Rechtbank Gelderland, 04-05-2023, ECLI:NL:RBGEL:2023:2598, 10400644
Rechtbank Gelderland, 04-05-2023, ECLI:NL:RBGEL:2023:2598, 10400644
Gegevens
- Instantie
- Rechtbank Gelderland
- Datum uitspraak
- 4 mei 2023
- Datum publicatie
- 25 mei 2023
- ECLI
- ECLI:NL:RBGEL:2023:2598
- Zaaknummer
- 10400644
Inhoudsindicatie
toetsingsmaatstaf 'verband' opzegverbod en ontbindingsgronden (art 7:671b lid 6 BW)
Uitspraak
beschikking
RECHTBANK GELDERLAND
Team kanton en handelsrecht
Zittingsplaats Arnhem
zaakgegevens 10400644 \ HA VERZ 23-35 \ 548
uitspraak van 4 mei 2023
beschikking
in de zaak van
de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Neocura B.V.
gevestigd te Arnhem
verzoekende partij
gemachtigde mr. A.M. Takkenberg
en
[verweerder]
wonende te [woonplaats]
verwerende partij
procederend in persoon
Partijen worden hierna Neocura en [verweerder] genoemd.
1 De procedure
Het verloop van de procedure blijkt uit:
- het verzoekschrift van 8 maart 2023 met producties
- het verweerschrift
- de brief van 3 april 2023 van de zijde van [verweerder] met bijlagen
- de mondelinge behandeling van 11 april 2023.
2 De feiten
Neocura biedt onder meer beschermd wonen aan kwetsbare (jong-) volwassenen die complexe problemen hebben, zoals een verstandelijke en/of verslavingsproblematiek.
Arbeidsovereenkomst
[verweerder] , geboren op 8 april 1987, is op 14 augustus 2017 in dienst getreden bij Neocura (eerst op basis van bepaalde tijd en met ingang van 1 maart 2019 voor onbepaalde tijd) als woonbegeleider. Haar salaris bedraagt laatstelijk € 2.489,74 bruto per vier weken op basis van 32 uur per week.
Verloop dienstverband
Het jaar 2020
In 2020 heeft [verweerder] een formele waarschuwing gekregen van [naam algemeen directeur] .
Het jaar 2021/medio 2022
[verweerder] heeft voldoende gefunctioneerd, er zijn geen bijzonderheden voorgevallen.
19 september 2022
[verweerder] is op 19 september 2022, zijnde een vrije dag voor [verweerder] , in verwarde toestand op het werk verschenen. Neocura heeft [verweerder] met ingang van 20 september 2022 ziek gemeld.
Op 22 september 2022 heeft [naam algemeen directeur] het volgende aan [verweerder] geschreven:
Dag [verweerder] ,
` Vandaag hebben wij een gesprek gehad samen, waarin ik jou verteld heb over de ontstane verstoorde werkrelatie voor jou binnen Neocura.
Ik heb een korte schets gegeven over de opbouw hiervan.
Daarnaast heb ik de zorgen die ik over je heb, met je gedeeld en ook nogmaals aangeboden dat ik je hier graag bij wil helpen, als je daar voor open zou staan.
Het werd helaas een onprettig gesprek en je hebt aangegeven niet vrijwillig weg te willen gaan bij Neocura en ik je maar €20.000,- moet gaan betalen.
Ik heb het gesprek afgesloten met dat het goed is om alles even te laten bezinken en erover na te denken, en dat we dan maandag vervolg contact hebben.
Ik ben vervolgens terug gereden naar de locatie, waar ik al snel berichten en belletjes van collega’s kreeg met allemaal vragen.
Blijkbaar heb je er zelf voor gekozen om een bericht in de team-groepsapp te gooien, met daarin het volgende bericht: Dag lieve mensen. [naam algemeen directeur] heeft besloten dat ik niet meer op het Hofje kom werken. Dankjewel voor alles.
Vervolgens heb je ook de groepsapp verlaten.
Dat is natuurlijk niet heel helpend in de gehele ontstane situatie en draagt niet bij aan een constructieve samenwerking in dit lopende contact.
Ik wil je dan ook verzoeken dit niet meer te doen, want het geeft enorm veel onrust en stress hier aan iedereen binnen het team.
Alvast bedankt en ik spreek/zie je komende maandag.
Met vriendelijke groet,
[naam algemeen directeur]
Eind september 2022
Tussen [verweerder] en [naam algemeen directeur] heeft onder meer de volgende e-mailwisseling plaatsgevonden:
- e-mail van 25 september 2022 van [verweerder] aan [naam algemeen directeur] :
Dag [naam algemeen directeur] , ik wil dat jij duidelijkheid verschaft over mijn afwezigheid. Er wordt nu volop geroddeld dat ik onder invloed op mijn werk zou zijn geweest en jij weet dat dit niet klopt. Jij mag gewoon vertellen dat ik een nierbekkenontsteking heb en hierdoor een delier heb gehad zoals mijn huisarts jou ook verteld heeft. Ook wil ik via deze weg laten weten dat ik niet akkoord ga met een vaststellingsovereenkomst en is dit volgens mij ook niet aan de orde omdat ik nog ziek ben. Groetjes [verweerder]
- e-mail van 24 september 2022 van [verweerder] aan [naam algemeen directeur] :
Dag [naam algemeen directeur] , ik ga woensdag uit eten met [naam 1] en [naam 2] Dit is al lang geleden afgesproken en [naam 3] weet hier ook van.
Groetjes [verweerder]
- e-mail van 26 september 2022 van [naam algemeen directeur] aan [verweerder] :
Dag [verweerder] ,
Momenteel zit jij officieel in de ziektewet en is het niet de bedoeling dat jij dit soort afspraken gaat doen. In de tijd dat [naam 3] mogelijk akkoord heeft gegeven was het niet dat je toen ziek was, maat tevens was de verstoorde werkrelatie nkg niet zoals deze nu is ontstaan. Dat geeft ook onduidelijkheid en onrust onder de bewoners.
Hoe leggen we hen anders uit dat jij wel uit eten kan met ze?
Ik ga er dus vanuit dat dit etentje geen doorgang zal gaan vinden.
Groet [naam algemeen directeur]
Bij e-mail van 29 september 2022 aan [verweerder] heeft [naam algemeen directeur] naast een aantal verwijten uit het verleden het volgende geschreven:
(…)
- Medio september 2022 blijkt dat jij privé contact hebt met meerdere cliënten, onder andere via Facebook. Dit is niet professioneel en wij keuren dit af.
- Een van onze cliënten heeft ons aangegeven dat jij regelmatig privé contact met haar opneemt en ook dat zij zelf heeft laten weten dat zij dit privé contact niet wil.
Het is echt onacceptabel dat jij het zover laat komen dat een kwetsbare cliënt zich genoodzaakt ziet om tegen jou te zeggen dat privé contact niet gewenst is. Dit zou jij als professionele werknemer moeten inzien.
(…)
- Op 24 of 25 september 2022 heb jij een Whatsapp gestuurd naar de werkmobiel van team Hofje, met daarin een foto van een tegeltekst die als volgt luidt: ”Zij die achter mijn rug om spreken, staan op de juiste plek om mijn kont te kussen”.
Daaraan heb je zelf toegevoegd: “Ajb veel plezier ermee”. Ook dit kan absoluut niet door de beugel.
- Op 24 en 25 september 2022 stuur jij mij allerlei e-mails met een dreigende of dwingende toon. Ook kondig je daarin aan dat je met een cliënt uiteten gaat op 28 september 2022. Ik heb jou laten weten dat het jou niet is toegestaan met de cliënt te gaan eten.
(…)
- Afgelopen week heb je opnieuw op eigen initiatief met jouw privé telefoonnummer contact opgenomen met een cliënt. Dat is dus niet acceptabel. Ook de toon die jij in deze berichtjes richting de cliënt hanteert, is niet professioneel. Je behoort cliënten niet aan te schrijven met “hoi schatje” of “love you” of woorden van gelijke strekking. Bovendien heb jij je bij deze cliënt in negatieve bewoordingen uitgelaten over jouw collega’s.
Gezien alle hiervoor genoemde voorvallen, is ons vertrouwen in jou op dit moment volledig weg. Wij vinden dat jij ernstig verwijtbaar handelt en dat jij de arbeidsverhouding met jouw collega’s ernstig hebt verstoord.
Afgelopen maandag 26 september 2022 heb ik je al laten weten dat ik bereid ben een mediator in te schakelen om met jou in gesprek te gaan. Het lijkt mij goed om het advies van de bedrijfsarts even af te wachten, zodat wij dan kunnen vaststellen of jij medisch gezien in staat bent om in gesprek te gaan.
(…)
[naam algemeen directeur] sluit deze e-mail af met de mededeling dat zij vindt dat [verweerder] ernstig verwijtbaar handelt, dat [verweerder] de arbeidsverhouding met haar collega’s ernstig heeft verstoord, de gebeurtenissen van afgelopen tijd zwaar worden opgenomen, zeker gezien het feit dat gewerkt wordt met kwetsbare mensen. [verweerder] wordt er op gewezen dat ze op meerdere punten in strijd met de interne gedragsregels handelt, hetgeen volstrekt onaanvaardbaar is. 1
Bij e-mails van 29 en 30 september 2022 heeft [verweerder] gereageerd op de verwijten in de brief van 29 september 2022 van [naam algemeen directeur] met betrekking tot het onderhouden van privé contact. Zij heeft daarover het volgende geschreven:
(…)
Het enige waar ik meer over kwijt wil. Cliënt heeft mij gezegd heel graag privé contact te willen maar hier nu mee te wachten tot ik uit dienst ben. Ze wil zelfs dat ik haar begeleider wordt. Ik heb haar nu gezegd dat wij ons contact voortzetten als ik uit dienst ben omdat ze zich door jou onder druk gezet voelt.
(…)
Het contact met A is verder via mijn werk mail gegaan en dit kun jij nu allemaal zien. Dit gaat niet echt verder dan katten foto’s en ze mag mij mailen als er iets is. Iedereen weet dat ook. Ik ben A tegen gekomen bij het winkelcentrum en ze was zo blij dat ze me zag. Ik heb met haar besproken dat ik graag contact met haar hou als ik uit dienst ben. Ik heb gehoord dat ze bij jou op kantoor is geweest om bevestiging te vragen van mijn ontslag.
Daarna heeft ze mij compleet in paniek gebeld dat haar woonplek af hangt van het wel of moet contact hebben met mij. Ik heb gezegd dat haar welzijn eerst gaat en we voor nu het contact verbreken. (…) Ik vind het vanuit jou kant uit bijzonder dat je een woonplek laat afhangen van een kwetsbare cliënt.
(…)
5 oktober 2022
Bij e-mail van 5 oktober 2022 heeft [verweerder] het volgende aan cliënt A. gemaild:
Heeeym ik ga bij plus home solliciteren en kijken of ik jou daarheen kan helpen. Secret?
[naam algemeen directeur] heeft in reactie daarop op 13 oktober 2022 onder meer het volgende aan [verweerder] geschreven:
(…)
Inmiddels heb ik echter te horen gekregen dat jij op woensdag 5 oktober jl. en ook daarna opnieuw per mail en per telefoon contact hebt gezocht met cliënt.
In jouw berichten geef je aan dat je gaat solliciteren bij Plushome en dat je vervolgens wilt proberen om de cliënt over te laten stappen naar Plushome. Dit is natuurlijk volstrekt onaanvaardbaar.
Ik heb verder vernomen dat jij cliënt hebt gevraagd een en ander geheim te houden. Dat is mogelijk nog ernstiger.
Jij hebt te maken met een kwetsbare, verstandelijk beperkte, cliënt, die jij op deze manier in enorme gewetensnood brengt. Ik vind dat echt heel erg.
Bij deze geef ik jou een allerlaatste waarschuwing voor jouw handelen. Ik wil je heel duidelijk maken dat het jou op dit moment niet toegestaan is contact op te nemen met cliënt.
Als jij opnieuw de fout ingaat, dan moet je er rekening mee houden dat jij een ontslag op staande voet riskeert.
In jouw e-mail van gisteren geef je aan dat je het schandalig vind dat ik jou onder druk zet, terwijl je ziek bent. Dat is niet mijn intentie.
Ik heb jouw berichten genegeerd zo lang het de positie van kwetsbare cliënten niet raakt, maar nu jijzelf de cliënten er opnieuw bij betrekt en jouw handelen ten koste van hun welzijn gaat, ben ik genoodzaakt jou een e-mail te sturen, ook al ben je op dit moment ziek.
Jouw ziekte rechtvaardigt niet dat jij straffeloos jouw gang kunt gaan.
(…)
14 oktober 2022
De bedrijfsarts heeft [verweerder] bij spreekuur op 14 oktober 2022 nog steeds arbeidsongeschikt bevonden ten gevolge van ziekte en daarbij partijen geadviseerd om over drie weken met elkaar in gesprek te gaan. In de daarop volgende correspondentie tussen partijen laat [naam algemeen directeur] weten dat zij het gesprek in bijzijn van advocaten wil voeren, met als alternatieve optie inschakeling van een mediator. Daarvan ziet zij later toch weer af omdat zij dat nog niet noodzakelijk vindt en dat daartoe afhankelijk van de uitkomst van het gesprek alsnog overgegaan zal worden. [verweerder] heeft daarop medegedeeld dat zij niet in de gelegenheid is een advocaat mee te nemen, dat zij daarin voorzien dient te worden, en dat zij zich als dat niet gebeurt tot de vertrouwenspersoon dient te wenden. Aan [verweerder] wordt vervolgens een bedrag voor advocaatkosten van maximaal € 500,- aangeboden. [verweerder] heeft ervoor gekozen zich te laten ondersteunen door een vriendin/voormalige stagebegeleider.
10 november 2022
Partijen hebben op 10 november 2022 met elkaar gesproken.
In de e-mail van 10 november 2022 heeft [naam algemeen directeur] aan [verweerder] vastgelegd, dat haar insteek voor het gesprek op 10 november 2022 aanvankelijk was dat zij met [verweerder] wilde praten over de gebeurtenissen in de afgelopen periode en over mogelijke re-integratie, maar dat daarin wijziging is opgetreden door wat zij de dag ervoor had gezien en gehoord. Daarover heeft zij het volgende geschreven:
(…)
Echter, dinsdag avond laat nam [naam 4] contact met mij op en vertelde mij dat zij contact met jou had opgenomen. Gisteren was ik bij [naam 4] en zij liet mij de mails zien die jullie afgelopen week over en weer hebben gestuurd. Uit de mails blijkt dat jij zelf afgelopen zondag het initiatief hebt genomen om contact te zoeken met [naam 4] .
De dingen die ik gisteren heb gezien en gehoord, maken dat ons gesprek van zojuist een andere insteek heeft gekregen. Zoals onze advocaat tijdens het gesprek van zojuist heeft aangegeven, is jouw handelen in de afgelopen dagen absoluut ontoelaatbaar en vormt jouw handelen in onze ogen zelf een dringende reden voor ontslag op staande voet. Jouw bewuste handelen in de afgelopen dagen betreft het volgende.
Jij hebt in strijd gehandeld met mijn eerdere instructies door op eigen initiatief contact op te nemen met [naam 4] en door de ongepaste en onprofessionele inhoud van jouw mails. Jij stuurt teksten als “I love you” en “knuffel forever” en “xxx”.
Verder blijkt uit de e-mails dat jij [naam 4] aanspoort om oneerlijk te zijn tegenover mij. Immers, jij schrijft aan haar “Doe maar gewoon of je toevallig voorbij loopt ok”. Je brengt haar hiermee in een ernstig loyaliteitsconflict. Eerder, onder ander op 13 oktober jl., heb ik je al aangegeven dat dit volstrekt ontoelaatbaar is.
Tot slot blijkt uit de e-mails dat jij op voorhand al van plan bent om tegen mij te liegen. Je schrijft immers “Ik ga morgen [naam algemeen directeur] mailen dat ik jou tegen gekomen ben en verteld heb dat ik donderdag een afspraak heb en of ik even met je mag praten.” Dit is niet waar en je hebt tijdens het gesprek van vandaag ook erkend dat je hiermee gelogen hebt.
Tijdens het gesprek hebben wij jou geconfronteerd met de bovenstaande feiten. Jouw vriendin heeft jou geadviseerd om niet te reageren. Jouw reactie was dan ook beperkt. Je hebt echter wel erkend dat je inderdaad niet eerlijk bent geweest. Ook tijdens het gesprek ben je echter niet eerlijk geweest. Voordat wij jou confronteerden met de bovenstaande feiten vertelde je namelijk dat [naam 4] afgelopen dinsdag contact met jou opnam en dat er daarvoor geen contact is geweest. Toen wij jou voorhielden dat jij afgelopen zondag zelf het contact met [naam 4] hebt gezocht, gaf je aan dat je het allemaal niet meer weet. Vervolgens en nadat wij jou confronteerden met de screenshots van de e-mails tussen jou en [naam 4] , wilde je eigenlijk nergens meer op reageren.
Ik wil je erop wijzen dat wij jou omtrent het contact met cliënten in het algemeen, en [naam 4] in het bijzonder, al meerdere waarschuwingen hebben gestuurd. Ik heb je onder andere op 29 september jl., 13 oktober jl. en 25 oktober jl. formele waarschuwingen gestuurd hierover. Ondanks deze waarschuwing ben je dus opnieuw in de fout gegaan. Dat is niet acceptabel en rechtvaardigt een ontslag op staande voet.
Tijdens ons gesprek heb ik aangegeven dat ik met mijn advocaat zal overleggen over een mogelijk ontslag op staande voet. Inmiddels heb ik dat besproken en heb ik ook jouw persoonlijke omstandigheden meegenomen in de beslissing. Tevens heb ik meegenomen dat jij heel nadrukkelijk hebt toegezegd dat jij geen contact meer zult opnemen met [naam 4] of met andere cliënten en dat je geen negatieve berichten meer zult delen met collega’s. Vooral jouw toezeggingen vormen voor mij op dit moment de reden om niet tot ontslag op staande voet over te gaan, maar jou nog een allerlaatste kans 2 te geven om te bewijzen dat jij je aan jouw toezeggingen en mijn instructies kunt houden.
(…)
[naam 5] heeft daarop onder meer geantwoord, dat zij bedenkingen heeft bij het feit dat Neocura aan een kwetsbare cliënt gevraagd heeft de e-mailwisseling met [verweerder] over te leggen, dat Neocura op aanvraag van [verweerder] een externe vertrouwens persoon voor haar had moeten regelen, dat gebleken is dat er op enig moment veel informatie aan het personeelsdossier is toegevoegd, en verder dat [verweerder] , wanneer ze weer beter is, haar loopbaan graag wil voortzetten bij Neocura.
18 november 2022
De bedrijfsarts heeft geoordeeld dat [verweerder] nog niet inzetbaar is.
24 november 2022
[verweerder] heeft bij e-mail van 24 november 2022 uitgebreid gereageerd op de tijdlijn van gebeurtenissen die [naam algemeen directeur] in de brief van 29 september 2022 onder de aandacht heeft gebracht.
- met betrekking tot de gebeurtenissen op 19 september 2022 heeft zij het volgende geschreven:
(…)
Op 19 september ben ik inderdaad verward naar het werk gekomen terwijl ik geen dienst had. Ik heb meegewerkt aan een alcohol en drugs test en heb jouw toestemming gegeven om met mij naar de huisarts te gaan. Ik bleek hoge koorts en hoge ontstekingswaardes te hebben. Ik heb toen bloed laten prikken om wat dingen uit te sluiten en hierbij is ook getest op drugs. Uitslag was negatief. Huisarts gaf aan dat ik waarschijnlijk een delier had. Dit heeft bijna twee weken geduurd waarop er ook momenten zijn geweest waarop ik vrij helder was en het volgende moment weer compleet verward was. Dit alles past ook bij een delier.
(…)
- met betrekking tot het tussen partijen gehouden gesprek heeft zij het volgende geschreven:
(…)
In het gesprek gisteren is het vooral gegaan over wat er gebeurt is nadat mij al gezegd is dat ik niet meer terug hoef te komen. Ik heb daarna zeker dingen gedaan die niet handig of professioneel zijn maar voor mijn gevoel was ik mijn baan toch al kwijt en ik had natuurlijk een delier. Ik ben nog erger verward geraakt omdat mij tijdens mijn ziek zijn al is gezegd dat ik niet meer terug mag komen.
(…)
Bij e-mail van 25 november 2022 heeft [naam algemeen directeur] aan [verweerder] medegedeeld, dat er geen sprake van is dat zij tijdens ziekte van [verweerder] een dossier tegen haar probeert op te bouwen om tot een ontslag te komen met verwijzing naar de e-mail van 29 september 2022 waarin is toegelicht dat de kritiek die zij op [verweerder] heeft al van veel langer dateert.
11 januari 2023
Partijen hebben de volgende e-mailwisseling naar aanleiding van het oordeel van de bedrijfsarts dat [verweerder] in staat is te starten met re-integratie.
- e-mail van [naam algemeen directeur] aan [verweerder] van 11 januari 2023:
Inmiddels heeft de bedrijfsarts geoordeeld dat jij medisch gezien weer in staat bent om te starten met re-integratie (2x3 uur per week).
Tevens geeft de bedrijfsarts aan dat wij eerst ‘voorliggende zaken’ moeten oplossen.
Zo lang wij de ‘voorliggende zaken’ nog niet hebben opgelost, kan een re-integratie of werkhervatting niet opgestart worden.
Zoals je weet, zijn er veel dingen gebeurd voor, maar zeker ook rondom jouw ziekmelding en in de periode daarna. Je weet ook dat ik die gebeurtenissen als heel ernstig zie en dat ik heb aangegeven dat ik om die reden de arbeidsovereenkomst met jou wil beëindigen.
Ik heb jou bewust de tijd gegeven om te werken aan jouw herstel en in de afgelopen periode niet aangedrongen op een gesprek over de beëindiging van jouw arbeidsovereenkomst.
Nu uit het advies van de bedrijfsarts volgt dat jij goed aan het herstellen bent, kunnen wij dat gesprek nu mogelijk wel voeren.
Via deze mail wil ik jou vragen of jij met mij in gesprek wilt over een beëindiging van jouw arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden.
Als wij dit in goed overleg kunnen regelen, dan zou dat mijn voorkeur hebben.
(…)
- e-mail van [naam algemeen directeur] aan [verweerder] van 18 januari 2023:
Jammer dat je niet met mij in gesprek wil over een vaststellingsovereenkomst. Zoals je weet, is een re-integratie binnen Neocura niet mogelijk zo lang wij de ‘voorliggende zaken niet hebben opgelost.
Ik zie geen andere optie dan het opstarten van een ontslagprocedure. In de tussentijd zal ik met de arbodienst overleggen of er misschien een mogelijkheid voor jou is om extern buiten Neocura te re-integreren.
- e-mail van [verweerder] aan [naam algemeen directeur] van 18 januari 2023:
Dag [naam algemeen directeur] , er staat nergens dat ik niet met jou in gesprek wil om ‘voorliggende zaken’ op te lossen. Ik mag alleen niks tekenen zolang ik ziek ben. Graag hoor ik wanneer je dit gesprek zou willen plannen.
3 Het verzoek en het verweer
Neocura verzoekt de arbeidsovereenkomst met [verweerder] te ontbinden op grond van artikel 7:671b lid 1 aanhef en onder a BW juncto artikel 7:669 lid 3 aanhef en onder e en/of g en/of i BW, primair op de kortst mogelijke termijn zonder toekenning van de transitievergoeding, althans subsidiair met inachtneming van de voor Neocura geldende opzegtermijn van twee maanden minus de proceduretijd, onder toekenning van de wettelijke transitievergoeding.
[verweerder] voert verweer concluderende tot afwijzing van het verzoek.
Op de stellingen van partijen wordt hierna bij de beoordeling voor zover nodig nader ingegaan.