Rechtbank Noord-Holland, 01-12-2023, ECLI:NL:RBNHO:2023:12306, C/15/345471 / KG ZA 23-589
Rechtbank Noord-Holland, 01-12-2023, ECLI:NL:RBNHO:2023:12306, C/15/345471 / KG ZA 23-589
Gegevens
- Instantie
- Rechtbank Noord-Holland
- Datum uitspraak
- 1 december 2023
- Datum publicatie
- 13 december 2023
- Annotator
- ECLI
- ECLI:NL:RBNHO:2023:12306
- Zaaknummer
- C/15/345471 / KG ZA 23-589
Inhoudsindicatie
Vordering nakoming aandeelhoudersovereenkomst na (vroegtijdige) opzegging managementovereenkomst toegewezen. Early/bad leaver-regeling van toepassing, nu opzegging veeleer met andere redenen te maken had dan met door gedaagde gestelde ziekte c.q. arbeidsongeschiktheid.
Uitspraak
vonnis
Handel, Kanton en Insolventie
Zittingsplaats Haarlem
zaaknummer / rolnummer: C/15/345471 / KG ZA 23-589
Vonnis in kort geding van 1 december 2023
in de zaak van
de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
[eiseres] B.V.,
gevestigd te [plaats] , gemeente [gemeente]
eiseres in conventie,
verweerster in reconventie,
advocaat mr. C.C.M. Rijken te Utrecht,
tegen
de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
PECEHA BEHEER B.V.,
gevestigd te Haarlemmermeer,
gedaagde in conventie,
eiseres in reconventie,
advocaten mr. P.A. Dijkstra te Purmerend en mr. C.H. Hartsuiker te Hoofddorp.
Partijen zullen hierna [betrokkene 1] en PeCeHa genoemd worden.
1 De procedure
Het verloop van de procedure blijkt uit:
- -
-
de uitgebrachte dagvaarding van 2 november 2023 met 20 producties (1-20)
- -
-
de akte houdende eis in voorwaardelijke reconventie
- -
-
productieoverzicht met 11 producties van PeCeHa (1-11)
- -
-
de e-mail van 15 november 2023 van de advocaat van [betrokkene 1] met 4 aanvullende producties (21-24)
- -
-
de mondelinge behandeling van 17 november 2023
- -
-
de spreekaantekeningen van de advocaat van [betrokkene 1]
- -
-
de spreekaantekeningen van de advocaten van PeCeHa.
Na uitroeping van de zaak zijn verschenen:
- -
-
[betrokkene 1] , bestuurder van [betrokkene 1] (hierna: [betrokkene 1] )
- -
-
mr. Rijken voornoemd
- -
-
[betrokkene 2] , bestuurder van PeCeHa (hierna: [betrokkene 2] )
- -
-
mrs. Dijkstra en Hartsuiker voornoemd.
Ten slotte is vonnis bepaald.
2 De feiten
[betrokkene 1] was decennialang via zijn vennootschap [eiseres] B.V. enig aandeelhouder en bestuurder van [bedrijf] B.V. (hierna: de Vennootschap). Begin 2022 heeft [betrokkene 2] zich via zijn vennootschap PeCeHa met een minderheidsbelang van 36,4 % ingekocht in de Vennootschap. PeCeHa heeft voor deze aandelen € 450.000,- betaald. Partijen houden sindsdien gezamenlijk 100% van de aandelen in het geplaatst kapitaal van de Vennootschap.
Op 11 maart 2022 hebben [betrokkene 1] , PeCeHa en de Vennootschap een aandeelhoudersovereenkomst gesloten (hierna: de Aandeelhoudersovereenkomst). Hierin staat onder meer het volgende:
(…)
(…)
(…)
(…)
(…)
(…)
(…)
(…)
(…)
(…)
(…)
[betrokkene 1] heeft in de Aandeelhoudersovereenkomst callopties verleend aan PeCeHa, zodat PeCeHa op termijn alle aandelen in de Vennootschap zou kunnen kopen.
In de in 5.2 van het bovenstaande citaat bedoelde Bijlage 5.2 staat het volgende:
De Vennootschap en PeCeHa hebben op 11 maart 2022 een managementovereenkomst gesloten (hierna: de Managementovereenkomst), waarin onder meer het volgende staat:
Met ingang van 11 maart 2022 is PeCeHa als (enig) bestuurder van de Vennootschap ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. [betrokkene 2] voerde namens PeCeHa de werkzaamheden als bestuurder van de Vennootschap uit.
Op 3 januari 2023 heeft [betrokkene 2] zijn huisarts bezocht in verband met hoofdpijn- en misselijkheidsklachten en het zien van sterretjes. De huisarts heeft hem toen medicatie voorgeschreven (Tramadol en Domperidon).
Bij e-mail van 15 februari 2023 heeft [betrokkene 2] aan [betrokkene 1] onder meer het volgende geschreven:
In reactie op jouw email kan ik na het eerst te hebben laten bezinken en nogmaals gelezen te hebben niet anders dan concluderen dat je opmerkingen hard zijn, zeer doen en bovenal voelt als een mes in mijn rug.
Je bent zoals ik het zie op zoek naar een kloon van jezelf een soort [betrokkene 1] 2.0. Dat ben ik niet, wordt ik niet en dat heb ik vanaf dag een ook aangegeven. Dat ik dingen anders doe zal je dan ook moeten accepteren. Van mij verwacht je bijna 24/7 aanwezigheid en zelf denk je met een uurtje of 2/3 per week de boel even te regelen! Wellicht niet wetende dat je mij daarna achterlaat met e.e.a. aan “gedoe”.
Het achter mijn rug om benaderen van de collega’s op hun vrije dag steekt me het meest, (…) De uitwerking is averechts en je bent zonder dat je het wellicht door hebt aan iemand zijn stoelpoten aan het zagen.
Het goede resultaat van afgelopen jaar is blijkbaar niet voldoende gebleken om deze stoot onder de gordel uit te delen. (…)
Het lijkt mij verstandig de komende tijd de communicatie te beperken en wellicht kunnen we te zijner tijd eens kijken naar een zakelijke, houdbare oplossing.
Bij e-mail van 5 juli 2023 heeft [betrokkene 1] een aantal vragen aan [betrokkene 2] gesteld en onder meer het volgende aan [betrokkene 2] geschreven:
We hebben al eerder mailwisseling gehad, gelukkig de meeste keren met een positieve toon zetting maar helaas een enkele keer met een negatieve inslag ( [betrokkene 1] 2.0 / mes in je rug / aan je stoelpoten zagen etc.).
Deze mail is absoluut niet bedoeld om kritiek te uiten of commentaar te geven op jou dan wel jouw werkwijze.
Ik sta nog steeds achter mijn beslissing zoals vastgelegd in de diverse overeenkomsten getekend 11 Maart vorig jaar bij Notaris Timmers.
Wij schelen 25 jaar in leeftijd en ik heb moeten accepteren dat jij op een andere manier de zaak “runt” dan ik de afgelopen 40 jaar gedaan heb. Op jouw verzoek heb ik meer afstand genomen, kom ik niet meer elke week en beperk ik de vragen tot een minimum.
In de keren dat ik nog kom zijn de gesprekken in een ontspannen sfeer, bespreken we de lopende zaken, meestal met betrekking tot klanten, leveranciers en medewerkers. Ook vraag ik je naar de gesprekken met de Rabo.
Dat de Rabo een lastig traject is hoef je mij niet uit te leggen. (…)
Ik heb dan ook zeker begrip voor je situatie, de afhankelijkheid van deze mannen, de steeds nieuwe informatie die ze vragen (energielabel, definitieve jaarcijfers nu weer zekerheden wat je vertelde).
Ondanks mijn begrip en sympathie voor jou wil ik wel even een paar punten aanhalen welke we vorig jaar overeengekomen zijn.
(…)
Nogmaals (…), ik wil je niet onnodig op je huid zitten maar gezien het belang van continuiteit van de onderneming en mijn financieel belang wilde ik hierbij bovenstaande punten wel even aanhalen. Derhalve gaarne het volgende:
Artikel 4.1 graag deze week een voorstel voor de dividend van boekjaar 2022.
Artikel 7.1 graag deze week een correcte voorraadopgave (…)
Ondanks de sympathie en open vertrouwelijke relatie wil ik gaarne conform de overeenkomsten geinformeerd- en op de hoogte gehouden worden van alle relevante informatie.
Op 10 juli 2023 heeft [betrokkene 2] aan [betrokkene 1] medegedeeld waarschijnlijk af te willen zien van de toekomstige volledige overname van de Vennootschap en met zijn werkzaamheden te willen stoppen.
Op 12 juli 2023 hebben [betrokkene 1] en [betrokkene 2] een gesprek gevoerd. In dit gesprek heeft [betrokkene 1] onder andere aangeboden als pandeigenaar mee te willen delen in verduurzamingskosten.
Bij e-mail van 17 juli 2023 heeft [betrokkene 2] onder meer het volgende aan [betrokkene 1] geschreven:
Zoals aangegeven zou ik je vandaag iets laten weten naar aanleiding van ons gesprek van vorige week.
Om met de deur in huis te vallen, ik heb nog geen keuze gemaakt omdat met name jouw laatste opmerkingen met betrekking tot de overdracht van de aandelen, investeringen in verduurzaming en de eventuele concessies hierin, mij wederom aan het denken hebben gezet.
Ik ben dan ook benieuwd hoe je dit zelf ziet en in wat voor idee je daarbij hebt.
Bij e-mail van 17 juli 2023 heeft [betrokkene 1] onder meer het volgende aan [betrokkene 2] geantwoord:
Echter, een tegemoetkoming in verduurzaming geeft nog geen andere kijk op klanten, medewerkers en de materie waarin je nu werkt.
Vorige week maandag en woensdag heb je goed uit de doeken gedaan waar je problemen liggen en waar je tegen opziet. Woensdag heb ik voor vertrek aangegeven of een stukje tegemoetkoming in financiële zin bij invullen call optie 1+2 het makkelijker zou maken. Ook met de opmerking dat ik aan punten 1-2 en 3 weinig kan veranderen.
Daar wilde je overdenken, wat je dan ook gedaan hebt.
Nu is het zo dat niet alleen jij niet slaapt maar ik ook al weer een week elke nacht wakker lig.
Hier moet voor jou en mij een eind aan komen. Niets geeft zoveel rust als een genomen beslissing dus morgen stap ik wederom in de auto en kom ik naar je toe. Ben om 14-14.30 bij je. Geef maar aan waar. We moeten nogmaals voor jou en mijn gezondheid hier morgen uit komen.
Op 31 juli 2023 heeft [betrokkene 2] aan [betrokkene 1] telefonisch medegedeeld dat hij wilde stoppen met de samenwerking.
Bij e-mail van 31 juli 2023 heeft [betrokkene 2] aan [betrokkene 1] onder meer het volgende geschreven:
Zoals telefonisch reeds besproken geef ik via deze weg nogmaals aan te stoppen met mijn werkzaamheden binnen [bedrijf] en de opdracht tot volledige overname terug te geven.
We zullen hierover op korte termijn in overleg moeten gaan om dit een juiste vorm te geven in het belang van het bedrijf. Ik heb het vertrouwen erin dat we hier gezamenlijk uit komen.
Bij e-mail van 1 augustus 2023 heeft [betrokkene 1] onder meer het volgende aan [betrokkene 2] geantwoord:
Middels onderstaande mail heb je gisteren 31 Juli 2023 aangegeven te stoppen met je werkzaamheden bij [bedrijf] b.v.
Op zich heel jammer, maar het feit ligt er, we hebben daar vanmorgen uitgebreid over gesproken.
Wat je feitelijk aangegeven hebt is dat je de managementovereenkomst (PeCeHa ) wilt beeindigen wat alleen kan met een opzeg termijn van twee maanden en per aangetekende brief.
We hebben beide baat bij een correcte afhandeling maar zullen ons wel aan de overeenkomsten moeten houden.
Mijn verzoek derhalve aan jou om op datum van 31 Juli 2023 mij per aangetekende brief in kennis te stellen van het beeindigen van de managementovereenkomst.
Met de opzegtermijn van twee maanden betekent dat einde overeenkomst 30 September 2023.
Vanmorgen heb je aangegeven te willen blijven tot einde dit jaar tenzij we samen in overleg besluiten ( afhankelijk hoe snel we een nieuwe man vinden ) om dan te stoppen tussen 30 September en 31 December 2023.
We plannen volgende week wederom een vervolggesprek, we kunnen ieder onze actiepunten af gaan werken.
Bij Whatsapp bericht van 9 augustus 2023 schrijft [betrokkene 1] aan [betrokkene 2] :
Nu heel graag antwoord op de vraag inzake aangetekend schrijven, wanneer verzonden en welk track/trace nummer.
[betrokkene 2] antwoordt diezelfde dag:
Het is van het weekend verstuurd (…), maar ik snap eerlijk gezegd het gedram om de brief niet? Je hebt de mail en toezegging en de post is onderweg!
Waarop [betrokkene 1] antwoordt:
Jij kan het gedram vinden, ik wil het formeel gewoon geregeld hebben. We zijn alweer een week verder na mijn verzoek voor het aangetekend schrijven.
Bij brief – gedateerd op 31 juli 2023 – heeft [betrokkene 2] namens PeCeHa het volgende geschreven:
Nadien hebben [betrokkene 1] en [betrokkene 2] per e-mail contact gehad over de verdere afronding van de werkzaamheden van [betrokkene 2] voor PeCeHa bij de Vennootschap.
Bij per e-mail van 1 september 2023 verstuurde brief heeft [betrokkene 1] onder meer het volgende aan [betrokkene 2] geschreven:
Hierbij bevestig ik de ontvangst van jouw opzegging van de managementovereenkomst per 1 Oktober a.s. Erg spijtig dat het zo is gelopen, maar gedane zaken nemen nou eenmaal geen keer. Ik wil inderdaad graag in goed overleg tot een afronding komen en daarom zullen wij het ook op korte termijn moeten hebben over de vervolgstappen van jouw opzegging.
Mijn voorstel is om maandag a.s. in eerste instantie de medewerkers op de hoogte te brengen en vervolgens de eerste noodzakelijke stappen te bespreken. Misschien wel verstandig om gelijk een en ander vast te leggen in een aandeelhoudersbesluit.
Op 4 september 2023 hebben [betrokkene 1] en [betrokkene 2] een bespreking gevoerd.
Bij e-mail van 5 september 2023 heeft [betrokkene 1] onder meer het volgende aan [betrokkene 2] geschreven:
Met dank voor het open gesprek vanmorgen en vanmiddag in aansluiting op het schrijven van afgelopen vrijdag 1 September jl.
Derhalve hierbij een kort verslag van besproken punten vandaag.
De medewerkers aanwezig op de zaak zijn door [betrokkene 2] [ [betrokkene 2] , voorzieningenrechter] geinformeerd over zijn besluit de werkzaamheden bij [betrokkene 1] te beeindigen per 30 September a.s.
(…)
[betrokkene 2] stelt een brief op welke na overleg met [betrokkene 1] [ [betrokkene 1] , voorzieningenrechter] gestuurd zal worden naar klanten, leveranciers en relaties, ten einde ook deze te informeren over het vertrek van [betrokkene 2] .
(…)
Overname/ doorlinken mail [betrokkene 2] . Per direct ontvangt [betrokkene 1] van [betrokkene 2] alle lopende / relevante mail. Na 30 September mail omzetten van [e-mailadres 1] naar [e-mailadres 2]
(…)
Aanbieden aandelen PeCeHa beheer bv. aan [betrokkene 1] Beheer bv., volgens aandeelhoudersovereenkomst zal [betrokkene 2] de aandelen aanbieden. Gezien het tegenvallende resultaat over de eerste 6 maanden (terugval resultaat van 221.465,31 + naar 49.883,87 + met nog te maken correctie voorraad) zal terugname aandelen op basis van marktwaarde nu slechter uitvallen dan terugname op basis van verkrijgingswaarde van 11 Maart 2022. Op basis van deze getallen is gesproken over terugname op basis van 50% van 450.000 zijnde 225.000 euro. [betrokkene 2] komt hier op terug.
Beide zien wij het belang van een rustige / correcte afronding van werkzaamheden [betrokkene 2] bij [betrokkene 1] aanhangwagens. Bovenstaande punten worden door beiden actief afgehandeld voor zover mogelijk. Volgende week vervolg overleg over deze- en nog te verwachten punten.
Aldus opgemaakt na overleg 4 September 2023.
Op 8 september 2023 heeft [betrokkene 2] zijn huisarts bezocht. De huisarts heeft in het medisch dossier onder meer genoteerd: “staat stijf van de werkstress”.
Op 11 september 2023 hebben [betrokkene 1] en [betrokkene 2] weer een bespreking. [betrokkene 2] vertelt [betrokkene 1] tijdens deze (korte) bespreking dat hij overspannen is en een hoge bloeddruk heeft en verlaat de bespreking binnen vijf minuten. Bij e-mail van 11 september 2023 heeft [betrokkene 2] vervolgens onder meer het volgende aan [betrokkene 1] geschreven:
Zoals vanmorgen besproken loopt het water mij spreekwoordelijk over de schoenen. Concreet kan ik al geruime tijd mijn werkzaamheden als bestuurder niet verrichten door stress die mijn werk met zich brengt.
Ik ben daarom vanochtend voor ik naar de zaak kwam al bij mijn huisarts geweest om ondersteuning te vragen. Voor nu is de conclusie dat ik ziek ben, niet kan werken en enige dagen rust wil om tot mezelf te kunnen komen.
Volgende week wil ik proberen om met je te overleggen over mijn werkzaamheden en wat ik denk dat de consequenties zijn van mijn ziekte voor de managementovereenkomst. Ik wil in dit kader verder advies inwinnen bij een advocaat omdat ik de situatie door mijn ziekte nu totaal niet kan overzien. Als dat opportuun is zal de advocaat zich voor mij bij je melden. Ik kan de druk van de situatie waarin ik zit op dit moment niet aan.
Wij bespraken net even kort of ik mijn aandeelhouderschap ongedaan zou willen maken en wil stoppen met de werkzaamheden. Zoals ik er op dit moment naar kijk is dat een aantrekkelijke mogelijkheid omdat ik er echt helemaal doorheen zit.
Ik wil nu echter geen overhaaste beslissingen nemen en deze week eerst rustig nadenken over hoe het verder moet.
PeCeHa Beheer B.V. heeft de managementovereenkomst d.d. 11 maart 2022 tot heden ook niet opgezegd en/of beëindigd met [bedrijf] B.V. Ik was dat aanvankelijk van plan - en ik heb het jou ook gemeld in overleg en in een e-mail - maar de managementovereenkomst is tot nu toe niet opgezegd tussen de juiste partijen. Ook dat komt omdat ik het totaal niet meer overzie en lamgeslagen ben.
Dank voor je begripvolle reactie vanochtend. Dat waardeer ik zeer.
Ik meld mij volgende week maandag bij je voor telefonisch overleg.
Bij brief van 22 september 2023 heeft de advocaat van [betrokkene 1] onder meer het volgende aan PeCeHa (tevens in diens hoedanigheid van bestuurder van de Vennootschap) geschreven:
Cliënte overhandigde mij uw opzegging van de managementovereenkomst d.d. 31 juli 2023 ( bijlage 1 ), op basis waarvan uw managementovereenkomst per 1 oktober a.s. zal eindigen. Zoals u bekend heeft deze opzegging tot gevolg dat u uw aandelen in [bedrijf] B.V. (de “Vennootschap ”) onmiddelijk moest aanbieden aan cliënte (artikel 11.2.3 (i) aandeelhoudersovereenkomst). Uit artikel 11.2.4 (i) van de aandeelhoudersovereenkomst volgt vervolgens dat de prijs voor uw aandelen gelijk zal zijn aan ofwel 50% van de marktwaarde ofwel 50% van de verkrijgingsprijs (de laagste van deze twee waarden).
Cliënte heeft reeds aangegeven uw aandelen over te willen nemen en is met u in gesprek getreden om in goed onderling overleg tot een oplossing te komen. Daarbij heeft cliënte coulance halve aangeboden uw aandelen over te nemen tegen de verkrijgingsprijs (EUR 225.000), omdat de verwachting zeer groot is dat de marktwaarde van de aandelen lager zal uitvallen. Desalniettemin bent u tot op heden niet ingegaan op dit voorstel en wordt een besluit hieromtrent van uw zijde steeds uitgesteld. Op grond van artikel 11.2.2 jo. artikel 11.2.4 van de aandeelhoudersovereenkomst bent u evenwel verplicht om uw aandelen onmiddellijk aan te bieden en volledige medewerking te verlenen. Cliënte wenst tot afronding te komen. Hierbij verzoek ik u daarom, en zo nodig sommeer ik u, binnen 7 dagen na heden medewerking te verlenen aan de overdracht van uw aandelen tegen de verkrijgingsprijs van EUR 225.000 (al dan niet door middel van het verstrekken van de benodigde volmachten aan de notaris). De bevestiging daarvan ontvang ik graag per omgaande.
(…)
Voorts adviseerde ik cliënte reeds het ontslag van PeCeHa Beheer B.V. als bestuurder van de Vennootschap in gang te zetten. Namens cliënte verzoek ik PeCeHa Beheer B.V., in de hoedanigheid van bestuurder van de Vennootschap, hierbij namens aandeelhouder [eiseres] B.V. daarom om op zo kortst mogelijke termijn, maar ten minste 15 dagen na de oproeping, over te gaan tot het bijeenroepen van een algemene vergadering (cf. artikel 22.4 van de statuten van de Vennootschap). Op deze algemene vergadering zullen dan de volgende onderwerpen worden behandeld:
(i) ontslag PeCeHA Beheer B.V. als bestuurder van de Vennootschap en het verlenen van décharge; en
(ii) benoeming [eiseres] B.V. als bestuurder van de Vennootschap.
(…)
Nadien is gecorrespondeerd tussen de advocaten van partijen. PeCeHa heeft geen gehoor gegeven aan de sommatie van 22 september 2023.
Op 13 november 2023 heeft de Vennootschap een aandeelhoudersvergadering bijeengeroepen, in de notulen waarvan het volgende is opgenomen: