Home

Verordening (EG) nr. 1332/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 inzake voedingsenzymen en tot wijziging van Richtlijn 83/417/EEG van de Raad, Verordening (EG) nr. 1493/1999 van de Raad, Richtlijn 2000/13/EG, Richtlijn 2001/112/EG van de Raad en Verordening (EG) nr. 258/97 (Voor de EER relevante tekst)Voor de EER relevante tekst

Verordening (EG) nr. 1332/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 inzake voedingsenzymen en tot wijziging van Richtlijn 83/417/EEG van de Raad, Verordening (EG) nr. 1493/1999 van de Raad, Richtlijn 2000/13/EG, Richtlijn 2001/112/EG van de Raad en Verordening (EG) nr. 258/97 (Voor de EER relevante tekst)Voor de EER relevante tekst

HOOFDSTUK I ONDERWERP, TOEPASSINGSGEBIED EN DEFINITIES

Artikel 1 Toepassingsgebied

Deze verordening geeft voorschriften voor in levensmiddelen gebruikte voedingsenzymen, waaronder voor enzymen die als technische hulpstoffen worden gebruikt, om de doeltreffende werking van de interne markt, maar ook een hoog niveau van bescherming van de menselijke gezondheid en een hoog niveau van consumentenbescherming te waarborgen, inclusief de bescherming van consumentenbelangen en eerlijke praktijken in de levensmiddelenhandel, indien van toepassing rekening houdend met de bescherming van het milieu.

Hiertoe is in deze verordening het volgende vastgesteld:

  1. een communautaire lijst van goedgekeurde voedingsenzymen;

  2. de gebruiksvoorwaarden voor voedingsenzymen in levensmiddelen;

  3. voorschriften voor de etikettering van als zodanig verkochte voedingsenzymen.

Artikel 2 Werkingssfeer

1.

Deze verordening heeft betrekking op voedingsenzymen, als omschreven in artikel 3.

2.

Deze verordening heeft geen betrekking op voedingsenzymen wanneer en in zoverre zij worden gebruikt bij de productie van:

  1. levensmiddelenadditieven die binnen het toepassingsgebied van Verordening (EG) nr. 1333/2008 [inzake levensmiddelenadditieven] vallen;

  2. technische hulpstoffen.

3.

Deze verordening is van toepassing onverminderd specifieke communautaire bepalingen inzake het gebruik van voedingsenzymen:

  1. in specifieke levensmiddelen;

  2. om andere dan de in deze verordening bedoelde redenen.

4.

Deze verordening is niet van toepassing op microbiële culturen die traditioneel bij de productie van levensmiddelen worden gebruikt en die accidenteel enzymen kunnen produceren, maar die niet specifiek worden gebruikt om deze te produceren.

Artikel 3 Definities

1.

Voor de toepassing van deze verordening gelden de definities van Verordening (EG) nr. 178/2002, Verordening (EG) nr. 1829/2003 en Verordening (EG) nr. 1333/2008 [inzake levensmiddelenadditieven].

2.

Daarnaast wordt verstaan onder:

  1. „voedingsenzym”: een product dat is verkregen uit planten, dieren of micro-organismen dan wel producten daarvan, waaronder een product dat is verkregen door een gistingsproces met behulp van micro-organismen:

    1. dat een of meer enzymen bevat die een specifieke biochemische reactie kunnen katalyseren; en

    2. dat voor een technisch doel aan levensmiddelen wordt toegevoegd in eender welk stadium van de vervaardiging, de verwerking, de bereiding, de behandeling, de verpakking, het vervoer of de opslag van levensmiddelen;

  2. „voedingsenzympreparaat”: een uit een of meer voedingsenzymen bestaande bereiding waarin stoffen als voedingsadditieven en/of voedingsingrediënten zijn verwerkt om het opslaan, verkopen, standaardiseren, verdunnen of oplossen ervan te vergemakkelijken.

HOOFDSTUK II COMMUNAUTAIRE LIJST VAN GOEDGEKEURDE VOEDINGSENZYMEN

Artikel 4 Communautaire lijst van voedingsenzymen

Artikel 5 Verbod op voedingsenzymen en/of levensmiddelen die niet aan de verordening voldoen

Artikel 6 Algemene voorwaarden voor opneming in de communautaire lijst van voedingsenzymen

Artikel 7 Inhoud van de communautaire lijst van voedingsenzymen

Artikel 8 Voedingsenzymen die binnen het toepassingsgebied van Verordening (EG) nr. 1829/2003 vallen

Artikel 9 Interpretatiebesluiten

HOOFDSTUK III ETIKETTERING

Artikel 10 Etikettering van niet voor verkoop aan de eindverbruiker bestemde voedingsenzymen en voedingsenzympreparaten

Artikel 11 Algemene etiketteringsvoorschriften voor niet voor verkoop aan de eindverbruiker bestemde voedingsenzymen en voedingsenzympreparaten

Artikel 12 Etikettering van voedingsenzymen en voedingsenzympreparaten die bestemd zijn voor verkoop aan de eindverbruiker

Artikel 13 Overige etiketteringsvoorschriften

HOOFDSTUK IV PROCEDURELE BEPALINGEN EN UITVOERING

Artikel 14 Informatieverplichting

Artikel 15 Comité

Artikel 16 Communautaire financiering van geharmoniseerd beleid

HOOFDSTUK V OVERGANGS — EN SLOTBEPALINGEN

Artikel 17 Opstelling van de communautaire lijst van voedingsenzymen

Artikel 18 Overgangsmaatregelen

Artikel 19 Wijzigingen in Richtlijn 83/417/EEG

Artikel 20 Wijziging van Verordening (EG) nr. 1493/1999

Artikel 21 Wijzigingen van Richtlijn 2000/13/EG

Artikel 22 Wijzigingen van Richtlijn 2001/112/EG

Artikel 23 Wijziging van Verordening (EG) nr. 258/97

Artikel 24 Inwerkingtreding