Energietransitie en Omgevingswet, invalshoek participatie

Energietransitie en Omgevingswet, invalshoek participatie

MKL
M. Koolen LLBReeds afgestudeerd aan de Juridische Hogeschool Avans & Fontys (juli 2020), op zoek naar een baan op het snijvlak van Omgevingswet, energietransitie & gezondheid.
dWT
drs. W.P.M.T. TijssenAdviseur Omgevingswet gemeente Moerdijk en docent-adviseur Academie voor Openbaar Bestuur.
Bijgewerkt tot 9 oktober 2020

Deze Whitepaper is de opbrengst van de pilot ‘Energietransitie versnellen met de Omgevingswet’ van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waarin de mogelijkheden worden verkend naar de bijdrage van de Omgevingswet aan de opgave voor wat betreft de energietransitie. Vanuit verschillende invalshoeken is de Omgevingswet hiertoe in ogenschouw genomen.
Gemeente Tilburg stond aan de lat voor de bijdrage van de Omgevingswet aan deze opgave vanuit het perspectief samenwerking, lees participatie. De zeven andere deelnemende gemeenten (Goes, Den Haag, Zoeterwoude, Maastricht, Boxtel, Groningen en Súdwest-Fryslân) hebben andere perspectieven voor hun rekening genomen.

De conclusie als het om participatie gaat, is dat primair hierop moet worden ingezet, waarbij de nieuwe instrumenten van de Omgevingswet als de (juridische) achtervang/borging van dit participatieproces fungeren.

Whitepaper