Aflevering 6

Gepubliceerd op 26 augustus 2023

WetgevingsoverzichtBijgewerkt op: 04-02-2025

BER 2023/99 - Sign. - Aanvraag geopend voor plaatsing op lijst met aangewezen organisaties voor collectieve acties EU

Aflevering 6, gepubliceerd op 26-08-2023
Alleen vooraf aangewezen organisaties kunnen bij de rechter in een andere lidstaat van de Europese Unie een collectieve actie starten. Bijvoorbeeld om inbreuk op rechten van een groep consumenten te laten stoppen of om schadevergoeding te vragen voor een groep consumenten. Dit is geregeld met de Richtlijn Representatieve vorderingen voor consumenten, de Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie (WAMCA) en de implementatie van de richtlijn in Boek 3 BW. Een organisatie kan sinds 27 juli 2023 bij de minister voor Rechtsbescherming een aanvraag indienen om op de lijst met aangewezen organisaties geplaatst te worden.

BER 2023/102 - Sign. - Wet vereenvoudiging en modernisering bewijsrecht: Reactie op amendementen en tweede nota van wijziging

Aflevering 6, gepubliceerd op 28-08-2023
Op 5 juli reageerde minister Weerwind van Rechtsbescherming op drie amendementen van de Tweede Kamer over het wetsvoorstel Wet vereenvoudiging en modernisering bewijsrecht (Kamerstukken II, 35498, nr. 12). Ook stuurde hij op 13 juli 2023 de Tweede Kamer de tweede nota van wijziging over het wetsvoorstel (Kamerstukken II, 35498, nr. 13).

BER 2023/103 - Sign. - Nieuwste versie Beslagsyllabus gepubliceerd

Aflevering 6, gepubliceerd op 26-08-2023
Op 1 augustus 2023 is de nieuwste versie van de Beslagsyllabus gepubliceerd. De Beslagsyllabus wordt gepubliceerd door de Rechtspraak en bevat eisen waaraan beslagrekesten moeten voldoen. De wijzigingen ten opzichte van de vorige editie zijn zoals gebruikelijk tot de volgende versie in de kleur roze afgebeeld. De geschrapte tekst wordt in een kleiner lettertype in de kleur blauw afgebeeld.

BER 2023/104 - Art. - Verdeling van de opbrengst van de executie

Aflevering 6, gepubliceerd op 07-09-2023 geschreven door mr. S.N. Peijnenburg
De wettelijke regeling omtrent de verdeling van de opbrengst van de executie is duur en traag, en is daarmee niet in het belang van schuldeisers en schuldenaren. Feitelijk verergert de wettelijke regeling de schuldenproblematiek. Daarom is in de praktijk bij de gerechtsdeurwaarders een afwijkende werkwijze ontstaan. Dat de wettelijke regeling de schuldenproblematiek verergert, is onwenselijk. Dat de praktijk en de wet niet in harmonie zijn, is eveneens onwenselijk. Bovendien heeft in de wettelijke regeling niemand de regie. Dat kan allemaal veel beter.

BER 2023/105 - Art. - Uitleg van een Nederlandse bankgarantie met inachtneming van Engels arbitragerecht

Aflevering 6, gepubliceerd op 12-09-2023 geschreven door mr. W.J.L. de Clerck
In dit arrest van het Hof Den Haag staat de vraag centraal of de begunstigden van een bankgarantie waarop Nederlands recht van toepassing is terecht aanspraak op uitbetaling hebben gemaakt. Omdat de in de bankgarantie gestelde voorwaarde voor uitbetaling afhankelijk is van de uitkomst van een Engelse arbitrage, neemt het hof bij de uitleg van de bankgarantie ook Engels arbitragerecht in acht.

BER 2023/106 - Art. - Geef eiser het recht om aangezegde roldatum te verzetten

Aflevering 6, gepubliceerd op 07-09-2023 geschreven door J.M. Veldhuis
Iedere procespartij kan de eerste roldatum vervroegen, oftewel kan anticiperen (art. 126 Rv). Dit geldt in eerste aanleg en in hoger beroep. Een eerste roldatum naar een later tijdstip verzetten kan niet. Dat een gedaagde dit niet kan, is op zich logisch. Maar een eiser kan dit ook niet. En dat is raar.

BER 2023/107 - Art. - Evolutietheorie

Aflevering 6, gepubliceerd op 12-09-2023 geschreven door drs. M.J.P.A. de Wilde LLB
We zijn op vakantie in Duitsland. We hebben met onze pubers afgesproken dat de dames een paar uurtjes gaan shoppen en de mannen drie modelbouwwinkels met een bezoek gaan vereren. Iets later dan de afgesproken tijd komen de mannen haastig het plein opgelopen waar we bij de fontein hebben afgesproken.