In het kort
- EC onderzoekt voorgenomen overname van Downtown door Universal Music Group op verzoek van de ACM.
- De ACM heeft zorgen over de negatieve gevolgen van deze overname op de markten voor muziekdiensten in NL en andere EU landen.
- EC onderzoekt nu wat het effect is van deze voorgenomen overname in verschillende Europese landen, zoals hogere prijzen en minder muziekaanbod.
De Europese Commissie heeft besloten om het verwijzingsverzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over de voorgenomen overname van Downtown door Universal Music Group te accepteren. Universal Music Group is wereldwijd de grootste platenmaatschappij in de muziekindustrie. Downtown levert muziekdiensten aan onafhankelijke platenlabels en aan artiesten. De ACM heeft zorgen dat de overname in Nederland en andere EU landen negatieve gevolgen kan hebben, zoals hogere prijzen voor artiesten, minder muziekaanbod en minder innovatie in muziekdiensten voor labels en artiesten.
Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: “Universal Music Group doet vaker overnames van onafhankelijke partijen in de muziekindustrie. Veel van deze overnames vallen buiten de meldingsplicht, omdat de overgenomen bedrijven in Nederland of andere landen relatief weinig omzet hebben. Daardoor vergroot Universal Music Group haar marktpositie stapsgewijs, zonder dat mededingingsautoriteiten deze overnames goed kunnen beoordelen. In dit geval moest de overname wél worden gemeld bij de ACM. Het is belangrijk dat de gevolgen van deze overname goed worden onderzocht.”
Gevolgen overname op Europees niveau
Universal Music Group en Downtown meldden de overname op 24 februari 2025 bij de ACM. Kort daarna ontving de ACM klachten over deze overname uit de markt. Omdat Universal Music Groupe en Downtown wereldwijd opereren verwacht de ACM dat de gevolgen van de overname zich ook voordoen in andere EU landen. Daarom heeft de ACM de Europese Commissie gevraagd om het onderzoek uit te voeren. De Europese Commissie heeft het verzoek geaccepteerd en is een onderzoek gestart. Universal Music Group en Downtown hebben de overname ook in Oostenrijk gemeld. De Oostenrijkse mededingingsautoriteit had net als ACM zorgen en sloot zich aan bij het verzoek van de ACM.
Fusietoezicht: nieuwe bevoegdheid nodig
Niet elke fusie of overname hoeft gemeld te worden bij een mededingingsautoriteit. Alleen als de fuserende bedrijven bepaalde omzetdrempels halen, moeten de bedrijven hun fusie of overname vooraf melden. Ook overnames onder die drempels kunnen echter negatieve gevolgen hebben voor mensen en bedrijven, bijvoorbeeld wanneer een al dominante onderneming een kleine opkomende concurrent opkoopt of wanner concurrentie zich afspeelt op lokaal niveau of op nichemarkten. De marktmacht die hierdoor kan ontstaan leidt tot hogere prijzen, minder kwaliteit en minder innovatie.
In Nederland pleit de ACM daarom voor een zogenoemde ‘call-in bevoegdheid’ of inroepbevoegdheid. Dan hoeven niet alle kleine overnames te worden gemeld, maar alleen de overnames waarvan de ACM op het eerste gezicht meent dat die problematisch zouden kunnen zijn voor mensen en bedrijven in Nederland. Vervolgens kan de ACM die overnames dan op de gebruikelijke manier onderzoeken of naar de Europese Commissie verwijzen als de gevolgen van de overname zich ook voordoen in andere EU landen.