Aflevering 10

Gepubliceerd op 1 oktober 2013

FTV 2013/45 - Naar een efficiëntere rechtsbedeling door rechter en notaris

Aflevering 10, gepubliceerd op 01-10-2013 geschreven door Fons Stollenwerck
In 1992 bepleitte T.R. Hidma, destijds hoogleraar aan de Rijks Universiteit Groningen, in zijn oratie “Op het kruispunt van notariële en rechterlijke functie” al voor het kritisch beschouwen van de takenpakketten van de rechter en de notaris, met als doel te bezien of en zo ja welke taken van de rechter ook door de notaris zouden kunnen worden uitgevoerd. Ook Van Mourik in zijn WPNR-artikel “De notaris, de kantonrechter en het erfrecht” (WPNR 2004, 6574) zoekt naar een nadere taakverdeling tussen rechter en notaris. Hij wil daarbij onder meer kritisch kijken naar de vele taken en bevoegdheden die in de erfrechtelijke context op de schouders van de kantonrechter zijn gelegd. Naar zijn mening kunnen verschillende door hem beschreven taken van de kantonrechter in het rechtsgebied van het erfrecht aan de notaris worden toevertrouwd. De versterking van het ambtelijk notariaat zou een dam kunnen opwerpen tegen de uitwassen van de notariële commercie.

FTV 2013/46 - Toerekening van afgezonderd particulier vermogen in de erf- en schenkbelasting

Aflevering 10, gepubliceerd op 01-10-2013 geschreven door Mr. T.C. Hoogwout en Mr. W. Verstijnen
De afgelopen jaren zijn vele publicaties verschenen over het fiscale regime voor afgezonderde particuliere vermogens (hierna: APV’s). Het is onze ervaring dat ook in de praktijk meer en meer interesse ontstaat voor het opzetten van een APV, vaak met als doel dit als familiestichting in te richten. De inbreng van vermogen in een APV is veelal fiscaal neutraal vorm te geven en ook tijdens leven van de inbrenger zijn de fiscale gevolgen goed in kaart te brengen. Dit hangt samen met de regel dat de bezittingen en schulden, alsmede de opbrengsten en uitgaven van een APV worden toegerekend aan de inbrenger tijdens zijn leven.

FTV 2013/47 - De Wwft-onderzoeksplicht voor legal professionals

Aflevering 10, gepubliceerd op 01-10-2013 geschreven door Mr. R. van der Hoeven
Sinds ruim tien jaar moeten notarissen ‘ongebruikelijke transacties’ melden aan de Nederlandse Financial Intelligence Unit (hierna: FIU), het voormalige Meldpunt Ongebruikelijke Transacties. Het idee was dat ook diensten van notarissen door witwassende criminelen werden misbruikt. Naast de financiële instellingen, de belastingadviseurs, de accountants en de advocaten werden ook de notarissen gezien als ‘poortwachters’ van het legale bestel tegen criminelen die hun illegale buit een schijnbaar legale oorsprong willen geven om vervolgens in de legale bovenwereld ongestoord van hun criminele opbrengsten te kunnen genieten.

FTV 2013/48 - Boekbespreking: drs. R.M. Kavelaars-Niekoop FM en mr. A.N. Labohm, Echtscheiding, fiscale en civiele gevolgen, Den Haag: Sdu Uitgevers 2012.

Aflevering 10, gepubliceerd op 01-10-2013 geschreven door Mr. dr. L.H.M. Zonnenberg
In oktober 2012 verscheen in de Fiscale Praktijkreeks van Sdu Uitgevers de tweede druk van het boekje dat drs. R.M. Kavelaars-Niekoop FM en mr. A.N. Labohm schreven onder de titel Echtscheiding, fiscale en juridische gevolgen. Het civiele aspect van een echtscheiding is weerbarstig. In Nederland bestaat als wettelijk stelsel de gemeenschap van goederen. Die geldt voor driekwart van alle huwelijken. Hoewel die wettelijke gemeenschap van goederen tot 1 januari 2012 een algehele gemeenschap van goederen werd genoemd, bestaan er desalniettemin privégoederen. De vraag is hoe daarmee moet worden omgegaan in het kader van een echtscheiding.

FTV 2013/49 - Belastingplan 2014

Aflevering 10, gepubliceerd op 01-10-2013 geschreven door Mr. H.J.T. (Hendrik-Jan) Vos
Als u dit leest moet in de Tweede Kamer de plenaire behandeling van het Belastingplan 2014 en de Overige Fiscale Maatregelen (OFM) 2014 nog gaan plaatsvinden. Achter de schermen zullen de coalitiepartijen en de oppositiepartijen al driftig aan het onderhandelen zijn over de koopkrachtplaatjes voor de verschillende inkomensgroepen.