Aflevering 9

Gepubliceerd op 11 oktober 2018

FTV 2018/33 - De C.V. doet nog volop mee bij vermogensstructureringen voor heden en toekomst

Aflevering 9, gepubliceerd op 16-10-2018 geschreven door Schenk, J.W. en Kootstra, A.B.D.
Recentelijk zijn in de literatuur en media een aantal artikelen verschenen over de CV. In het Weekblad Fiscaal Recht verscheen een artikel van de hand van mr. dr. W.R. Kooiman en mr. F.M. Witpeerd, waarbij zij een aantal kritische kanttekeningen plaatsten bij het gebruik van de CV. Civielrechtelijk gezien zouden aan door adviseurs aangeboden CV-structuren risico's kleven en zouden deze mogelijk fundamentele gebreken vertonen. Vanuit een fiscaal oogpunt werd hier direct op gereageerd in de media en literatuur. Ook de staatssecretaris heeft zich recentelijk in de discussie gemengd naar aanleiding van Kamervragen die hierover aan hem zijn gesteld. In dit artikel bespreken wij een aantal van voormelde discussiepunten, echter vanuit puur civielrechtelijk oogpunt. Vervolgens zullen wij een koppeling maken met de hedendaagse praktijk en lichten we toe waarom de CV (nog steeds) kan worden gebruikt bij vermogensstructureringen. Om een goed beeld te krijgen van de CV zullen wij deze rechtsfiguur ten slotte vergelijken met het fonds voor gemene rekening ("FGR") en de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid ("BV").

FTV 2018/34 - Een merkwaardige uitspraak over een Ik-Oma-testament

Aflevering 9, gepubliceerd op 16-10-2018 geschreven door Refuge, G.F.S. en Kastelein, M.E.
Op 19 juni 2018 heeft de Rechtbank ’s-Gravenhage uitspraak gedaan over een Ik-Opa-testament (in casu een Ik-Oma-testament). Met een opmerkelijke redenering kwam de rechtbank tot het oordeel dat de Ik-Oma-making moest worden gekwalificeerd als een lastbevoordeling, die bij het overlijden van de ouder (hierna ook: het kind) terecht door de inspecteur was belast op grond van art. 10 lid 1 SW. Aan art. 10 lid 9 SW 1956 werd vervolgens niet meer toegekomen. Overigens werd al eerder in soortgelijke zin beslist door dezelfde rechtbank. Tegen die eerdere uitspraak werd geen hoger beroep ingesteld, in casu is belanghebbende in sprongcassatie gegaan. Terecht, want naar onze mening valt er behoorlijk wat op deze uitspraak/uitspraken af te dingen. Met deze publicatie hopen wij een kleine bijdrage te leveren aan de rechtsontwikkeling.

FTV 2018/35 - Ook een zonnig erfrecht kent enige bewolking

Aflevering 9, gepubliceerd op 11-10-2018 geschreven door Burght, G. van der
Nadat Nederland in 2003 een geheel nieuw erfrecht had ingevoerd, zijn de Caribische Landen van het Koninkrijk met een op het oog sterk daarmee overeenkomend stelsel gevolgd. Curaçao en Sint Maarten Curaçao, Lv. Erfrecht en Schenking, PB 2011, nr. 68, in werking op 1 januari 2012 en Sint Maarten, Lv. erfrecht en Schenking, AB 2014/6, in werking op 1 april 2014. hebben het inmiddels ingevoerd; Aruba Afkondigingsblad 23 september 2016/51. wacht op het landsbesluit tot invoering G. van der Burght, Nederlands Caribisch Erfrecht, Oisterwijk: Wolf Publishers 2016, tweede druk., terwijl ook Suriname meedoet. In dit artikel treft men enige kanttekeningen aan bij (de keuzes van) het nieuwe erfrecht.