Uitspraak rechtbank: beroep Volkswagen ongegrond

Uitspraak rechtbank: beroep Volkswagen ongegrond

Gegevens

Publicatiedatum
10 juli 2024
ECLI
ECLI:NL:RBROT:2024:6186
Rubriek
Verkoop aan consumenten
Trefwoorden
Verkoop aan consumenten, Gerechtelijke uitspraak, Duurzaamheid, Oneerlijke handelspraktijken

De rechtbank Rotterdam heeft in beroep op 9 juli 2024 uitspraak gedaan in de boetezaak tegen Volkswagen.

De rechtbank heeft de aan Volkswagen opgelegde boete bevestigd.

Dit betekent dat het eerdere besluit van de ACM in deze zaak rechtmatig was. Deze zaak gaat over de zogenaamde dieselaffaire. Volkswagen heeft tussen 2009 en 2015 de verplichte emissietesten gemanipuleerd door het installeren van software. De ACM startte op verzoek van de Consumentenbond in 2017 een onderzoek naar de dieselaffaire en legde Volkswagen een (toen maximale) boete op van EUR 450.000. Dit is de eerste zaak waarin de ACM vaststelde dat duurzaamheidsclaims misleidend zijn als zij niet kloppen.

De uitspraak heeft lang op zich laten wachten omdat eerst uitspraken van het Hof van Justitie op dit vlak moesten worden afgewacht. De rechtbank is het eens met de ACM dat Volkswagen consumenten heeft misleid. Volkswagen presenteerde haar auto’s als duurzaam en milieuvriendelijk terwijl de verplichte emissietesten onbetrouwbaar waren.

Daarnaast is het misleidend dat Volkswagen beweerde dat de auto’s aan de Europese goedkeuringsvereisten voldeden terwijl dat niet zo was. Dat Volkswagen manipulatiesoftware installeerde is verder in strijd met de eisen die gesteld mogen worden aan een professioneel bedrijf als Volkswagen (professionele toewijding).

Er is nog hoger beroep mogelijk.

Lees de uitspraak van Rechtbank Rotterdam op rechtspraak.nl:

Zie ook