Aflevering 7

Gepubliceerd op 24 oktober 2018

WetgevingsoverzichtBijgewerkt op: 27-09-2024

FIP 2018/360 - Art. - Kroniek Insolventieprocesrecht

Aflevering 7, gepubliceerd op 25-10-2018 geschreven door Genugten, M.C. van
In deze bijdrage wordt – in vogelvlucht – nog eens stilgestaan bij relevante uitspraken van de Hoge Raad van de afgelopen twee jaren inzake het insolventieprocesrecht ter zake van faillissement en surseance van betaling. Als gevolg van dit selectiecriterium worden niet alle hete hangijzers van het insolventieprocesrecht behandeld maar is er in zekere zin sprake van een ‘capita selecta’. Tevens wordt kort stilgestaan bij het wetsvoorstel tot modernisering van de faillissementsprocedure die volgens planning 1 januari 2019 in werking zal treden.

FIP 2018/361 - Art. - Naar een nieuwe regeling voor cessie- en verpandingsverboden

Aflevering 7, gepubliceerd op 25-10-2018 geschreven door Fonville, W.B.
Op 4 juli 2018 heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie het voorontwerp van de Wet opheffing verpandingsverboden in consultatie gegeven. De wet strekt ertoe een einde te maken aan het grootschalige gebruik van cessie- en verpandingsverboden. Enerzijds kunnen schuldenaren belang hebben bij cessie- en verpandingsverboden, anderzijds kunnen schuldeisers er hinder van ondervinden bij het aantrekken van financiering. In België, Duitsland en Frankrijk zijn de afgelopen decennia wetswijzigingen doorgevoerd teneinde de nadelige effecten van cessie- en verpandingsverboden op te heffen. De gekozen oplossingen in die jurisdicties hebben elk hun eigen voor- en nadelen. De minister lijkt een voorbeeld te hebben genomen aan het Franse systeem. Hoewel de minister hiermee een goede weg is ingeslagen, zitten er nog veel haken en ogen aan het voorontwerp.

FIP 2018/362 - Art. - De LMA Facilities Agreement: een introductie in de structuur en de meest relevante bepalingen

Aflevering 7, gepubliceerd op 25-10-2018 geschreven door Gasteren, I. van
De LMA leningsdocumentatie wordt in de Nederlandse financieringspraktijk erg veel gebruikt. Voor advocaten, general counsels en bankjuristen die nog niet veel ervaring met deze documentatie hebben kan de beoordeling daarvan in het begin lastig zijn. Ook curatoren krijgen in faillissementen steeds vaker te maken met financieringen die zijn gebaseerd op LMA leningsdocumentatie. In deze bijdrage bespreek ik de structuur van de LMA Leveraged Facilities Agreement en sta ik stil bij enkele bepalingen die vaak het onderwerp van discussie zijn tussen partijen.