Aflevering 2

Gepubliceerd op 28 februari 2023

WetgevingsoverzichtBijgewerkt op: 27-09-2024

FIP 2023, afl. 2 - Art. - Inleiding over het consultatiedocument betreffende het insolventierecht

Aflevering 2, gepubliceerd op 10-03-2023 geschreven door mr. A.M. Wolffram-Van Doorn
Van begin november 2021 tot medio maart 2022 is geconsulteerd over een discussienota betreffende het insolventierecht. Doel van de consulatie was om de praktijk te betrekken bij de gedachtenvorming over de verschillende ontwikkelingen die spelen op het terrein van het insolventierecht. Deze inleiding gaat kort in op de inhoud van de discussienota en geeft op hoofdlijn weer welke reacties daarop zijn ontvangen. Ook wijst deze inleiding alvast vooruit naar de bijdragen in dit themanummer van V.G.M. Leferink en M. Moeliker, M. Mouthaan en R.M. Leeuwenburgh, A. Steneker en R.J. van Galen waarin deze auteurs een aantal thema’s belichten waarvoor in de discussienota specifieke aandacht is gevraagd.

FIP 2023/44 - Art. - Toezicht op de curator, de rol van de rechter-commissaris en de crediteuren: hier géén crisis

Aflevering 2, gepubliceerd op 09-03-2023 geschreven door mr. M. Mouthaan en mr. R.M. Leeuwenburgh
Naar aanleiding van de consultatie insolventierecht beantwoorden wij de vragen (i) of de positie van de rechter-commissaris versterkt dient te worden, (ii) of in faillissement vaker mediation zou moeten worden ingezet en (iii) of belanghebbenden moeten worden gehoord voordat de rechter-commissaris een beslissing neemt op een verzoek van de curator. Wij zien geen aanleiding de positie van de rechter-commissaris wettelijk te versterken of veranderen, zien ruimte voor het horen van belanghebbenden door de rechter-commissaris, maar niet als regel, en menen dat naar mediation nader onderzoek moet worden gedaan. Verder stellen wij dat schuldeisers in de huidige wet te weinig invloed hebben tijdens faillissement en dat boedelschuldeisers er momenteel zeer bekaaid vanaf komen. Voor een stelselwijziging zien wij onvoldoende aanleiding.

FIP 2023/46 - Art. - Is er nog ruimte voor de surseance- en faillissementsakkoorden naast de WHOA?

Aflevering 2, gepubliceerd op 09-03-2023 geschreven door mr. R.J. van Galen
In het consultatiedocument insolventierecht wordt de vraag opgeworpen of naast het WHOA akkoord nog behoefte blijft bestaan aan de surseanceprocedure en aan surseance- en faillissementsakkoorden. Dit is zeker het geval. Het is belangrijk dat ook binnen insolventieprocedures over een adequaat akkoordinstrument beschikt kan worden. Overeenkomstig de voorstellen van INSOLAD zou in dat verband de surseanceprocedure moeten worden hervormd tot een echte reorganisatieprocedure en het faillissement alleen nog gebruikt moeten worden voor liquidaties. Het is nodig dat het surseance- en faillissementsakkoord inhoudelijk worden geharmoniseerd met het WHOA-akkoord en dat door het akkoord de rechten van preferente- en zekerheidscrediteuren en aandeelhouders kunnen worden aangetast.