Rechtbank Noord-Nederland, 16-02-2021, ECLI:NL:RBNNE:2021:478, 8686767 CV EXPL 20-3524
Rechtbank Noord-Nederland, 16-02-2021, ECLI:NL:RBNNE:2021:478, 8686767 CV EXPL 20-3524
Gegevens
- Instantie
- Rechtbank Noord-Nederland
- Datum uitspraak
- 16 februari 2021
- Datum publicatie
- 15 mei 2024
- Annotator
- ECLI
- ECLI:NL:RBNNE:2021:478
- Formele relaties
- Hoger beroep: ECLI:NL:GHARL:2022:4189, (Gedeeltelijke) vernietiging en zelf afgedaan
- Zaaknummer
- 8686767 CV EXPL 20-3524
Inhoudsindicatie
.
Uitspraak
Afdeling privaatrecht
Locatie Assen
zaak-/rolnummer: 8686767 \ CV EXPL 20-3524
Vonnis van de kantonrechter van 16 februari 2021
in de zaak van
1 [eiser sub 1] , wonende te [woonplaats] ,
2. [eiseres sub 2], wonende te [woonplaats] ,
3. [eiser sub 3], wonende te [woonplaats] ,
4. [eiser sub 4], wonende te [woonplaats] ,
5. [eiseres sub 5], wonende te [woonplaats] ,
6. [eiseres sub 6], wonende te [woonplaats] ,
hierna gezamenlijk te noemen: de eilanders,
eisers,
gemachtigde: mr. J.M.H. Houben (FNV) te Groningen,
tegen
de besloten vennootschap
Regionale Ambulancevoorzieningen UMCG B.V.,
hierna te noemen: UMCG Ambulancezorg,
statutair gevestigd en kantoorhoudende te Tynaarlo,
gedaagde partij,
gemachtigde: mr. E.A.C. van de Wiel (Trip Advocaten) te Groningen,
1 De procedure
Het verloop van de procedure blijkt uit het tussenvonnis van 3 november 2020. Ter uitvoering van dit tussenvonnis heeft er op 5 januari 2021 een comparitie na antwoord plaatsgevonden. Voorafgaand aan deze zitting hebben partijen nog nadere stukken in het geding gebracht. Dit betreft dit de producties 10 tot en met 12 aan de zijde van UMCG Ambulancezorg, ingekomen ter griffie op 17 december 2020, en de stukken aan de zijde van de eilanders, zoals overgelegd bij de faxberichten van 23 en 29 december 2020. Van het verhandelde ter zitting heeft de griffier aantekeningen gemaakt, welke zich in het dossier bevinden. Hierna is de zaak met twee weken aangehouden voor akte eisvermeerdering aan de zijde van de eilanders. Bij akte van 13 januari 2021 is zijdens de eilanders aangegeven dat zij afzien van hun nadere vordering (met de strekking of een bereikbaarheidsdienst überhaupt toelaatbaar is), zodat zij hun vorderingen zoals verwoord in de dagvaarding handhaven, met dien verstande dat de wettelijke verhoging wordt gevorderd over de vordering onder c. (in plaats van d.).
Vervolgens is vonnis bepaald op heden.
2 De feiten
UMCG Ambulancezorg onderhoudt een ambulancedienst met diverse standplaatsen in Friesland en de Waddeneilanden Terschelling, Vlieland en Schiermonnikoog. Er zijn ongeveer 120 mensen bij UMCG Ambulancezorg in de zogenoemde Waddenpool in dienst. Dit betreft medewerkers die diensten moeten draaien op de drie hiervoor genoemde Waddeneilanden en bestaat uit alle medewerkers van het cluster Friesland (wal en eiland) en een aantal medewerkers uit Drenthe. Op Terschelling zijn altijd twee ambulances 24/7 paraat met een bezetting van een chauffeur en een verpleegkundige. Op Vlieland en Schiermonnikoog is één ambulance 24/7 paraat.
Bij de 24/7 beschikbaarheid en -bereikbaarheid van een ambulancedienst geldt een landelijke (plan)norm, welke er op neerkomt dat een ambulance bij spoed - de zogenoemde A1 oproepen - in 95% van de gevallen binnen 15 minuten ter plekke aanwezig moet zijn (de aanrijdtijd). Deze norm is gebaseerd op een jaargemiddelde.
De eilanders zijn allen werkzaam bij UMCG Ambulancezorg als ambulancechauffeur of ambulanceverpleegkundige en draaien mee in de Waddenpool. Eisers sub 1 tot en met 5 zijn woonachtig op Terschelling en eiseres sub 6 is woonachtig op Vlieland. De eilanders draaien, hoewel zij daartoe niet contractueel verplicht zijn, diensten op zowel het eiland als op de vaste wal.
Op de arbeidsovereenkomsten van de eilanders is de cao Sector Ambulancezorg (hierna: de cao) van toepassing. Daarin is het volgende bepaald, voor zover van belang:
"Artikel 6.9 Aanwezigheidsdienst
-
een aanwezigheidsdienst is een aaneengesloten tijdruimte van ten hoogste 24 uur, waarin het personeel in de bedrijfsruimte op oproep beschikbaar moet zijn voor het verlenen van ambulancezorg.
-
Gedurende een aanwezigheidsdienst van maximaal 12 respectievelijk 24 uur verricht de werknemer ten hoogste 5 respectievelijk 13 uur
(…)
3. De werkgever draagt tijdens de aanwezigheidsdienst zorg voor goede faciliteiten ten behoeve van de werknemer. Onder goede faciliteiten wordt minimaal verstaan dat de werknemer moet kunnen beschikken over een normaal bed in een rustige ruimte met sanitaire voorzieningen en dat de bepalingen uit de Arbo-wet in acht worden genomen.
(…)
Artikel 6.10 Bereikbaarheidsdienst
-
Een bereikbaarheidsdienst is een aaneengesloten tijdsruimte van ten hoogste 24 uur waarin het personeel elders dan in een bedrijfsruimte op oproep beschikbaar moet zijn voor het verlenen van ambulancezorg.
-
Bereikbaarheidsdiensten kunnen niet plaatsvinden op maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur. Deze beperking geldt niet op feestdagen.".
Binnen UMCG Ambulancezorg wordt gewerkt met 24-uursdiensten.
Op de vaste wal verblijven de medewerkers van UMCG Ambulancezorg tijdens een dergelijke dienst 24 uur op de ambulancestandplaats, voor zover ze niet onderweg zijn met de ambulance. Er wordt in een 12 uur parate dienst (arbeidstijd) en aansluitend een 12 uur aanwezigheidsdienst gewerkt. De 24-uursdienst op de vaste wal wordt als één aanwezigheidsdienst beschouwd en geldt in ieder geval voor 17,7 uur als arbeidstijd.
Tijdens een 24-uursdienst op één van de eilanden gold tot 1 juli 2020 dat er gewerkt werd met 9 (de eilanders) of 10 (medewerkers van de vaste wal) uur parate dienst (arbeidstijd). Het niet-parate deel van deze dienst bestempelde UMCG Ambulancezorg als consignatie- dan wel bereikbaarheidsdiensten (zoals omschreven in artikel 5.9 van de Arbeidstijdenwet en artikel 6.10 van de cao). Per 1 juli 2020 geldt de 24-uursdienst op de eilanden voor 12 uur als arbeidstijd. De overige 12 uren worden als beschikbaarheidsdienst aangemerkt. Met de eilanders is de afspraak gemaakt dat zij gedurende deze uren thuis bereikbaar zijn.
Doordat de 24-uursdienst op de vaste wal wordt beschouwd als één aanwezigheidsdienst, wordt een medewerker van UMCG Ambulancezorg voorafgaand en volgend op deze dienst minimaal 11 uur niet ingeroosterd (artikel 4:8:1 lid 5 van het Arbeidstijdenbesluit). Vanwege de kwalificatie als (bereikbaarheids-)dienst op de eilanden, is UMCG Ambulancezorg in dat geval niet gehouden om (conform cao) een roostervrije dag in te roosteren.
De hiervoor genoemde wijziging in het rooster per 1 juli 2020 is een voorlopig besluit van UMCG Ambulancezorg. Met de Ondernemingsraad van UMCG Ambulancezorg is afgesproken dat deze wijze van roosteren zal worden geëvalueerd. Op 30 september 2020 heeft er in dat kader een bijeenkomst van de medewerkers van UMCG Ambulancezorg plaatsgevonden.