Gerechtshof Den Haag, 24-01-2023, ECLI:NL:GHDHA:2023:59, 200.306.542/01
Gerechtshof Den Haag, 24-01-2023, ECLI:NL:GHDHA:2023:59, 200.306.542/01
Gegevens
- Instantie
- Gerechtshof Den Haag
- Datum uitspraak
- 24 januari 2023
- Datum publicatie
- 28 februari 2023
- ECLI
- ECLI:NL:GHDHA:2023:59
- Formele relaties
- Eerste aanleg: ECLI:NL:RBDHA:2021:15650
- Zaaknummer
- 200.306.542/01
Inhoudsindicatie
arbeidsrecht; ontslag op staande voet op grond van het in strijd met het geheimhoudingsbeding afleggen van een schriftelijke verklaring in een gerechtelijke procedure tussen de werkgever en een collega; billijke vergoeding.
Uitspraak
Afdeling Civiel recht
Zaaknummer : 200.306.542/01
Zaaknummer rechtbank : 9359514 RP VERZ 21-50489
Beschikking van 24 januari 2023
in de zaak van
[verzoeker] ,
wonende te [woonplaats],
verzoeker in hoger beroep,
hierna te noemen: [verzoeker],
advocaat: mr. N.M. Fakiri te Den Haag,
tegen:
Multi-Care B.V.,
gevestigd te Den Haag,
verweerster in hoger beroep,
hierna te noemen: Multi-Care,
advocaat: onttrokken (voorheen: mr. L.S. van Dis).
Het hof zal partijen hierna [verzoeker] en Multi-Care noemen.
1 De zaak in het kort
[verzoeker] is door Multi-Care op staande voet ontslagen. [verzoeker] stelt dat dit ontslag op staande voet niet rechtsgeldig was, en verzoekt veroordeling van Multi-Care tot betaling van een billijke vergoeding, achterstallig loon en de transitievergoeding. De kantonrechter heeft deze verzoeken afgewezen.
Het hof komt tot een ander oordeel dan de kantonrechter, en wijst de verzoeken alsnog toe.
2 Procesverloop in hoger beroep
Het verloop van de procedure in hoger beroep blijkt uit de volgende stukken:
- -
-
het verzoekschrift in hoger beroep met bijlagen, bestaande uit het dossier in eerste aanleg en de producties 3 en 4 in hoger beroep, ingekomen op de griffie van het hof op 28 januari 2022, waarmee [verzoeker] in hoger beroep is gekomen van de beschikking van de kantonrechter in de rechtbank Den Haag, zitting houdende in Den Haag, van 29 oktober 2021;
- -
-
het V-2 formulier van 25 augustus 2022 waarbij de advocaat van Multi-Care zich onttrekt;
- -
-
het V-6 formulier van 1 september 2022 waarbij [verzoeker] nog een bijlage heeft overgelegd (nogmaals) genaamd productie 3.
Op 14 oktober 2022 heeft een mondelinge behandeling plaatsgevonden. De advocaat van [verzoeker] en de gemachtigde van Multi-Care hebben de zaak toegelicht aan de hand van pleitaantekeningen die zij hebben overgelegd. Van de mondelinge behandeling is een proces-verbaal opgemaakt.
3 Feitelijke achtergrond
Het hof gaat uit van de volgende, tussen partijen vaststaande en in hoger beroep nog relevante, feiten.
Multi-Care is een zorgonderneming en levert ambulante zorg en/of begeleiding aan
volwassenen. De heer [directeur] (hierna: [directeur]) is de statutair directeur en enig
aandeelhouder van Multi-Care.
[verzoeker], geboren op [geboortedag] 1990, is op 1 maart 2020 voor de tijd van één jaar voor 32 uur per week in dienst getreden bij Multi-Care in de functie van boekhouder (financieel administrateur) tegen een salaris van € 2.809,- bruto bij een 36-urige werkweek. In de (schriftelijke) arbeidsovereenkomst is in artikel 10 een geheimhoudingsbeding opgenomen. Dit beding bevat de volgende tekst:
"Werknemer is tijdens de duur en na de beëindiging van deze overeenkomst gehouden tot strikte geheimhouding van alles wat hem omtrent de onderneming van werkgever of diens relaties bekend is geworden en waaromtrent hem geheimhouding is opgelegd of waarvan hij het vertrouwelijk karakter redelijkerwijs kan vermoeden. Schending van deze geheimhoudingsplicht kan arbeidsrechtelijke consequenties hebben."
De arbeidsovereenkomst is ‘in opdracht van’ [directeur] ondertekend door [manager 1] (hierna: [manager 1]). [manager 1] was destijds werkzaam als manager voor Multi-Care. Per 1 juli 2020 is de arbeidsovereenkomst gewijzigd in een overeenkomst voor onbepaalde tijd.
[manager 1] heeft zich in juli 2020 ziek gemeld. In oktober 2020 heeft Multi-Care
een nieuwe manager aangenomen in de persoon van [manager 2].
Op 13 februari 2021 heeft [verzoeker] een (toen nog anonieme) schriftelijke verklaring afgelegd aan de gemachtigde van [manager 1], die op dat moment in een arbeidsconflict met Multi-Care verwikkeld was geraakt. In deze verklaring staat, voor zover relevant, het volgende:
“(…)
Na enige tijd had manager [manager 1] zich door omstandigheden met de werkgever
zich ziekgemeld. (... )
Na de ziekmelding van Manager [manager 1] heeft [directeur] een externe partij dhr. [betrokkene] ingeschakeld om een plan te bedenken hoe ze Manager [manager 1] van haar functie konden ontheffen en eventuele financiële schades op Manager [manager 1] te verhalen.
De dossier van Manager [manager 1] en andere medewerkers werden met meerdere
werknemer uitgebreid besproken en konden worden ingezien door dhr. [betrokkene], de advocaat [advocaat], mij en aantal andere collega's die niet bevoegd zijn voor inzage.
(…)
Eind december 2020 heeft directeur [directeur] aan mij en andere collega’s gevraagd om een verklaring af te leggen tegen Manager [manager 1]. Hij gaf aan wat er in de verklaring moest komen te staan namelijk:
- Dat ik Manager [manager 1] nauwelijks op kantoor zag;
- Mij niet had ingewerkt;
- Geen Management taken heeft uitgevoerd en
- Manager [manager 1] haar verantwoordelijkheid niet nam.
(...) Ik ben niet meegegaan in zijn verhaal en ik heb ook geen verklaring afgelegd omdat ik van mening was dat mijn verklaring vals en onterecht zou zijn. Hierna had ik vakantie opgenomen. 11 januari was ik weer aan het werk en merkt ik op dat de directeur boos op mij was omdat ik geen valse verklaring wilde afleggen.
(…)
Directeur [directeur] laat bijna wekelijks advocaat [advocaat] op kantoor komen om uitgebreid werknemers te bespreken en advies in te winnen hoe andere werknemers weg te krijgen. Vele werknemers waaronder ik vinden dit enorm intimiderend dat de advocaat wekelijks op kantoor aanwezig is. De advocaat kreeg toegang tot de werkmail van Manager [manager 1] om inzicht te krijgen in haar werkzaamheden, om te achterhalen of zij werkzaamheden had verricht op de dagen dat zij niet aanwezig was op kantoor en eventueel andere fouten te ontdekken.
(…)
Er heerst een ongezonde werksfeer bij Multi-Care B.V waarbij [directeur] werknemers intimiderend benaderd en beloftes maakt die hij achteraf niet nakomt.
(…)”
Op 22 februari 2021 heeft [verzoeker] zich ziek gemeld.
Op 26 maart 2021 heeft Multi-Care een verzoek ingediend bij de kantonrechter om
de arbeidsovereenkomst tussen Multi-Care en [manager 1] te ontbinden.
Op 7 april 2021 heeft [verzoeker] een e-mail verzonden aan Multi-Care. Daarin schrijft
[verzoeker], voor zover relevant, het volgende:
"( ... ) In het begin heb ik de samenwerking met het team als prettig ervaren en waren de werkzaamheden leuk en een nieuwe uitdaging. (... )Na de ziekmelding van de toenmalige manager [manager 1] was het roer omgedraaid en was het team aan het lot overgelaten. (... )
In de afgelopen maanden hebben er meerdere voorvallen en stressvolle situaties
bijgedragen aan mijn uitval.
Sinds mijn dienstverband bij Multi-Care heeft u meerdere malen overboekingen gedaan naar uw privérekening. De overboekingen zijn gedaan door collega [collega] e/o door u zelf. Bij vragen naar de overboekingen gaf u aan dat u een lening heeft gedaan aan Multi-Care B. v.. Door te hoge werkdruk en vele taken was dit voor mij niet te controleren.
Al meerdere malen heb ik u aangesproken over een aantal zaken die voor veel stress en onzekerheid hebben gezorgd. Zo kwam u frequent naar mij toe met facturen, die ik aan de hand van EPOS heb uitgedraaid. U gaf aan dat deze niet klopten. (..). U gaf aan dat ik alvast de facturen kon opstellen en dat u zelfde gemaakte uren bij cliënten zo snel mogelijk in EPOS zou invoeren. Ik heb u vaker erop geattendeerd dat de uren nog steeds niet in EPOS staan. Iedere keer gaf u aan dit in orde te maken, maar is dit tot op heden niet gebeurd.
Vervolgens heeft u in ruil voor financiële hulp voor het opstarten van een eigen onderneming, mij verzocht een verklaring af te leggen tegen [manager 1] die niet klopt. U heeft ook andere collega's soortgelijke voorstellen gedaan in ruil voor een verklaring die niet klopt.
Naar mijn idee heb ik naar tevredenheid mijn werkzaamheden uitgevoerd. Ik heb dan ook niet eerder serieuze feedback gekregen. Met de bovenstaande punten in acht genomen en gezien de huidige situatie ben ik onder de indruk dat u een conflict aan het creëren bent, omdat ik niet instem met uw werkwijze en u mij op deze manier probeert weg te werken.
(…)”
Op 20 mei 2021 heeft [verzoeker] aan [manager 1] een e-mail gestuurd die, voor zover relevant, het volgende inhoudt:
“Ik wil een ding nadrukkelijk vermelden en dat is denk ik ook voor jou zeer van belang om te weten. Op dinsdag 6 november kwam ik terug van school naar werk. Op mijn werk plek zat [directeur] met zijn advocaat (…). [directeur] had mij voorgesteld aan zijn advocaat en vertelde even kort dat ze in jou mail waren gedoken om te kijken of ze iets eruit konden halen wat tegen jou gebruikt kon worden. Advocaat (…) van [directeur] was ingelogd op jouw account en zat in jouw mailen te doorzoeken. Vervolgens is advocaat van [directeur] van mijn computer opgestaan. [directeur] en zijn advocaat liepen mijn werkkamer uit om jou mail te bespreken. Tijdens dat gesprek hoorde ik advocaat (…) van [directeur] zeggen “aan haar mail te zien is zij aan het werk geweest” “we moeten zoeken naar wat anders”.”
Op 20 mei 2021 heeft [manager 1] een verweerschrift ingediend tegen het
ontbindingsverzoek van Multi-Care. Bij het verweerschrift heeft [manager 1] de onder rechtsoverweging 3.6. opgenomen schriftelijke verklaring en de onder 3.10 genoemde e-mail van [verzoeker] als productie bijgevoegd.
Op 21 mei 2021 heeft (de gemachtigde van) Multi-Care een e-mail verzonden aan
(de toenmalige gemachtigde van) [verzoeker]. In die e-mail geeft Multi-Care het volgende, voor zover relevant, aan [verzoeker] te kennen:
“(…)
Ik heb zojuist kennis genomen van een verweerschrift van een werknemer van cliënte in een lopende ontbindingsprocedure. Uit dit verweerschrift vloeit voort dat uw cliënt het vertrouwen van zijn werkgever heeft geschonden en de op hem rustende
geheimhoudingsplicht heeft geschonden. Hij heeft een aantal verklaringen afgelegd aan de wederpartij, waarin hij onder meer verklaart over vertrouwelijk overleg tussen de directeur van Multi-Care en diens raadsman dat inhoudelijk ging over de lopende
ontbindingsprocedure met de betreffende werknemer.
Ook overigens blijkt uit de door de wederpartij in die procedure overlegde verklaringen en e-mails van uw cliënt, dat hij de wederpartij voedt met (ook nog eens grotendeels onware) informatie welke hij uit hoofde van zin arbeidsovereenkomst geheim zou dienen te houden en zeker niet zou moeten doorspelen aan een wederpartij in een lopende rechtszaak.
Mijn cliënte is voornemens om uw cliënt op staande voet te ontslaan, maar niet voordat uw cliënt in de gelegenheid is gesteld om zijn gedragingen toe te lichten.
(... )."
Op 25 mei 2021 heeft (de toenmalige gemachtigde van) [verzoeker] per e-mail
gereageerd op de hiervoor besproken e-mail van Multi-Care. [verzoeker] heeft zich toen op het standpunt gesteld dat de informatie waar Multi-Care op doelt, geen vertrouwelijke informatie betrof en dat hij geen onwaarheden heeft geuit.
Diezelfde dag is [verzoeker] door Multi-Care op staande voet ontslagen. In de e-mail
waarin dit ontslag aan [verzoeker] wordt bevestigd, is het volgende, voor zover relevant, te
lezen:
“(…)
Zoals ook in die mail is uiteengezet, is het volgende duidelijk geworden:
1. Uw cliënt is er van op de hoogte dat zijn werkgever in een gerechtelijke procedure is verwikkeld met mevrouw [manager 1].
2. Uw cliënt heeft verklaringen afgelegd aan (de advocaat van) mevrouw [manager 1].
3. Deze verklaringen bevatten onwaarheden. Uw cliënt stelt dat het uw cliënt niet
duidelijk is welke informatie onwaar is. Bij mijn mail van afgelopen
vrijdag waren drie verklaringen gevoegd en kennelijk is uw cliënt van mening dat geen van deze verklaringen van zijn hand enige onware informatie bevat. Anders had hij dat nu kunnen opbiechten. Voorbeelden van onwaarheden zijn dat ik wekelijks bij Multi-Care op bezoek zou zijn om advies te geven hoe andere werknemers weg te krijgen en dat uw cliënt en andere werknemers worden gedwongen om valse verklaringen af te leggen.
4. Uw cliënt verklaart over vertrouwelijk overleg tussen de directeur van Multi-Care B.V. en haar advocaat. Hij geeft daarvan aan dat dit overleg plaats vond in de entree van het kantoorpand, waar eventuele binnenkomende cliënten en bezorgers kennis konden nemen van hetgeen werd besproken. Uw cliënt bekent hiermee dat de aantijging juist is: hij heeft de betreffende informatie,
aangehecht aan mijn mail van afgelopen vrijdag, doorgespeeld aan een wederpartij in een lopende procedure. Voorts pleit wat uw cliënt stelt over de locatie van het overleg - waarin ik mij in ieder geval niet herken - niet vrij. Waar het ook plaats vond, het gaat om vertrouwelijk overleg tussen directie en raadsman en uw cliënt wist of had moeten weten dat dit vertrouwelijk was.
(…)
Uw cliënt wist of had redelijkerwijze moeten vermoeden dat hij niet naar de wederpartij van een lopende procedure kan verklaren over (zijn interpretatie van) wat hem ter ore is gekomen uit overleg tussen de directeur en de advocaat van zijn werkgever. Uw cliënt heeft daarmee de op hem rustende vertrouwelijkheid met voeten getreden.
Ook los daarvan behelst bovenstaande een zodanig schending van het vertrouwen, dat
sprake is van een dringende reden voor ontslag. Dat komt omdat uw cliënt diverse zaken verklaard welke in strijd zijn met de waarheid, maar ook door het feit dat uw cliënt zijn verklaringen aflegt met het kennelijke doel de belangen van zijn werkgever te schaden.
Deze gedragingen leveren ieder voor zich, alsook in onderlinge samenhang, een dringende reden op voor opzegging van uw arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang: een ontslag op staande voet zoals bedoeld in artikel 7:677 van het Burgerlijk Wetboek. Cliënte zegt hierbij dan ook de arbeidsovereenkomst met uw cliënt op (...)”
Bij beschikking van 28 juni 2021 heeft de kantonrechter Den Haag — kort gezegd — de arbeidsovereenkomst tussen Multi-Care en [manager 1] ontbonden op grond van een verstoorde arbeidsrelatie en is aan [manager 1] een billijke vergoeding van € 15.000,- toegekend.