Aflevering 1

Gepubliceerd op 18 februari 2022

MP 2022/2 - Art. - De Dutch Clause als sluiproute naar het digitale domein?

Aflevering 1, gepubliceerd op 18-02-2022 geschreven door Jonkheer, A. en Burgemeester, T.P.J.
In dit artikel wordt het nieuwe beleid van de Commissie omtrent artikel 22 van de Concentratieverordening en het Commissie voorstel voor de DMA besproken. Deze twee ontwikkelingen zijn formeel niet aan elkaar gelinkt, maar lijken, in samenhang, aan te sluiten op de zoektocht van de Commissie naar een remedie voor de concentratieproblematiek op digitale markten. In dit artikel wordt deze samenhang toegelicht en ingegaan op de mogelijke implicaties en tekortkomingen van het nieuwe (voorgenomen) beleid. Geconcludeerd wordt dat de DMA aanpassing behoeft om de rechtszekerheid voor bedrijven en consumenten te borgen en recht te doen aan de ambities van de Commissie.

MP 2022/3 - Art. - Rechtspraak Gerecht en Hof van Justitie EU eerste helft 2021

Aflevering 1, gepubliceerd op 21-02-2022 geschreven door Geursen, W.W., Grave, D.J.M. de en Muynck, Y.E. de
Deze kroniek betreft 18 uitspraken van het Hof en het Gerecht gewezen in de eerste helft van 2021. Een drietal betreft verschillende aspecten van het vermoeden van daadwerkelijke uitoefening van beslissende invloed een aandeelhouder en parental liability. Daarnaast is ruime aandacht voor de verschillende uitspraken in hogere voorzieningen in de pay-for-delay-zaak jegens Lundbeck c.s. KPN haalde voor de derde maal bakzeil bij het Gerecht in haar strijd tegen de concentraties die concurrent Ziggo betroffen. Tot slot betroffen enkele zaken procedurele aspecten, bijvoorbeeld over het ontbreken van handhavingsbevoegdheid voor de mededingingsautoriteiten wegens parallelle procedures in Slovak Telekom en wegens verjaring in de zaken Kilpailu en Whiteland.

MP 2022/4 - Art. - De cao en het mededingingsrecht – wanneer is sprake van een loonkartel?

Aflevering 1, gepubliceerd op 21-02-2022 geschreven door Rijke, B. de, Pree, J.K. de en Hakopian, G.R.
De ACM lijkt van oordeel dat afspraken tussen werkgevers over een 'voorschot' op een cao bij tijdelijk onderbroken onderhandelingen per definitie verboden zijn. In deze bijdrage betogen de auteurs dat dergelijke afspraken buiten het bereik van het kartelverbod kunnen vallen nu zij in de context van de cao-onderhandelingen worden gemaakt en ook werkgevers het recht hebben om collectief op te treden. Ook als dergelijke afspraken binnen het bereik van het kartelverbod zouden vallen, is gezien de juridische en economische context van cao-onderhandelingen in Nederland zeer de vraag of zij ertoe strekken de mededinging te beperken.