Home

Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 16-07-2024, ECLI:NL:RBZWB:2024:5384, C/02/411398/HA RK 23-132

Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 16-07-2024, ECLI:NL:RBZWB:2024:5384, C/02/411398/HA RK 23-132

Gegevens

Instantie
Rechtbank Zeeland-West-Brabant
Datum uitspraak
16 juli 2024
Datum publicatie
7 augustus 2024
ECLI
ECLI:NL:RBZWB:2024:5384
Zaaknummer
C/02/411398/HA RK 23-132

Inhoudsindicatie

Verzoek tot het vervallen verklaren van een erfdeel (art. 4:131 BW) wordt afgewezen. De erfgenaam is ten tijde van het verzoek nog niet terkortgeschoten in de uitvoering van de aan zijn erfstelling verbonden last.

Uitspraak

RECHTBANK Zeeland-West-Brabant

Civiel recht

Zittingsplaats Middelburg

Zaaknummer / rekestnummer: C/02/411398 / HA RK 23-132

Beschikking van 16 juli 2024

in de zaak van

1 [verzoeker sub 1] ,

te [plaats 1] ,
2. [verzoeker sub 2],

te [plaats 2] ,

verzoekende partijen,

hierna samen te noemen: [verzoeker sub 1] en [verzoeker sub 2] ,

advocaat: mr. D. van den Berg,

tegen

[gedaagde] ,

te [plaats 2] ,

verwerende partij,

hierna te noemen: [gedaagde] ,

advocaat: mr. A.C. Teeuw.

1 De procedure

1.1.

Het verloop van de procedure blijkt uit:

- het verzoekschrift

- het verweerschrift

- de mondelinge behandeling van 17 november 2023, waarvan door de griffier aantekeningen zijn gemaakt.

2 De feiten

2.1.

Op 13 november 2021 is te [plaats 2] overleden de heer [erflater] (verder te noemen: erflater). Partijen zijn de kinderen van erflater.

2.2.

Erflater en [gedaagde] waren vennoten in de vennootschap onder firma [V.O.F.]

2.3.

In de tussen erflater en [gedaagde] gesloten ‘Overeenkomst van vennootschap onder firma’ is onder meer het volgende overeengekomen:

Inbreng

Artikel 4

In de vennootschappelijke gemeenschap zijn per 1 mei 2013 ingebracht:

A. door de vennoot sub 1:

(…)

2. het economisch belang van de onroerende zaken (…)

Het woonhuis met aanhorigheden gelegen [postcode] [plaats 2] aan de [adres] met 300 m2 ondergrond, erf en tuin is uitdrukkelijk bij de inbreng begrepen.

(…)

Einde van de overeenkomst

Artikel 14

1. De overeenkomst van vennootschap eindigt:

(…)

c. door overlijden van een vennoot;

(…)

Voorzettingsrecht

Artikel 16

  1. De vennoot, aan wie de oorzaak van het eindigen van de vennootschapsovereenkomst niet kan worden toegerekend, heeft het recht het bedrijf van de vennootschap onder firma voort te zetten. Dit recht tot voortzetting moet binnen zes maanden nadat de vennootschap is geëindigd, worden uitgeoefend door het op behoorlijke wijze in kennis stellen van de andere vennoot of diens rechtsverkrijgers.

  2. (…) Door de uitoefening van dit voorzettingsrecht treden voor de voortzettende vennoot tevens de verdelings- en overnemingsrechten en -plichten in werking, zoals hierna opgenomen.

(…)

Verdelings- en overnemingsbeding

Artikel 18

1. De voortzettende vennoot verkrijgt krachtens verdeling het aandeel van de niet voortzettende vennoot in alle goederen die deel uitmaken van het vennootschapsvermogen, onder de gehoudenheid de waarde van dat aandeel in geld uit keren aan de niet-voortzettende vennoot. De verdeling vindt plaats aan het einde van het boekjaar waarin de uitoefening van het voortzettingsrecht heeft plaatsgevonden.

De waarde van dat aandeel is gelijk aan de kapitaaldeelname van de niet-voorzettende vennoot in het bedrijf van de vennootschap, zoals die blijkt uit de balans van het bedrijf van de vennootschap op het moment van de verdeling, waarbij alle zaken, zowel roerende als onroerende, en vermogensrechten op het moment van verdeling worden gewaardeerd overeenkomstige een waarde waarbij een externe financier een lening voor de overname van het bedrijf wenst te verstrekken en waarbij tevens een lonende exploitatie van het bedrijf mogelijk is en met dien verstande dat de overnamesom dusdanig dient te zijn dat daardoor een goede oudedagsvoorziening resteert voor vennoot sub 1.

(…)

5. De voortzettende vennoot heeft het recht om de eigendom van het woonhuis met het woonerf te [postcode] [plaats 2] aan de [adres] van de niet-voortzettende vennoot tegen de waarde in het economische verkeer over te nemen.

(…)

7. Iedere vennoot is verplicht ter zake van de uitoefening van rechten door – en de overdracht van zaken aan – de voortzettende vennoot zijn medewerking te verlenen, voor zover die medewerking vereist is. Deze akte geldt voor zoveel mogelijk en nodig als akte van levering en indien enige leveringshandeling vereist is heeft de levering voor zover mogelijk plaatsgevonden op het moment van de verdeling als hiervoor aangegeven.

(…)

2.4.

Erflater heeft bij testament van 19 oktober 2020 en bij aanvullend testament van 12 mei 2021 over zijn nalatenschap beschikt. Erflater heeft zijn kinderen als enige erfgenamen achtergelaten.

2.5.

Erflater heeft verder (onder meer) het volgende opgenomen in zijn testament:

V. Last

Aan de erfstelling van mijn zoon (…) verbind ik de last om het woonhuis gelegen aan de [adres] te [postcode] [plaats 2] (…) te verkopen en te leveren tegen de waarde in het economische verkeer aan mijn dochter, mevrouw [verzoeker sub 1] . Evenzo geldt deze last indien [gedaagde] geen gebruik maakt van het overnamerecht en gemelde onroerende zaken behoren tot het mede-eigendom van de ontbonden vennootschap onder firma; hij dient alsdan mee te werken aan de gewenste verdeling.

(…)

Vervallen last

(…)
Indien mijn zoon geen gebruik maakt van het overnamerecht (in zijn geheel) zoals opgenomen in VOF-contract, komt de last te vervallen; voor die situatie heb ik het sub III.2. legaat gemaakt.

(…).”

3 Het verzoek en het verweer

4 De beoordeling

5 De beslissing