Aflevering 5

Gepubliceerd op 12 juli 2022

WetgevingsoverzichtBijgewerkt op: 08-11-2024

TAP 2022/148 - Art. - Herplaatsing: hoe ver reikt de inspanningsverplichting van de werkgever?

Aflevering 5, gepubliceerd op 12-07-2022 geschreven door Foesenek, H.H.M.A. en Ruijssenaars, M.
In dit artikel staat de rol van de werkgever bij de herplaatsingsplicht ex artikel 7:669 lid 1 BW centraal. Die verplichting is geen resultaatsverplichting, maar een inspanningsverplichting. De werkgever moet serieuze inspanningen verrichten om een met ontslag bedreigde werknemer te herplaatsen. Zo moet de werkgever een actieve houding aannemen, maatwerk toepassen, (mogelijk) passende functies bespreken met de werknemer en de werknemer uitnodigen voor sollicitaties. De werkgever dient daarnaast eventuele belemmeringen die aan een herplaatsingsmogelijkheid in de weg staan, weg te nemen. Ook een werknemer moet zich binnen redelijke grenzen inzetten om de herplaatsing tot een succes te maken. Daaronder valt in ieder geval meewerken aan door werkgever ontplooide initiatieven. Het niet accepteren van een passende functies kan consequenties hebben voor werknemer, zoals ontslag, verlies van WW-rechten en mogelijk geen aanspraak op een transitievergoeding.

TAP 2022/149 - Art. - Hof van Justitie: terbeschikkingstelling van uitzendkracht is tijdelijk. Gevolgen voor de praktijk?

Aflevering 5, gepubliceerd op 12-07-2022 geschreven door Palm, mr. S.
Uitzendwerkgevers (waaronder payrollondernemingen) mogen werknemers op grond van het Nederlandse arbeidsrecht voor lange duur ter beschikking stellen aan inlenende ondernemingen. Volgens het Hof van Justitie van de Europese Unie volgt uit Richtlijn 2008/104/EG betreffende uitzendarbeid dat de verhoudingen tussen deze werknemers en inlenende ondernemingen naar hun aard tijdelijk zijn, zo blijkt uit twee arresten. Wat zijn de gevolgen van deze arresten voor de Nederlandse rechtspraktijk?