Boete voor Bybit Fintech Limited vanwege het tot september 2023 zonder de wettelijk vereiste registratie aanbieden van cryptodiensten in Nederland
Boete voor Bybit Fintech Limited vanwege het tot september 2023 zonder de wettelijk vereiste registratie aanbieden van cryptodiensten in Nederland
Gegevens
- Publicatiedatum
- 30 oktober 2024
- Trefwoorden
- Handhavingsmaatregelen, Aanbieders cryptodiensten
De Nederlandsche Bank heeft op 22 oktober 2024 een bestuurlijke boete van 2.250.000 euro opgelegd aan Bybit Fintech Limited (Bybit). De boete is opgelegd, omdat Bybit cryptodiensten heeft aangeboden in Nederland zonder een wettelijk vereiste registratie bij DNB. Dat is verboden.
© DNB
Kern van de boete
- De wetgever heeft cryptodienstaanbieders een belangrijke poortwachtersrol toebedeeld in de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering. Hiervoor moeten cryptodienstaanbieders over een registratie bij DNB beschikken.
- Bybit heeft cryptodiensten in Nederland verleend zonder registratie bij DNB.
Hiervoor heeft DNB een boete opgelegd.
Poortwachters
De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) heeft als doel het witwassen van opbrengsten uit misdrijven en het financieren van terrorisme tegen te gaan. De aanpak van witwassen is van groot belang voor een effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven immers in staat om buiten het bereik van opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.
De registratieplicht voor cryptodienstverleners is op 21 mei 2020 ingevoerd, omdat bij cryptodiensten een hoog risico op witwassen of financieren van terrorisme bestaat. Dit hangt samen met de anonimiteit die gepaard gaat met transacties met crypto’s. Zonder die registratieplicht is minder goed in de gaten te houden of het risico op criminele geldstromen voldoende wordt tegengegaan.
Doordat Bybit zonder registratie bij DNB in Nederland cryptodiensten heeft aangeboden, heeft Bybit de doelstellingen van de Wwft doorkruist. Zo heeft Bybit tijdens de overtredingen geen melding kunnen doen van ongebruikelijke transacties bij FIU-NL. Mogelijk is hierdoor een groot aantal ongebruikelijke transacties buiten het zicht van de opsporingsautoriteiten gebleven.
Registratieplicht
Bedrijven die in of vanuit Nederland cryptodiensten willen aanbieden, zijn sinds 21 mei 2020 op grond van de Wwft verplicht om zich daarvoor te registreren bij DNB. Zodra de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) op 30 december 2024 volledig in werking treedt, is een vergunning voor deze activiteiten vereist.
Boete
De handhavingsaanpak van DNB is primair gericht op naleving van de wet. Daarnaast geldt: hoe ernstiger en verwijtbaarder de overtredingen, des te eerder DNB ook een boete oplegt. Dit is maatwerk. Bij het opleggen van de boete en het bepalen van de boete van 2.250.000 euro heeft DNB de ernst, omvang, duur en verhoogde verwijtbaarheid meegenomen. De uiteindelijk boetehoogte is verlaagd vanwege de stappen die Bybit heeft gezet om de overtredingen te beëindigen en herhaling van de overtredingen te voorkomen door de overdracht van haar Nederlandse klanten aan een lokale partner te faciliteren.
Bezwaar
Bybit heeft na ontvangst van het boetebesluit de mogelijkheid om binnen zes weken bezwaar te maken tegen het besluit.
Lees hieronder het volledige boetebesluit, met uitzondering van vertrouwelijke gegevens. Voor nadere informatie kan contact worden opgenomen met de informatiedesk van DNB: 0800 – 020 1068 (gratis).
Boete- en openbaarmakingsbesluit Bybit Fintech Limited
Actuele stand van zaken – bestuurlijke boete Bybit Fintech Limited