Home

Regeling dierlijke producten

Geldig van 1 oktober 2023 tot 1 oktober 2025
Geldig van 1 oktober 2023 tot 1 oktober 2025

Regeling dierlijke producten

Opschrift

[Tekst geldig vanaf 01-10-2023 tot 01-10-2025]

Aanhef

De Minister van Economische Zaken;

Gelet op richtlijn nr. 92/52/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 18 juni 1992 inzake volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding die voor de uitvoer naar derde landen is bestemd (PbEG 1992 L 179), verordening (EG) nr. 1760/2000 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Gemeenschappen van 17 juli 2000 tot vaststelling van een identificatie- en registratieregeling voor runderen en inzake de etikettering van rundvlees en rundvleesproducten en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 820/97 van de Raad (PbEG 2000 L 204), verordening (EG) nr. 999/2001 van het Europees Parlement en de Raad van 22 mei 2001 houdende vaststelling van voorschriften inzake preventie, bestrijding en uitroeiing van bepaalde overdraagbare spongiforme encefalopathieën (PbEG 2001 L 147), verordening (EG) nr. 178/2002 van het Europees Parlement en de Raad van 28 januari 2002 tot vaststelling van de algemene beginselen en voorschriften van de levensmiddelenwetgeving, tot oprichting van een Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en tot vaststelling van procedures voor voedselveiligheidsvoorschriften (PbEG 2002 L 31), verordening (EG) nr. 852/2004 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 29 april 2004 inzake levensmiddelenhygiëne (PbEU 2004 L 139), verordening (EG) nr. 853/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke hygiënevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong (PbEU 2004 L 139), verordening (EG) nr. 854/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke voorschriften voor de organisatie van de officiële controles van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong (PbEU 2004 L 139), verordening (EG) nr. 2073/2005 van de Commissie van 15 november 2005 inzake microbiologische criteria voor levensmiddelen (PbEU 2005 L 338), verordening (EG) nr. 2074/2005 van de Commissie van 5 december 2005 tot vaststelling van uitvoeringsmaatregelen voor bepaalde producten die onder Verordening (EG) nr. 853/2004 vallen en voor de organisatie van officiële controles overeenkomstig de Verordeningen (EG) nr. 854/2004 en (EG) nr. 882/2004, tot afwijking van Verordening (EG) nr. 852/2004 en tot wijziging van Verordeningen (EG) nr. 853/2004 en (EG) nr. 854/2004 (PbEG 2005 L 338), verordening (EG) nr. 2075/2005 van de Commissie van 5 december 2005 tot vaststelling van specifieke voorschriften voor de officiële controles op Trichinella in vlees (PbEU 2005 L 338), verordening (EG) nr. 509/2006 van de Raad van 20 maart 2006 inzake gegarandeerde traditionele specialiteiten voor landbouwproducten en levensmiddelen (PbEU 2006 L 93), verordening (EG) nr. 510/2006 van de Raad van 20 maart 2006 inzake de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen (PbEU 2006 L 93), verordening (EG) nr. 834/2007 van de Raad van 28 juni 2007 inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten en tot intrekking van Verordening (EEG) nr. 2092/91 (PbEU 2007 L 189), verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad van 22 oktober 2007 houdende een gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten en specifieke bepalingen voor een aantal landbouwproducten (PbEU 2007 L 299), verordening (EG) nr. 1523/2007 van het Europees Parlement en de Raad van 11 december 2007 houdende een verbod op het in de handel brengen, de invoer naar en de uitvoer uit de Gemeenschap van katten- en hondenbont en van producten die dergelijk bont bevatten (PbEG 2007 L 343), verordening (EG) nr. 543/2008 van de Commissie van 16 juni 2008 houdende uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad wat betreft de handelsnormen voor vlees van pluimvee (PbEU 2008 L 157), verordening (EG) nr. 566/2008 van de Commissie van 18 juni 2008 tot vaststelling van de uitvoeringsbesluiten voor Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad wat betreft de afzet van vlees van runderen die niet ouder zijn dan twaalf maanden (PbEU 2008 L 160), verordening (EG) nr. 589/2008 van de Commissie van 23 juni 2008 tot vaststelling van bepalingen ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad, wat betreft de handelsnormen voor eieren (PbEU 2008 L 163), verordening (EG) nr. 889/2008 van de Commissie van 5 september 2008 tot vaststelling van bepalingen ter uitvoering van Verordening (EG) 834/2007 van de Raad inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten, wat de biologische productie, de etikettering en de controle betreft (PbEU 2008 L 250), verordening (EG) nr. 1235/2008 van de Commissie van 8 december 2008 houdende bepalingen ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 834/2007 van de Raad wat de regeling voor de invoer van biologische producten uit derde landen betreft (PbEU 2008 L 334), verordening (EG) nr. 1069/2009 van het Europese Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 tot vaststelling van gezondheidsvoorschriften inzake niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke bijproducten en afgeleide producten en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1774/2002 (PbEU 2009 L 300), verordening (EU) nr. 142/2011 van de Commissie van 25 februari 2011 tot uitvoering van Verordening (EG) nr. 1069/2009 van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van gezondheidsvoorschriften inzake niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke bijproducten en afgeleide producten en tot uitvoering van Richtlijn 97/78/EG van de Raad wat betreft bepaalde monsters en producten die vrijgesteld zijn van veterinaire controles aan de grens krachtens die richtlijn (PbEU 2011 L 54), de artikelen 3.3, eerste lid, 3.4, derde lid, 6.2, eerste lid, 6.4, eerste lid, en 7.6 van de Wet dieren, artikel 4b, tweede lid, onderdeel a, van de Wegenverkeerswet 1994, de artikelen 2.1, 2.6, 2.7, 2.8, 2.10 en 3.1 van het Besluit dierlijke producten en artikel 4.4 van het Besluit handhaving en overige zaken Wet dieren;

Besluit:

Hoofdstuk 1. : Algemeen

Artikel 1.1. Begripsbepalingen

1.

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • besluit: Besluit dierlijke producten;

  • minister: Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit;

  • verordening (EG) nr. 999/2001: verordening (EG) nr. 999/2001 van het Europees Parlement en de Raad van 22 mei 2001 houdende vaststelling van voorschriften inzake preventie, bestrijding en uitroeiing van bepaalde overdraagbare spongiforme encefalopathieën (PbEG 2001 L 147);

  • verordening (EU) nr. 2018/848: verordening (EU) 2018/848 van het Europees Parlement en de Raad van 30 mei 2018 inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 834/2007 van de Raad (PbEU 2018, L 150);

  • verordening (EU) 2015/1375: Uitvoeringsverordening (EU) 2015/1375 van de Commissie van 10 augustus 2015 tot vaststelling van specifieke voorschriften voor de officiële controles op Trichinella in vlees (PB EU 2015, L 212).

Artikel 1.2. Minister bevoegde instantie EU-verordeningen

1.

Onverminderd artikel 6.3, tweede lid, van de wet is de minister bevoegd uitvoering te geven aan een voorschrift van een EU-verordening als bedoeld in de artikelen 2.1, 2.7 of 3.1 van het besluit dat een tot de overheid behorend orgaan of een door de overheid aangesteld persoon de opdracht geeft, de keuze laat of als ontvanger van informatie aanwijst, indien die uitvoering niet bestaat uit het nemen van een besluit.

2.

Het eerste lid is niet van toepassing, indien in deze regeling anders is bepaald.

Hoofdstuk 2. : Voor menselijke consumptie bestemde dierlijke producten

§ 1. Vleeskeuring

Artikel 2.1. Begripsbepalingen

Artikel 2.2. Toepassingsbereik

Artikel 2.3 [Vervallen per 14-12-2019]

Artikel 2.4. Verbodsbepalingen EU-verordeningen

Artikel 2.5 [Vervallen per 01-01-2017]

Artikel 2.6. Vrijstellingen

Artikel 2.7 [Vervallen per 27-11-2019]

Artikel 2.8 [Vervallen per 07-07-2018]

Artikel 2.9. Herkeuring

§ 2. Kwaliteit van levensmiddelen van dierlijke oorsprong

§ 2.1. Algemeen

Artikel 2.10. Begripsbepalingen
Artikel 2.11. Bevoegdheid Stichting COKZ en Stichting Skal

§ 2.2. Biologische productiemethode

Artikel 2.12. Stichting Skal
Artikel 2.13. Verbodsbepaling
Artikel 2.14. Deelname controlesysteem
Artikel 2.15 [Vervallen per 16-12-2015]
Artikel 2.16. Ontheffingen
Artikel 2.17. Veebezetting
Artikel 2.18. Uitlopen pluimvee

§ 2.3. Bescherming van kwaliteitsaanduiding van landbouwproducten en levensmiddelen van dierlijke oorsprong

Artikel 2.19. Stichting COKZ
Artikel 2.20. Verbodsbepalingen EU-verordeningen
Artikel 2.21. In Nederland ingediende aanvraag tot registratie of wijziging productdossier
Artikel 2.22. Door Europese Commissie voorgenomen registratie, wijziging of annulering

§ 2.4. Handelsnormen voor dierlijke producten

Artikel 2.23. Stichting COKZ
Artikel 2.24
Artikel 2.25. Temperatuur vers pluimveevlees
Artikel 2.25a. Gegevens broederijen

§ 2.5. Zuigelingenvoeding bestemd voor derde landen

Artikel 2.26. Zuigelingenvoeding

§ 2.6. Nationale kwaliteitsvoorschriften voor kaas

Artikel 2.27. Begripsbepaling
Artikel 2.28. Goudse kaas
Artikel 2.29. Edammer kaas
Artikel 2.30. Commissiekaas

§ 2.7. Nationale voorschriften over de aanduiding van bijzondere slachtpluimveehouderijsystemen

Artikel 2.31. Vermeldingen van houderijsystemen
Artikel 2.32. Stallen
Artikel 2.33. Verzorging
Artikel 2.34 [Vervallen per 01-04-2022]
Artikel 2.35. Uitloop
Artikel 2.36. Verkoop aan particulieren

§ 2.8. Boerderijmelk

Artikel 2.37. Registratie
Artikel 2.38. Melkkoeltanks
Artikel 2.39. Monstername
Artikel 2.40. Hoeveelheidsbepaling
Artikel 2.41. Bepaling vet- en eiwitgehalte
Artikel 2.42. Aantonen van de aanwezigheid van residuen van antibiotica
Artikel 2.43. Bepaling van het kiemgetal
Artikel 2.44. Bepaling van het celgetal van koemelk
Artikel 2.45. Bepaling van het celgetal van geitenmelk
Artikel 2.46. Bepaling van de verontreinigingsgraad
Artikel 2.47. Bepaling van het vriespunt
Artikel 2.48. Bepaling van de aanwezigheid van sporen van boterzuurbacteriën
Artikel 2.49. Bepaling van de zuurtegraad van het vet
Artikel 2.50. Bepaling van het chloroformgehalte
Artikel 2.51. Bewaartemperatuur
Artikel 2.52. Melkcontrolestation
Artikel 2.53. Kwaliteitsborging
Artikel 2.54. Administratie
Artikel 2.55. Gebruik van rijdende melkontvangsten
Artikel 2.56. Eisen aan rijdende melkontvangsten
Artikel 2.57. Keuring van rijdende melkontvangsten
Artikel 2.58. Hoeveelheidsbepaling
Artikel 2.59. Deskundigheid

Hoofdstuk 3. : Niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke producten

§ 1. : Algemeen

Artikel 3.1. Begripsbepalingen

§ 2. : Uitvoering EU-regels

Artikel 3.2. Meldingen en afgifte gezondheidsverklaring

Artikel 3.3. Verbodsbepalingen EU-verordeningen

Artikel 3.4. Aanvullende verbodsbepalingen

Artikel 3.5. Uitzondering verplichte kennisgeving

Artikel 3.6. Vervoer dierlijke bijproducten in Nederland

Artikel 3.7. Biodynamische preparaten

Artikel 3.8. Onderzoek en andere specifieke doeleinden

Artikel 3.9. Bijzondere vervoederingsdoeleinden

Artikel 3.10. Verwijdering

Artikel 3.11. Pasteurisatie- of ontsmettingstoestel voor biogasinstallaties

Artikel 3.12. Grondstoffen in biogas- en composteerinstallaties

Artikel 3.13. Hergebruik van recipiënten voor dierlijke bijproducten

Artikel 3.14. Levering biest

Artikel 3.15. Gebruik huiden

Artikel 3.16. Onbehandelde veren en dons

Artikel 3.17 [Vervallen per 01-10-2023]

Artikel 3.18. Kleurstof en mengstof

Artikel 3.19 [Vervallen per 27-11-2019]

Artikel 3.19a. Maximumniveau voor fipronil en amitraz in pluimveemest

§ 3. : Werkgebieden

Artikel 3.20. Aanwijzing dierlijke bijproducten

Artikel 3.21. Werkgebied

Artikel 3.22. Aangifte- en ophaalplicht

Artikel 3.23. Bewaarvoorschriften

Artikel 3.24. Nadere bewaarvoorschriften bij vaste ophaaldag

Artikel 3.25. Plaats van aanbieden

Artikel 3.26. Registratie kadavers runderen door ondernemer

§ 4. : Honden- en kattenbont

Artikel 3.27. Handel in honden- en kattenbont

Hoofdstuk 3a. Levende producten

§ 3a.1. Algemeen

Artikel 3a.1. Middel registratie inrichting levende producten

Artikel 3a.2. Aanvullende gegevens registratie inrichting levende producten

Artikel 3a.3. Termijn inkennisstelling wijziging gegevens registratie

Artikel 3a.4. Uitzondering registratieplicht bepaalde inrichtingen

Artikel 3a.5. Middel erkenning inrichting levende producten

Artikel 3a.6. Termijn inkennisstelling gegevens erkenning

Artikel 3a.7. Aanvullende gegevens erkenning inrichting levende producten

Artikel 3a.8. Documentatieplicht exploitant inrichting levende producten

Artikel 3a.9. Uitvoeren tests quarantainevoorziening inrichting levende producten

§ 3a.2. Handel levende producten binnen Nederland

Artikel 3a.10. Voorschriften inrichting voor Nederlandse markt

Artikel 3a.11. Erkend laboratorium

Artikel 3a.12. Vervoer sperma begeleidende documenten

Artikel 3a.13. Gegevens vervoerder en handelaar sperma

Hoofdstuk 3b. Handel met derde landen van dierlijke producten

Artikel 3b.1. Uitvoeren vereiste test zonder erkend laboratorium

Hoofdstuk 4. : Overige bepalingen

Artikel 4.1. Overeenkomstige toepassing nadere regels over tarieven

Artikel 4.2 [Vervallen per 16-12-2015]

Artikel 4.2a. Overgangsrecht kwaliteitsaanduidingen

Artikel 4.2b. Overgangsrecht aanduiding bijzondere slachtpluimveehouderijsystemen

Artikel 4.2c. Overgangsrecht boerderijmelk

Artikel 4.3. Wijziging Landbouwkwaliteitsregeling 2007

Artikel 4.4. Inwerkingtreding

Artikel 4.5. Citeertitel

Bijlage 1 [Vervallen per 01-01-2020]

Bijlage 2 [Vervallen per 01-07-2021]

Bijlage 3. behorende bij artikel 2.58, derde lid , berekening van de omrekeningsfactor