Aflevering 11

Gepubliceerd op 1 november 2013

FTV 2013/50 - Don Quichot en het gelijkheidsbeginsel

Aflevering 11, gepubliceerd op 01-11-2013 geschreven door Theo Hoogwout
Don Quichot van La Mancha denkt dat hij een ridder is en dwaalt door Spanje. Hij heeft als doel het rechtzetten van alle soorten onrecht, om door deze goede daden beroemd te worden. Op zijn tocht wordt Don Quichot vergezeld door zijn dienaar Sancho Panza. Sancho houdt van eten en drinken en zijn zwakheid hiervoor maakt dat hij gelooft in de beloning die Don Quichot hem in het vooruitzicht stelt. Don Quichot en Sancho verbeelden de tegenstelling van geest tegenover lichaam, idealen tegenover de werkelijkheid. Don Quichot vocht op zijn paard tegen de windmolens die hij aanzag voor reuzen. De invloed van het door Cervantes geschreven boek is terug te vinden in spreekwoorden als ‘een klap van de molen gehad’, ‘tegen windmolens vechten’ en ‘een Don Quichot’. Ook in de onze samenleving strijden idealisten een soms hopeloze strijd tegen bureaucratische of wetgevende molens. Ook zij hebben als doel het rechtzetten van onrecht. Het onrecht dat hen wordt aangedaan door ongerechtvaardigde onderscheidingen, zodat zij geen gebruik kunnen maken van een belastingprivilege.

FTV 2013/51 - €100.000 schenken of lenen voor de eigen woning?

Aflevering 11, gepubliceerd op 01-11-2013 geschreven door Mr. E. Nelissen
Sinds 1 oktober 2013 kan iedereen tijdelijk € 100.000 belastingvrij schenken voor de eigen woning. Vooruitlopend op de wetgeving die per 1 januari 2014 moet ingaan, zijn de eisen voor toepassing van de vrijstelling voor het jaar 2013 reeds in een besluit bekendgemaakt. In FTV 2011, nr. 17 heb ik de eisen beschreven voor de toepassing van de (extra) verhoogde vrijstelling en heb ik een vergelijking gemaakt tussen het benutten van deze schenkingsvrijstelling en het lenen voor de eigen woning. Tijd om de nieuwe vrijstelling aan een kritische blik te onderwerpen en te bezien of deze vrijstelling moet worden benut of dat het bedrag beter kan worden geleend.

FTV 2013/52 - Interne reorganisatievrijstelling overdrachtsbelasting gereorganiseerd

Aflevering 11, gepubliceerd op 01-11-2013 geschreven door Drs. M.T.E. (Mark) Robben
Met ingang van 1 juli 2013 is de interne reorganisatievrijstelling, die is opgenomen in art. 15 lid 1 onderdeel h Wet op belastingen van rechtsverkeer 1970 (hierna: Wet BRV) jo. art. 5b Uitvoeringsbesluit belastingen van rechtsverkeer (hierna: Uitv.besl. BRV) ingrijpend gewijzigd (zie Stb. 2013, 224). Die wijziging was aangekondigd in het (inmiddels ingetrokken) besluit van de Staatssecretaris van Financiën van 16 oktober 2012, nr. BLKB/2012/611M, V-N 2013.3.22. Dat besluit had betrekking op verschillende in art. 15 Wet BRV opgenomen vrijstellingen, zoals de bedrijfsopvolgings-, de inbreng- en de al genoemde interne reorganisatievrijstelling. De per 1 juli 2013 ingevoerde wijziging betreft de aan die interne reorganisatievrijstelling klevende voorwaarden, opgenomen in dat art. 5b Uitv.besl. BRV. In dit artikel worden de daarin aangebrachte veranderingen inhoudelijk besproken en becommentarieerd. Ik sluit af met een aantal bevindingen.

FTV 2013/53 - Locatie onroerende zaak beslissend voor resultaat uit overige werkzaamheden 'in Nederland'

Aflevering 11, gepubliceerd op 01-11-2013 geschreven door Mw. mr. C. Wisman
Op 12 juli 2013 heeft de Hoge Raad arrest gewezen in een interessante inkomstenbelastingzaak. Deze draaide om de vraag wanneer inkomsten van buiten Nederland woonachtige natuurlijke personen uit de exploitatie van Nederlands vastgoed voor de inkomstenbelasting kwalificeren als ‘resultaat uit overige werkzaamheden in Nederland’. Dit is het onderdeel van de heffingsgrondslag van buitenlandse belastingplichtigen zoals opgenomen in art. 7.2 lid 2 onderdeel c Wet inkomstenbelasting 2001 (hierna: Wet IB 2001). Al sinds de invoering van de Wet IB 2001 bestaat onduidelijkheid over de uitleg van de zinsnede ‘in Nederland’ in dit verband. Wat vormt het aanknopingspunt bij de vaststelling van deze geografische aanduiding? Moeten de werkzaamheden in Nederland zijn verricht? Of gaat het erom dat het vastgoed in Nederland is gelegen? De Hoge Raad oordeelt dat de locatie van de onroerende zaak beslissend is. Niet van belang blijkt de plaats waar de arbeid is verricht. Met deze benadering sluit de Hoge Raad aan bij de toepassing van de toewijzingsregels in het internationaal belastingrecht.

FTV 2013/54 - Een inflexibele brief over een flexibel testament

Aflevering 11, gepubliceerd op 01-11-2013 geschreven door Prof. mr. dr. Bernard M.E.M. Schols
In de wereld der estate planning spelen brieven van de Belastingdienst een belangrijke rol. Vaak gaat het dan om interessante onderliggende civielrechtelijke vraagstukken met vergaande fiscale gevolgen. Sinds begin september doet echter een heel bijzondere brief de ronde. Zo bijzonder dat de vraag opkomt of men aan deze kennelijke misslag wel aandacht dient te besteden. Indien echter teveel geroezemoes op de werkvloer ontstaat, dient men alles in het werk te stellen om de lucht weer te zuiveren. Estate planning is immers niet alleen flexibiliteit, maar ook zekerheid. Bij dezen in de vorm van kort en krachtig.