Home

Rechtbank Amsterdam, 24-11-2021, ECLI:NL:RBAMS:2021:6762, 9297791 EA VERZ 21-421

Rechtbank Amsterdam, 24-11-2021, ECLI:NL:RBAMS:2021:6762, 9297791 EA VERZ 21-421

Gegevens

Instantie
Rechtbank Amsterdam
Datum uitspraak
24 november 2021
Datum publicatie
13 december 2021
ECLI
ECLI:NL:RBAMS:2021:6762
Zaaknummer
9297791 EA VERZ 21-421

Inhoudsindicatie

Verzoek van een ondernemingsraad - die na indiening van het verzoek is opgehouden te bestaan vanwege het getalscriterium - van een onderneming die tot een groep behoort, om toe te treden tot de Groepsondernemingsraad. Artikel 3 WOR.

Uitspraak

Afdeling privaatrecht

zaaknummer: 9297791 EA VERZ 21-421

beschikking van: 24 november 2021

func.: 560

I n z a k e

gevestigd te Amsterdam

verzoekster

nader te noemen: de ondernemingsraad

gemachtigde: mr. E. van der Meulen

t e g e n

nader gezamenlijk te noemen: de ondernemer

gemachtigde: mr. T. van Nieuwstadt.

- verzoekschrift van 22 juni 2021, met producties;
- verweerschrift, met producties;

- dagbepaling mondelinge behandeling.

De mondelinge behandeling heeft plaatsgevonden op 11 oktober 2021. Voor de ondernemingsraad is [naam 1] , voorzitter, verschenen vergezeld door gemachtigde. Tevens waren enkele OR leden aanwezig. Namens VWS is [naam 2] verschenen, vergezeld door de gemachtigde.

De ondernemingsraad en VWS hebben hun standpunten toegelicht aan de hand van een pleitnota en hebben vragen van de kantonrechter beantwoord. Na verder debat is beschikking gevraagd en is daarvoor een datum bepaald.

GRONDEN VAN DE BESLISSING

Feiten

1. Als gesteld en niet (voldoende) weersproken, staat het volgende vast:

1.1.

VWS is onderdeel van de VEON-groep. De VEON-groep is een wereldwijd opererende leverancier van telecommunicatiediensten. Het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam. Het VEO-concern is actief in 9 landen en levert diensten aan 212 miljoen gebruikers.

1.2.

VWS is de centrale inkooporganisatie binnen de VEON-groep en houdt zich bezig met de uitvoering van de inkoop van internationale telecommunicatiediensten, waaronder de ontwikkeling en de voorziening van internationale roaming.

1.3.

De vennootschappen VEON, VEON-holdings, VEON Amsterdam en VEON Central Procurement worden binnen de VEON-groep aangeduid als de Headquarter Entiteiten (hierna: HQ-entiteiten). De HQ-entiteiten bieden ondersteuning aan de internationale werkmaatschappijen. Deze werkmaatschappijen verkopen feitelijk de telecomdiensten aan derden.

1.4.

In juli 2018 is er een ondernemingsraad bij VWS ingesteld. Er waren toen 63 medewerkers werkzaam. Vanaf dat moment bestond de medezeggenschapsstructuur binnen de VEON-groep uit twee organen: één gemeenschappelijke ondernemingsraad (GMOR) op het niveau van HQ-entiteiten (VEON, VEON-holdings, VEON-Amsterdam en VEON-Central Procurement) en daarnaast de ondernemingsraad van VWS.

1.5.

Vanaf eind 2019 heeft er een reorganisatie plaatsgevonden, waardoor diverse HQ-activiteiten binnen VWS zijn gedecentraliseerd. Daardoor is het aantal medewerkers binnen VWS afgenomen tot 12.

1.6.

De HQ-entiteiten binnen de VEON-groep zijn verantwoordelijk voor purchasing, compliance, legal en HR. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor uitvoerende taken als personeelszaken, IT, bankzaken, belastingzaken, huisvesting, catering en schoonmaak voor alle in Amsterdam en Londen gevestigde entiteiten. Bij deze entiteiten werken in totaal 82 werknemers.

1.7.

De zittingsperiode van de ondernemingsraad liep af op 12 juli 2021. Vanwege het aantal personen dat op dat moment binnen VWS werkzaam was, is de ondernemingsraad van rechtswege opgehouden te bestaan.

1.8.

De ondernemingsraad heeft met de GMOR overlegd over toetreding van de vertegenwoordiging van medezeggenschap binnen VWS tot de GMOR. De GMOR zag daar goede redenen voor. Vervolgens heeft de ondernemingsraad in een bijeenkomst met VWS op 27 mei 2021 om toetreding van de vertegenwoordiging van VWS tot de GMOR verzocht. De ondernemingsraad heeft dat verzoek per brief van 28 mei 2021 herhaald. VWS heeft het standpunt van de ondernemingsraad van de hand gewezen.

Verzoek

2. De ondernemingsraad verzoekt, samengevat:

2.1.

voor recht te verklaren dat de instelling van een gemeenschappelijke ondernemingsraad als bedoeld in artikel 3 lid 2 Wet op de Ondernemingsraden (hierna WOR) waarin VWS vertegenwoordigd is het meest bevorderlijk is voor een goede toepassing van de WOR;

2.2.

te bepalen dat de ondernemer gevolg dient te geven aan hetgeen in de artikelen 2 en 3 lid 2 WOR is bepaald omtrent het instellen van een (gemeenschappelijke) ondernemingsraad, met nevenverzoeken;

2.3.

de ondernemer te veroordelen in de buitengerechtelijke kosten en de proceskosten.

3. De ondernemingsraad stelt hiertoe, kort samengevat en zakelijk weergegeven, het volgende. De ondernemer houdt verschillende ondernemingen in stand. De HQ-entiteiten en VWS zijn aan te merken als in een groep verbonden ondernemingen in de zin van artikel 3 lid 2 WOR. Voor deze in een groep verbonden ondernemingen, waaronder VWS, dient een GMOR te worden ingesteld. Dit is voor deze ondernemingen geraden in verband met een goede toepassing van de WOR, aldus de ondernemingsraad.

Verweer van VWS

Beoordeling

BESLISSING