Home

Rechtbank Gelderland, 30-06-2021, ECLI:NL:RBGEL:2021:3407, 9004145

Rechtbank Gelderland, 30-06-2021, ECLI:NL:RBGEL:2021:3407, 9004145

Gegevens

Instantie
Rechtbank Gelderland
Datum uitspraak
30 juni 2021
Datum publicatie
14 juli 2021
ECLI
ECLI:NL:RBGEL:2021:3407
Zaaknummer
9004145

Inhoudsindicatie

Verzekeringsrecht. Vergoeding door zorgverzekeraar van Betamethason crème met zwavel. Rationele farmacotherapie.

Uitspraak

vonnis

RECHTBANK GELDERLAND

Team kanton en handelsrecht

Zittingsplaats Arnhem

zaakgegevens 9004145 \ CV EXPL 21-1006 \ 495 \ 682

uitspraak van

vonnis

in de zaak van

[eiser]

wonende te [woonplaats]

eisende partij

gemachtigde mr. B. Wernik

procederende krachtens toevoegingsnummer [toevoegingsnummer]

tegen

de naamloze vennootschap

VGZ Zorgverzekeraar N.V.

gevestigd te Arnhem

gedaagde partij

gemachtigde mr. I.M.C.A. Reinders Folmer

Partijen worden hierna [eiser] en VGZ genoemd.

1 De procedure

1.1.

Het verloop van de procedure blijkt uit:

- het tussenvonnis van 3 maart 2021 en de daarin genoemde processtukken

- de brief van [eiser] van 26 mei 2021 met daarbij productie 1

- de mondelinge behandeling van 2 juni 2021.

1.2.

Ten slotte is vonnis bepaald.

2 De feiten

2.1.

[eiser] heeft een zorgverzekeringsovereenkomst (VGZ Ruime Keuze, basis) gesloten met VGZ (verder: de zorgverzekering). Op de zorgverzekering zijn de VGZ Ruime Keuze verzekeringsvoorwaarden 2021 van toepassing, waarin onder meer het volgende is bepaald:

Artikel 35 Geneesmiddelen

(…)

Niet-geregistreerde geneesmiddelen

U heeft recht op niet-geregistreerde geneesmiddelen als er sprake is van rationele farmacotherapie. Rationele farmacotherapie is de behandeling, preventie of diagnostiek van een aandoening met een geneesmiddel in een voor u geschikte vorm, waarvan de werkzaamheid en effectiviteit blijkt uit wetenschappelijke literatuur en dat ook het meest economisch is voor de zorgverzekering.

U heeft recht op de volgende niet-geregistreerde geneesmiddelen:

- Apotheekbereidingen;

- Geneesmiddelen die uw arts speciaal voor u bestelt bij een fabrikant met een fabrikantenvergunning als bedoeld in de Geneesmiddelenwet;

- Geneesmiddelen die niet in Nederland verkrijgbaar zijn, maar op verzoek van uw behandelend arts zijn ingevoerd. U heeft alleen recht op deze geneesmiddelen als u een zeldzame aandoening heeft die in Nederland niet vaker voorkomt dan bij 1 op de 150.000 inwoners.

Dit artikel is in de jaren voorafgaand aan 2021 niet gewijzigd.

2.2.

[eiser] heeft al jaren huidproblemen, waaronder ontstekingen in zijn gezicht. Voor zijn huidproblemen gebruikte [eiser] Betamethason crème met zwavel, welk geneesmiddel werd voorgeschreven door de dermatoloog waar hij onder behandeling was. Deze crème is een niet-geregistreerd geneesmiddel dat voor [eiser] door een apotheker werd bereid. VGZ vergoedde de kosten hiervan.

2.3.

Met ingang van 1 maart 2015 vergoedde VGZ niet langer Betamethason crème met zwavel. De behandelend dermatoloog heeft [eiser] toen een Betamethason crème zonder zwavel voorgeschreven.

2.4.

Bij de stukken bevindt zich een brief van dermatoloog [naam dermatoloog 1] van 31 juli 2017, waarin is vermeld:

Patient heeft last van chronische uitgebreide eczemateuze huidafwijkingen waarbij alleen betamethason 1% zwavel 5% zalf 1 dd helpt tegen de klachten.

Ik verzoek u de kosten van deze behandeling te vergoeden omdat andere lokale middelen bij de klachten van meneer [eiser] niet helpen.

2.5.

Bij brief van 10 september 2018 heeft dermatoloog [naam dermatoloog 2] VGZ het volgende bericht:

Dhr [eiser] , geboren 13-07-1965, zag ik recent in Huid Medisch Centrum. Hij is bekend met diverse huidklachten, waaronder ontstekingen in het gelaat. Jarenlang is dit met beperkt gebruik van Zwavel in Bethamethasoncrème goed onder controle geweest. Patiënt gebruikte ongeveer 4 tubes per jaar. Nu Zwavel in Bethamethasoncrème niet meer wordt vergoed en hij alleen Bethamethasoncrème gebruikt zijn de klachten niet meer onder controle, zelfs niet met 50 tubes per jaar. Daarnaast krijgt patiënt veel last van bijwerkingen i.v.m. overmatig gebruik van Bethamethasoncrème (dunne huid).

Wij zouden u willen verzoeken om de Zwavel in Bethamethasoncrème bij patiënt wel te vergoeden. Hoewel er geen overtuigend wetenschappelijk bewijs is voor deze formulering heeft het bij patiënt wel een veel bevredigender effect dan Bethamethasoncrème zonder Zwavel.

2.6.

Bij brief van 18 september 2018 heeft VGZ [eiser] geschreven dat VGZ de beoordeling van op maat gemaakte geneesmiddelen/apotheekbereidingen heeft “uitbesteed” aan de apotheek en met apotheken afspraken heeft gemaakt hoe zij kunnen beoordelen of de kosten van Betamethason crème met zwavel vergoed kunnen worden. [eiser] , zo staat in de brief, moet het recept van de crème meenemen naar de apotheek die dan beoordeelt of [eiser] de kosten vergoed zal krijgen, in welk geval de apotheek de kosten rechtstreeks bij VGZ declareert.

2.7.

Dermatoloog [naam dermatoloog 1] heeft VGZ bij brief van 27 september 2018 als volgt bericht:

Dhr. [eiser] (….) is bekend met eczmeteuze huidafwijkingen in het gelaat. Hij heeft jaren weinig klachten gehad door gebruik van zwavel in Bethamethasoncreme. Nu dat het niet vergoed wordt moet ze per jaar tientallen tubes betamethasonecreme gebruiken om het zelfde effect te kunnen bereiken.

Ik wil u verzoeken om de zwavel in Bethametasoncreme bij patiënt wel te vergoeden. Het is beter voor deze patient ivm hogere effectiviteit en ivm beperkt gebruik minder kostbaar dan betamethasonecreme.

2.8.

VGZ heeft [eiser] op 19 oktober 2018 telefonisch medegedeeld dat Betamethason crème met zwavel in zijn geval toch wordt vergoed.

2.9.

[eiser] heeft bij brief van 16 mei 2019 VGZ verzocht om hem een financiële vergoeding toe te kennen voor de door hem gemaakte kosten (de door [eiser] betaalde rekeningen en het eigen risico).

2.10.

VGZ heeft bij brief aan [eiser] van 28 mei 2019 hierop afwijzend gereageerd en daarbij aangegeven dat VGZ alleen op recept bereide geneesmiddelen vergoedt als er geen (nagenoeg) gelijkwaardig geregistreerd geneesmiddel is uitgesloten van vergoeding en als de behandeling ermee is aan te merken als rationele farmacotherapie. De apotheker dient te beoordelen of sprake is van rationele farmacotherapie.

2.11.

De toenmalige gemachtigde van [eiser] heeft VGZ bij brief van 15 juli 2019 verzocht aansprakelijkheid voor de schade die [eiser] heeft geleden te erkennen en tot vergoeding van die schade (bestaande uit een vergoeding van de gebruikte Betamethason crème zonder zwavel en een bedrag aan smartengeld voor de pijn die [eiser] heeft geleden als gevolg van de toename van huidproblemen, nierproblemen en infecties) over te gaan. Bij deze brief is onder meer de onder 2.4. vermelde brief gevoegd.

2.12.

VGZ heeft bij brief van 26 juli 2019 aan de toenmalige gemachtigde van [eiser] haar standpunt van 28 mei 2019 herhaald en aangegeven dat VGZ contact heeft opgenomen met de apotheek van [eiser] in [plaatsnaam] om te overleggen over de vergoeding van Betamethason crème met zwavel.

2.13.

VGZ heeft [eiser] bij brief van 21 augustus 2019 medegedeeld dat als [eiser] de kwitanties van de leveringen van Betamethason crème met zwavel van 27 maart 2018, 26 oktober 2018, 14 februari 2019 en 20 mei 2019 naar VGZ opstuurt VGZ deze zal terugbetalen, dat de apotheker de kosten die [eiser] rechtstreeks aan hem heeft betaald voor vier leveringen aan [eiser] zou terugbetalen en dat de apotheker niet langer Betamethason crème met zwavel bereidt, maar dat dit is uitbesteed aan een grootbereider. Tot slot heeft VGZ [eiser] erop gewezen dat hij met een recept van zijn dermatoloog naar zijn eigen apotheek kan gaan, zodat deze kan beoordelen of sprake is van rationele farmacotherapie, de crème kan bereiden of kan afnemen bij een grootbereider en de kosten hiervan bij VGZ kan declareren.

2.14.

[eiser] heeft zich eind 2019 tot de Ombudsman van de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) gewend met als klacht dat hij het niet eens is met de afwijzing van de vergoeding van de Betamethason crème met zwavel in de periode van 1 maart 2015 tot 16 oktober 2018. VGZ heeft vervolgens bij brief van 18 november 2019 gereageerd op de klacht van [eiser] . Bij brief van 21 november 2019 heeft de Ombudsman aangegeven dat de reactie van VGZ met [eiser] is besproken, dat [eiser] niet tevreden is met de afhandeling van de klacht door VGZ en dat [eiser] verdere bemiddeling door de Ombudsman niet zinvol acht. Afgesproken is vervolgens om het dossier te sluiten.

2.15.

[eiser] heeft vervolgens een klacht ingediend bij de Geschillencommissie van SKGZ, maar omdat [eiser] het entreegeld van € 37,00, ook na een herinnering, niet heeft betaald, is de klacht niet in behandeling genomen.

2.16.

Op 29 april 2020 hebben [eiser] en VGZ telefonisch contact gehad. [eiser] heeft aangegeven dat hij het er niet mee eens is dat de apotheek beslist of de Betamethason crème met zwavel kwalificeert als rationele farmacotherapie. VGZ heeft aangegeven dat [eiser] de nota’s bij haar kan indienen.

2.17.

Bij brief van 10 februari 2021 heeft dermatoloog [naam dermatoloog 3] (mede namens dermatoloog prof. [naam dermatoloog prof.] ) VGZ bericht dat Betamethason crème met zwavel te sterk is voor het gelaat bij de aandoening van [eiser] en dat triamcinolonacetonide/zwavel crème wordt voorgeschreven. VGZ is verzocht deze crème te vergoeden.

3 De vordering en het verweer

3.1.

[eiser] vordert dat de kantonrechter bij vonnis uitvoerbaar bij voorraad VGZ veroordeelt aan [eiser] tegen finale kwijting te betalen een bedrag van € 16.695,98, te vermeerderen met de wettelijke rente hierover vanaf 29 juli 2019, althans vanaf de dag van dagvaarding tot aan de dag van algehele voldoening, met veroordeling van VGZ in de kosten van deze procedure.

3.2.

[eiser] legt aan zijn vordering ten grondslag dat in de periode dat [eiser] de Betamethason crème met zwavel niet vergoed kreeg (van 1 maart 2015 tot 16 oktober 2018) deze wel als rationale farmacotherapie kon worden aangemerkt. Door de crème in die periode (niet aan te merken als rationele farmacotherapie en daarom) niet meer te vergoeden heeft [eiser] schade geleden. Deze schade bestaat uit € 1.695,00 aan medische kosten die [eiser] heeft moeten maken over de periode van 1 januari 2017 tot en met oktober 2020 en € 15.000,00 aan immateriële schade.

3.3.

VGZ voert weer.

3.4.

Op de stellingen van partijen wordt hierna, voor zover van belang, nader ingegaan.

4 De beoordeling

5 De beslissing