Warenwetbesluit Specerijen en kruiden
Warenwetbesluit Specerijen en kruiden
Opschrift
Aanhef
Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.
Op de voordracht van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 18 september 1997, nr. GZB/VVB/975145, gedaan in overeenstemming met Onze Ministers van Economische Zaken en van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij;
Gelet op artikel 4, eerste lid, onder b, artikel 8, onder b, en artikel 12 van de Warenwet, alsmede op artikel II, eerste lid, van de Wijzigingswet 1988 Warenwet;
De Raad van State gehoord (advies van 18 november 1997, no. W13.97.0623);
Gezien het nader rapport van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 27 maart 1998 met nummer GZB/VVB/981404, uitgebracht in overeenstemming met Onze Ministers van Economische Zaken en van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij;
Hebben goedgevonden en verstaan:
Artikel 1
Artikel 2
Artikel 3
Specerijen en kruiden mogen worden aangeduid met een in onderstaande tabel bedoelde aanduiding, voor zover de desbetreffende waar voldoet aan de daarbij opgenomen eisen inzake achtereenvolgens de ten hoogste toegelaten gehaltes aan as en zand, uitgedrukt in gewichtsprocenten (%w/w), en het ten minste vereiste gehalte aan vluchtige olie, uitgedrukt in volumeprocenten (%v/w), steeds berekend op de droge stof.
aanduiding |
botanische naam |
as |
zand |
vluchtige olie |
anijs(zaad) |
Pimpinella anisum |
9 |
2,5 |
1 |
basilicum |
Ocimum basilicum |
16 |
3,5 |
0,3 |
bieslook |
Allium schoenoprasum |
13 |
2 |
– |
bonenkruid |
Satureja horensis/montana |
12 |
1 |
0,5 |
chillies, cayenne of Spaanse Peper |
Capsicum |
10 |
1,6 |
– |
foelie |
Myristica fragrans/argentea |
4 |
0,5 |
5 |
gember(wortel) |
Zingiber officinale |
8 |
2 |
1,5 |
kaneel |
Cinnamomum (div. soorten) |
7 |
2 |
0,4 |
kardamom |
Elettaria cardamomum |
9 |
2,5 |
4 |
karwij of kummel |
Carum carvi |
8 |
1,5 |
2,5 |
kervel |
Anthriscus cerefolium |
17 |
2 |
– |
knoflookpoeder |
Allium sativum |
6 |
0,5 |
– |
komijn(zaad) |
Cuminum cyminum |
14 |
3 |
1,5 |
koriander(zaad) |
Coriandrum sativum |
7 |
1,5 |
0,3 |
kruidnagelen |
Eugenia caryophyllus |
7 |
0,5 |
14 |
kurkuma |
Curcuma longa |
8 |
2 |
2,5 |
gemalen kurkuma |
Curcuma longa |
9 |
2,5 |
1,5 |
laurier |
Laurus nobilis |
7 |
2 |
1 |
marjoraan of marjolein |
Majorana hortensis |
10 |
2 |
1 |
mosterdzaad |
Sinapis alba/Brassica junc./Brassica nigra |
6,5 |
1 |
– |
nootmuskaat |
Myristica fragrans/argentea |
3 |
0,5 |
6,5 |
oregano |
Origanum vulgare |
10 |
2,5 |
0,5 |
paprikapoeder |
Capsicum annuum |
10 |
2 |
– |
witte peper |
Piper nigrum |
3,5 |
0,3 |
1,5 |
zwarte peper |
Piper nigrum |
7 |
1,5 |
2 |
peterselie |
Petroselinum (div. soorten) |
14 |
1,5 |
– |
piment |
Pimenta dioica (Jamaica) |
5 |
0,4 |
3,5 |
piment |
Pimenta dioica (andere) |
5 |
1 |
2 |
rozemarijn |
Rosmarinus oficinalis |
8 |
1 |
1 |
saffraan |
Crocus sativus |
8 |
1 |
– |
salie |
Salvia (div. soorten) |
12 |
2 |
1,5 |
selderie(zaad) |
Apium graveolens |
12 |
3 |
1,5 |
tijm |
Thymus vulgaris |
14 |
4 |
1 |
vanille |
Vanilla fragrans |
– |
– |
– |
venkel(zaad) |
Foeniculum vulgare |
9 |
2 |
1,5 |