Home

Rechtbank Overijssel, 11-11-2024, ECLI:NL:RBOVE:2024:5804, 11227359 \ EJ VERZ 24-253

Rechtbank Overijssel, 11-11-2024, ECLI:NL:RBOVE:2024:5804, 11227359 \ EJ VERZ 24-253

Gegevens

Instantie
Rechtbank Overijssel
Datum uitspraak
11 november 2024
Datum publicatie
15 november 2024
Annotator
ECLI
ECLI:NL:RBOVE:2024:5804
Zaaknummer
11227359 \ EJ VERZ 24-253

Inhoudsindicatie

Het verzoek heeft betrekking op een fase B contract tussen een werknemer en een uitzendonderneming. De uitzendonderneming heeft op basis van artikel 23 van de ABU cao de loonbetaling aan werknemer stopgezet omdat passende functies door de werknemer niet zijn geaccepteerd. De werknemer vraagt nu, onder meer, om doorbetaling van loon en betaling van een transitievergoeding. De kantonrechter wijst die verzoeken af.

Uitspraak

RECHTBANK OVERIJSSEL

Civiel recht

Kantonrechter

Zittingsplaats Zwolle

Zaaknummer / rekestnummer: 11227359 \ EJ VERZ 24-253

Beschikking van 11 november 2024

in de zaak van

[verzoeker] ,

te [woonplaats] ,

verzoekende partij,

hierna te noemen: [verzoeker] ,

gemachtigde: mr. S.I. Schinkel,

tegen

RANDSTAD UITZENDBUREAU B.V.,

te Deventer,

verwerende partij,

hierna te noemen: Randstad,

gemachtigde: mr. L. Guinee-Stehouwer.

1 De procedure

1.1.

Het verloop van de procedure blijkt uit:

- het verzoekschrift met producties 1 t/m 5,

- het verweerschrift met producties 1 t/m 13,

- de pleitnota van verzoekende partij met producties 6 en 7, waarbij het verzoek is gewijzigd,

- de mondelinge behandeling van 14 oktober 2024, waarvan door de griffier aantekeningen zijn gemaakt.

1.2.

Ten slotte is de uitspraak bepaald op vandaag.

2 Inleiding

2.1.

Het verzoek heeft betrekking op een fase B contract tussen een werknemer en een uitzendonderneming. De uitzendonderneming heeft op basis van artikel 23 van de ABU cao de loonbetaling aan werknemer stopgezet omdat passende functies door de werknemer niet zijn geaccepteerd. De werknemer vraagt nu, onder meer, om doorbetaling van loon en betaling van een transitievergoeding. De kantonrechter wijst die verzoeken af. In deze beschikking wordt uitgelegd op grond waarvan dit oordeel tot stand is gekomen.

3 De feiten

3.1.

Met ingang van 2 mei 2022 is tussen Randstad en [verzoeker] een uitzendovereenkomst met uitzendbeding (Fase A) tot stand gekomen. Die overeenkomst is aansluitend omgezet in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (een fase B contract) van 8 januari 2024 tot en met 7 juli 2024. De arbeidsovereenkomst is daarna niet door Randstad verlengd.

3.2.

Het laatst door [verzoeker] verdiende uurloon bedroeg € 14,37 bruto en zijn gemiddelde arbeidstijd was 32,6 uren per week. Het laatste bedrijf waar [verzoeker] werkzaamheden heeft verricht was Nefit in Deventer. Hij werkte daar als productiemedewerker.

3.3.

Op de uitzendovereenkomst tussen partijen is de algemeen verbindend verklaarde ABU cao van toepassing. Daarin is onder artikel 23 een bepaling opgenomen over de situatie dat tijdens de duur van de arbeidsovereenkomst tussentijds het werk bij een inlener wegvalt en ander werk moet worden aangeboden. Dit artikel luidt als volgt:

Artikel 23 Passende arbeid na wegvallen uitzendarbeid

1. Als gedurende de looptijd van een uitzendovereenkomst zonder uitzendbeding waarin de

loondoorbetalingsverplichting nadrukkelijk is overeengekomen, de uitzendarbeid wegvalt doordat de terbeschikkingstelling wordt beëindigd, is de uitzendonderneming verplicht, gedurende de looptijd van deze uitzendovereenkomst passend en vervangend werk te zoeken en aan te bieden. De uitzendkracht is gedurende de looptijd van deze uitzendovereenkomst verplicht passend en vervangend werk te aanvaarden.

2. Vervangende arbeid is passend:

a. als de nieuwe functie(s) aansluit(en) bij eerder verrichte werkzaamheden, de opleiding en

capaciteiten van de uitzendkracht; of

b. als het een nieuwe functie betreft waarvoor de uitzendkracht binnen een redelijke termijn al dan niet met behulp van scholing geschikt zou kunnen zijn en die maximaal twee functieniveaus lager ligt dan de functie waarvan de uitzendarbeid is weggevallen. De weggevallen functie wordt hiertoe eerst ingedeeld in het functieraster in bijlage IV.

3. De vervangende arbeid wordt aangeboden onder een van de volgende voorwaarden:

a. de arbeid heeft een gemiddelde arbeidsduur per week/maand/periode, die gelijk is aan de

overeengekomen arbeidsduur; of

b. de arbeid heeft een lagere gemiddelde arbeidsduur per week/maand/periode dan de

overeengekomen arbeidsduur, mits de uren waarop geen arbeid wordt verricht worden uitbetaald conform het laatst verdiende feitelijk loon; of

c. de arbeid heeft een hogere gemiddelde arbeidsduur per week/maand/periode dan de

overeengekomen arbeidsduur, voor zover het verrichten van de meerdere uren boven de

overeengekomen arbeidsduur redelijkerwijs van de uitzendkracht kan worden gevergd.

4. De uitzendonderneming voert een herplaatsingsgesprek met de uitzendkracht gericht op zijn herplaatsingsmogelijkheden.

5. De verplichting tot het zoeken en aanbieden van passend en vervangend werk en de

loondoorbetalingsverplichting vervallen, als de uitzendkracht:

a. een aanbod tot passende en vervangende uitzendarbeid weigert;

b. zijn inschrijving bij de uitzendonderneming beëindigt;

c. niet langer voor werk beschikbaar is voor de volledig overeengekomen duur van de uitzendarbeid. Hierover informeert de uitzendkracht meteen de uitzendonderneming.

(…)

3.4.

In een e-mailbericht van 6 november 2023 heeft Randstad aan [verzoeker] en zijn vriendin (die ook via Randstad werkzaam was) een aantal vacatures toegestuurd met als toelichting de volgende tekst:

Ik heb voor julluie vast wat voorwerk gedaan wat betreft de vacatures. Omdat jullie op dit moment bij randstad een fase B hebben zou het zo kunnen zijn dat het lastig is om direct ergens anders ook in fase B te kunnen starten. Fase B is gebonden aan randstad. Dat betekend dat je bijvoorbeeld bij tempoteam wel in fase A kan starten. Vandaar dat er ook vacatures bij zitten die niet binnen randstad vallen.

3.5.

Op 3 april 2024 en 10 april 2024 is er via Whatsapp contact geweest tussen medewerker [naam 1] van Randstad en [verzoeker] .

Op 3 april schrijft [naam 1] : Goedemorgen [verzoeker] . Het duurde wat langer dan verwacht maar ik hebt antwoord, de werktijden bij Arcelor zijn van 6.45 tot 15.45. Groetjes, [naam 1] van Randstad. En op 3april antwoordt [verzoeker] : Hey [naam 1] bedankt voor je antwoord. Ik heb morgen afspraak bij accell met [naam 2] . Ik gaa daar kijken hoe en wat dan spreek ik je truge.

Op 10 april schrijft [naam 1] : Hoi [verzoeker] , hoe was het gesprek bij Accel?

Daarop antwoordt [verzoeker] : Hoi [naam 1] het ging heel goed. Als goed is volgende week ga ik beginen. Dankjewel voor het vraagen.

3.6.

Op vrijdag 12 april 2024 is het werk bij Nefit geëindigd. Op maandag 15 april 2024 heeft [naam 3] van Randstad met [verzoeker] gesproken over herplaatsing bij andere opdrachtgevers.

3.7.

Van 15 april 2024 tot 28 april 2024 (week 16 en 17) heeft [verzoeker] vakantie opgenomen.

3.8.

Op 30 april 2024 schrijft Randstad in een e-mailbericht aan [verzoeker] :

Beste [verzoeker] ,

Onlangs hebben wij je per mail een aanbod gedaan voor een passende vervolgopdracht bij Accell in Apeldoorn. Aangezien je daar niet op hebt gereageerd, gaan we ervan uit dat je ons aanbod niet aanvaardt en niet meer beschikbaar bent om via Randstad te werken. Dit betekent dat wij verder geen inspanningen meer zullen doen om je aansluitend een vervolgopdracht aan te bieden. Om misverstanden te voorkomen bevestigen we dit middels deze e mail. Wij wensen je veel succes in je verdere loopbaan.

3.9.

Met ingang van week 18 heeft Randstad de loonbetaling aan [verzoeker] stop gezet.

4 Het verzoek en het verweer

5 De beoordeling

6 De beslissing