Aflevering 7-8

Gepubliceerd op 20 september 2019

FTV 2019/26 - Wanneer zijn certificaten uitgegeven door een STAK goederenrechtelijk onoverdraagbaar?

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 20-09-2019 geschreven door Biemans, J.W.A.
Het is niet ongebruikelijk dat de Stichting Administratiekantoor (STAK) die aandelen in een bv (bijvoorbeeld een holding) houdt en certificaten heeft uitgegeven waarop administratievoorwaarden van toepassing zijn, de certificaten op dezelfde wijze onoverdraagbaar wil maken als de aandelen. In de administratievoorwaarden wordt dan opgenomen dat de blokkeringsregeling zoals die geldt voor de aandelen tevens geldt voor de certificaten. Vgl. de casus zoals die aan bod kwam in Rb. Den Haag 29 augustus 2018, ECLI:NL:RBDHA:2018:10212, <<JOR>> 2018/274, m.nt. J.W.A. Biemans, alsmede mijn noot (onder 8 en 9) bij dit vonnis. Het is de vraag of de certificaten daardoor op dezelfde wijze goederenrechtelijk onoverdraagbaar worden als de aandelen. Zoals uit het onderstaande zal blijken, hangt veel af van de formulering van een dergelijk beding in de administratievoorwaarden.

FTV 2019/27 - Roma locuta: de Hoge Raad geeft uitsluitsel over uitsluitingsclausule, consumptie en reprise

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 20-09-2019 geschreven door Blokland, P.
In zijn uitspraak van 5 april 2019 heeft de Hoge Raad op ondubbelzinnige wijze aangegeven wat rechtens is in de veelvuldig voorkomende situatie dat door een echtgenoot onder uitsluiting verkregen vermogen via de gemeenschap van goederen opgaat aan consumptieve bestedingen. Conform de hoofdregel van het huwelijksvermogensrecht is en blijft er sprake van een reprise, tenzij de andere echtgenoot kan aantonen dat het onder uitsluiting verkregen vermogen is aangewend ter voldoening van privé-schulden dan wel dat – uitdrukkelijk of stilzwijgend – van het vergoedingsrecht is afgezien.

FTV 2019/28 - De mislukte agiostorting op aandelen, of: van wie is het geld op de derdengeldrekening van de notaris

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 20-09-2019 geschreven door Reijnen, T.F.H.
Op 12 juli 2019 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de storting op de derdengeldrekening van de notaris op zichzelf beschouwd niet meebrengt dat de belastingplichtige niet langer als rechthebbende van dat naar die rekening overgemaakte bedrag kan worden aangemerkt. Het gevolg was dat een storting bedoeld als agio het vermogen van de aandeelhouder niet heeft verlaten. In deze bijdrage gaat de auteur in op de vraag waarvoor de derdengeldrekening van de notaris kan worden aangewend en hoe de storting op de aandelen wel succesvol had kunnen plaatsvinden.

FTV 2019/29 - De stichting in het zoeklicht

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 20-09-2019 geschreven door Anthoni, P.
De stichting wordt bestookt met (potentiële) nieuwe registratie- en publicatieverplichtingen. In december 2018 is een consultatiewetsvoorstel gepubliceerd dat stichtingen zou verplichten om informatie over donaties van meer dan € 15.000 te openbaren en een balans en staat van baten en lasten te publiceren. Wet transparantie maatschappelijke organisaties, https://www.internetconsultatie.nl/transparantiemaatschappelijkeorganisaties (geraadpleegd op 20 juli 2019) Op basis van het implementatiewetsvoorstel UBO-register moeten stichtingen hun uiteindelijk belanghebbenden (hierna: UBO’s) registreren in het Handelsregister en een interne lijst bijhouden van iedereen die een uitkering heeft ontvangen van 25% of minder van het voor uitkering vatbare bedrag in een bepaald boekjaar. Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten (35179), ingediend op 4 april 2019. De noodzaak voor het creëren van de vergaande mate van transparantie die deze vier maatregelen behelst, wordt naar mijn mening te weinig onderbouwd. De inbreuk die met deze maatregelen wordt gemaakt op het recht op privacy wordt niet tot nauwelijks gerechtvaardigd.