Home

Rechtbank Den Haag, 08-11-2023, ECLI:NL:RBDHA:2023:16603, C-09-653645-KG ZA 23-761

Rechtbank Den Haag, 08-11-2023, ECLI:NL:RBDHA:2023:16603, C-09-653645-KG ZA 23-761

Gegevens

Instantie
Rechtbank Den Haag
Datum uitspraak
8 november 2023
Datum publicatie
8 november 2023
ECLI
ECLI:NL:RBDHA:2023:16603
Zaaknummer
C-09-653645-KG ZA 23-761

Inhoudsindicatie

Eiseres is een uitbater van drie espressobars in Den Haag, Leiden en Leidschendam. Gedaagden, waaronder voormalig werknemers van eiseres, hebben publieke uitlatingen gedaan over eiseres. De strekking van die uitlatingen is dat eiseres haar (voormalig) werknemers te weinig betaalt, ten onrechte kosten in rekening brengt voor een barista-cursus en sprake is van uitbuiting. Gedaagden hebben daartoe online berichten geplaatst, flyers verspreid, gedemonstreerd en de media benaderd. Daarbij is ook een aangepaste versie van het logo van eiseres gebruikt. Eiseres stelt dat de uitlatingen van gedaagden onjuist zijn en schadelijke gevolgen hebben voor haar reputatie. Zij wil dat gedaagden hun acties staken, de geplaatste berichten verwijderen en stoppen met het gebruik van het aangepaste logo.

De voorzieningenrechter wijst de gevorderde bevelen tot het staken van (verdere) demonstraties, flyeracties en plaatsing van negatieve persberichten af. Ook hoeven de berichten op de website en social media kanalen van gedaagden 8 en 9 niet te worden verwijderd. Het recht van eiseres op bescherming van haar goede naam weegt op dit moment niet zwaarder dan het recht op vrije meningsuiting van gedaagden. Echter kan een voortzetting van de acties in of nabij de vestigingen van eiseres of via social media er op den duur toe leiden dat de grenzen van het recht op vrijheid van meningsuiting van gedaagden in zicht komen. De voorzieningenrechter oordeelt tot slot dat het gebruik van het aangepaste logo onrechtmatig is en dat gedaagden 7, 8 en 9 daarmee moeten stoppen, op straffe van een dwangsom.

Uitspraak

Team handel - voorzieningenrechter

Zaaknummer: C/09/653645 / KG ZA 23-761

Vonnis in kort geding van 8 november 2023

in de zaak van

LUPI B.V. te Leidschendam, gemeente Leidschendam-Voorburg,

eiseres,

advocaat: mr. O.R. van Hardenbroek te Den Haag,

tegen

1 [gedaagde sub 1] te [plaats 1] ,

2. [gedaagde sub 2] te [plaats 2] ,

3. [gedaagde sub 3] te [plaats 2] ,

4. [gedaagde sub 4] te [plaats 3] , gemeente [gemeente] ,

5. [gedaagde sub 5] te [plaats 1] ,

6. [gedaagde sub 6] te [plaats 2] ,

gedaagden,

advocaat mr. A.A. Bouwman,

7 [gedaagde sub 7] te [plaats 4] ,

8. HORECA UNITED zonder bekende vestigingsplaats of kantoor,

9. DOORBRAAK.EU te Leiden,

gedaagden,

advocaat mr. J. van Lunen te Den Haag.

Eiseres wordt hierna ‘Lupi’ genoemd.

Gedaagden 1 tot en met 9 worden hierna gezamenlijk aangeduid met ‘gedaagden’. Gedaagden 1 tot en met 6 worden hierna afzonderlijk aangeduid met ‘ [gedaagde sub 1] ’, ‘ [gedaagde sub 2] ’, ‘ [gedaagde sub 3] ’, ‘ [gedaagde sub 4] ’, ‘ [gedaagde sub 5] ’ en ‘ [gedaagde sub 6] ’ en gezamenlijk met ‘de voormalig werknemers’.

Gedaagden 7 tot en met 9 worden hierna afzonderlijk aangeduid met ‘ [gedaagde sub 7] ’, ‘Horeca United’ en ‘Doorbraak.EU’.

De zaak in het kort

Lupi is een uitbater van drie espressobars in Den Haag, Leiden en Leidschendam. Gedaagden, waaronder voormalig werknemers van Lupi, hebben publieke uitlatingen gedaan over Lupi. De strekking van die uitlatingen is dat Lupi haar (voormalig) werknemers te weinig betaalt, ten onrechte kosten in rekening brengt voor een barista-cursus en sprake is van uitbuiting. Gedaagden hebben daartoe online berichten geplaatst, flyers verspreid, gedemonstreerd en de media benaderd. Daarbij is ook een aangepaste versie van het logo van Lupi gebruikt. Lupi stelt dat de uitlatingen van gedaagden onjuist zijn en schadelijke gevolgen hebben voor haar reputatie. Zij wil dat gedaagden hun acties staken, de geplaatste berichten verwijderen en stoppen met het gebruik van het aangepaste logo.

De voorzieningenrechter wijst de gevorderde bevelen tot het staken van (verdere) demonstraties, flyeracties en plaatsing van negatieve persberichten af. Ook hoeven de berichten op de website en social media kanalen van Horeca United en Doorbraak.EU niet te worden verwijderd. Het recht van Lupi op bescherming van haar goede naam weegt op dit moment niet zwaarder dan het recht op vrije meningsuiting van gedaagden. Echter kan een voortzetting van de acties in of nabij de vestigingen van Lupi of via social media er op den duur toe leiden dat de grenzen van het recht op vrijheid van meningsuiting van gedaagden in zicht komen. De voorzieningenrechter oordeelt tot slot dat het gebruik van het aangepaste logo onrechtmatig is en dat [gedaagde sub 7] , Horeca United en Doorbraak.EU daarmee moeten stoppen, op straffe van een dwangsom.

1 De procedure

1.1.

Het verloop van de procedure blijkt uit:

- de dagvaarding met producties 1 tot en met 24; - de akte overleggen aanvullende producties van Lupi, met producties 25 tot en met 35;

- de akte overleggen aanvullende producties van Lupi, met producties 36 tot en met 45;

- de conclusie van antwoord met producties 1 tot en met 13;

- de op 4 oktober 2023 gehouden mondelinge behandeling, waarbij door alle advocaten pleitnotities zijn overgelegd.

1.2.

Aan het einde van de mondelinge behandeling hebben partijen verzocht de zaak tot 21 oktober 2023 aan te houden, zodat zij in overleg konden treden over het bereiken van een minnelijke regeling. Bij e-mail van 20 oktober 2023 heeft mr. Van Lunen bericht dat partijen geen overeenstemming hebben bereikt en dat zij om vonnis verzoekt. Zowel mr. Bouwman als mr. Van Hardenbroek hebben de inhoud van de e-mail van mr. Van Lunen bevestigd. Vervolgens is vonnis bepaald op vandaag.

2 De feiten

3 Het geschil

4 De beoordeling

5 De beslissing