Aflevering 1

Gepubliceerd op 6 februari 2023

WetgevingsoverzichtBijgewerkt op: 26-11-2024

FRP 2023/3 - Sign. - Kamerbrief non-papers over de PSD2-herziening

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
Op 31 oktober 2022 heeft de minister van Financiën een Kamerbrief en twee Engelstalige non-papers (non-paper on payment services and open finance & non-paper on a supervisory framework for payment processing service providers) over de herziening van de betaaldienstenrichtlijn Payment Service Directive 2 (PSD2) naar de Tweede Kamer gestuurd.

FRP 2023/4 - Sign. - Start registratie Nederlands UBO-register voor trusts

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 1 november 2022 heeft het ministerie van Financiën bekend gemaakt dat het Nederlandse UBO-register voor trusts van start is gegaan. Per 1 november 2022 moeten beheerders van trusts, fondsen voor gemene rekening en soortgelijke constructies hun uiteindelijk belanghebbenden (UBO’s) registreren in het UBO-register trusts.

FRP 2023/34 - Sign. - Kamerbrief Advies Commissie Parameters 2022

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 30 november 2022 heeft de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen de Eerste Kamer en de Tweede Kamer in een Kamerbrief geïnformeerd over het advies van de Commissie Parameters 2022. Dit advies gaat over de financiële parameters die pensioenfondsen moeten gebruiken voor wettelijk verplichte berekeningen die zij moeten uitvoeren.

FRP 2023/41 - Sign. - Voorlopige leidraad keuzebegeleiding

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 3 november 2022 heeft de AFM de voorlopige leidraad keuzebegeleiding voor pensioenuitvoerders gepubliceerd. Volgens de AFM is goede keuzebegeleiding van belang voor deelnemers in het nieuwe pensioenstelsel, zij moeten in staat gesteld worden om een keuze te maken die past bij hun voorkeuren en financiële doelstelling. De leidraad biedt pensioenuitvoerders richting en duidelijkheid bij het inrichten, uitvoeren en doorlopend verbeteren van hun keuzebegeleiding aan deelnemers in het nieuwe pensioenstelsel.

FRP 2023/42 - Sign. - AFM en ESMA vragen beursgenoteerde ondernemingen om extra aandacht bij verslaggeving over 2022

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 7 november 2022 heeft de AFM gemeld dat zowel de AFM als de Europese toezichthouder ESMA beursgenoteerde ondernemingen bij het opstellen van hun verslaggeving over 2022 extra aandacht vragen voor een aantal belangrijke onderdelen. Deze hebben onder meer betrekking op de connectiviteit tussen de niet-financiële verklaring en de overige onderdelen van de financiële verslaggeving, waaronder de jaarrekening. De AFM zal in haar toezicht op de verslaggeving over 2022 in elk geval specifiek letten op deze aandachtspunten.

FRP 2023/43 - Sign. - AFM wijst beheerders alternatieve beleggingsinstellingen en derde landen op AIFMD-rapportage

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 8 november 2022 heeft de AFM beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen en derde landen beheerders gewezen op hun AIFMD-rapportageverplichting. Beheerders van een alternatieve beleggingsinstelling zijn verplicht om periodiek te rapporteren over hun fondsen en hun beheeractiviteiten. De AFM verwacht van alle beheerders dat zij tijdig en correct rapporteren. De eindejaarsrapportage is ook verplicht voor beheerders met een ‘light-registratie’. Genotificeerde beheerders en fondsen van buiten de EU moeten vanaf Q1 2023 aan de AFM rapporteren.

FRP 2023/44 - Sign. - State of the Capital Markets 2022

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 9 november 2022 heeft de AFM het rapport ‘State of the Capital Markets 2022’ gepubliceerd, waarin het een overzicht geeft van de stand van zaken van de kapitaalmarkten. Uit het rapport blijkt onder meer dat de rol van Amsterdam op de Europese kapitaalmarkten groeit. Toch zijn er ook aandachtspunten zoals SPACs, het gebruik van algoritmes en de volatiliteit op de energiemarkt.

FRP 2023/45 - Sign. - Per 2023 specifiekere transparantieregels voor duurzaamheidsinformatie

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 10 november 2022 heeft de AFM aangekondigd dat per 1 januari 2023 specifiekere transparantieregels voor duurzaamheidsinformatie gelden in de financiële sector. Vooruitlopend daarop heeft de AFM onderzoek gedaan naar de toepassing van de algemenere regels die nu al gelden. Het betreft een onderzoek naar de naleving van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) en Taxonomieverordening door: (i) beheerders van Nederlandse beleggingsinstellingen en icbe’s, (ii) pensioenfondsen en PPI’s en (iii) banken, beleggingsondernemingen en verzekeraars. Er zijn stappen gezet om hieraan te voldoen. Tegelijkertijd ziet de AFM de nodige verbeterpunten waar de sector, mede in het licht van de regelgeving die eraan komt, snel mee aan de slag moet. Duurzaamheidsinformatie kan over de hele linie begrijpelijker en concreter. De AFM blijft dit monitoren.

FRP 2023/46 - Sign. - AFM publiceert rapport Marktindrukken 2022

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 15 november 2022 heeft de AFM het rapport ‘Marktindrukken 2022’ gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de markt van financieel dienstverleners, bemiddelaars en gevolmachtigd agenten volop in beweging is, de bedrijfsvoering niet geheel voldoet aan de wettelijke eisen en er een toename zichtbaar is van de ernst en het aantal ICT-incidenten. Uit onderzoek van de AFM blijkt dat diploma’s bij ruim 40% van de 75 onderzochte financieel dienstverleners niet of niet allemaal aanwezig zijn. Het ontbreken van de vereiste papieren voor advisering in inkomensverzekeringen was het meest voorkomende gebrek. De AFM vindt het zorgwekkend en roept financieel dienstverleners op om het vergunningenregister te actualiseren. De AFM gaat hier ook in 2023 controles op uitoefenen.

FRP 2023/47 - Sign. - AFM en DSI verlengen convenant over vakbekwaamheid beleggingsadviseurs

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 16 november 2022 heeft de AFM bekendgemaakt dat het convenant tussen de AFM en de Stichting DSI inzake de vakbekwaamheid van medewerkers die informeren of adviseren over beleggen stilzwijgend voor twee jaar is verlengd. Het convenant volgt uit vakbekwaamheidseisen die zijn opgenomen in MiFID II. Daarin staat dat iedereen die informeert of adviseert over beleggingen (relevante personen) aantoonbaar ‘vakbekwaam’ moet zijn. De eisen hiervoor staan beschreven in richtsnoeren van de Europese toezichthouder ESMA. De AFM en DSI hebben in het convenant afgesproken dat DSI alleen relevante personen die aan deze ESMA-richtsnoeren voldoen, toelaat in haar registers. Eenmaal in de registers geldt de verplichting om kennis up-to-date te houden. Hiervoor heeft DSI ‘Permanent Vakbekwaam’ geïntroduceerd. Op basis van door DSI jaarlijks geactualiseerde leerdoelen bieden opleiders dit programma aan gecertificeerden aan.

FRP 2023/48 - Sign. - AFM publiceert besluit tot aanwijzing STX wegens het overtreden van de Wwft

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
Op 17 november 2022 heeft de AFM het besluit van 8 juni 2021 tot een aanwijzing aan STX Fixed Income B.V. (STX) wegens het overtreden van de Wet ter voorkoming van witwassen en het financieren van terrorisme (Wwft) gepubliceerd. STX schoot tekort in het verrichten van cliëntenonderzoek en verscherpt cliëntenonderzoek (art. 3 Wwft en art. 8 Wwft). Ook maakte de onderneming fouten bij het vastleggen van documenten en gegevens in cliëntendossiers (art. 33 Wwft) en bleef ze in gebreke bij de opleiding van compliancemedewerkers op het gebied van de Wwft (art. 35 Wwft). Het doel van een aanwijzing is een onderneming bepaalde overtredingen zo snel mogelijk te doen beëindigen. STX heeft na het versturen van het voornemen tot aanwijzing verschillende herstelwerkzaamheden in gang gezet, zoals het herzien van beleid en procedure en het reviewen van haar cliëntendossiers. STX heeft binnen de daarvoor gestelde termijn aan de aanwijzing voldaan.

FRP 2023/49 - Sign. - AFM grotendeels in het gelijk gesteld in tuchtzaak tegen accountant

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 21 november 2022 heeft de AFM gemeld dat de klacht die zij in 2022 heeft ingediend tegen een accountant met een reguliere vergunning grotendeels gegrond is verklaard in een uitspraak van de Accountantskamer. De AFM diende de klacht in vanwege het in het maatschappelijk verkeer brengen van een controleverklaring door de accountant, waarop niet kon worden vertrouwd. De betrokkene heeft zijn ongedeelde verantwoordelijkheid en taak als groepsaccountant lichtvaardig opgepakt door zich onvoldoende professioneel-kritisch op te stellen. Hij heeft daardoor niet steeds over voldoende en geschikte controle informatie de beschikking gekregen. De fundamentele beginselen van vakbekwaamheid en zorgvuldigheid zijn daarmee op meerdere delen van de controle geschonden, aldus de Accountantskamer.

FRP 2023/50 - Sign. - Nieuwe AFM data-analyse geeft inzicht in marktontwikkelingen accountantsorganisaties

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 22 november 2022 heeft de AFM het rapport ‘Sector in beeld 2022’ over de ontwikkelingen in de markt van accountantsorganisaties gepubliceerd. Uit het rapport blijkt onder meer dat de wettelijke controle van de jaarrekening nu in meerderheid (55%) wordt uitgevoerd door accountantsorganisaties met een reguliere vergunning (AO’s-RV) en dat het marktaandeel van de grotere OOB-accountantsorganisaties (AO’s-OOB) is gedaald van 60% in 2014 naar 45% in 2021. AFM gebruikt de informatie als bouwsteen om toezichtactiviteiten te prioriteren.

FRP 2023/51 - Sign. - AFM verduidelijkt wat zij van accountantsorganisaties verwacht bij incidenten

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 24 november 2022 heeft de AFM verduidelijkt wat zij verstaat onder een ‘incident’ in relatie tot de incidentmeldingen die accountantsorganisaties verplicht moeten doen en wat zij van een accountantsorganisatie verwacht als zich een incident voordoet. De AFM heeft daartoe de volgende documenten gepubliceerd: (i) een herziene interpretatie van het begrip ‘incident’, (ii) een flyer over het melden van incidenten en (iii) een feedbackstatement naar aanleiding van de consultatiereacties op de interpretatie van het begrip ‘incident’.

FRP 2023/52 - Sign. - Aanvulling Leidraad advies- en vermogensbeheer dienstverlening

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 29 november 2022 heeft de AFM de Leidraad advies- en vermogensbeheerdienstverlening aangevuld met een bijlage. Uit eerder AFM-onderzoek bleek dat er aanzienlijke verschillen bestaan tussen verwachte rendementen. Deze aanvulling geeft handvatten bij het bepalen van verwachte rendementen als onderdeel van de geschiktheidstoets. AFM verwacht van beleggingsondernemingen dat zij indien van toepassing verbeteringen doorvoeren.

FRP 2023/53 - Sign. - AFM wijst beheerders van commercieel vastgoedfondsen op belang van goede waarderingsprocedures

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 1 december 2022 heeft de AFM gemeld dat een sectorbrief is gestuurd naar beheerders van commerciële vastgoedfondsen, waarin het belang van goede waarderingsprocedures nogmaals onder de aandacht is gebracht. AFM-onderzoek wees namelijk uit dat beheerders de wettelijk vereiste onderdelen in de procedures niet altijd goed toelichten. De AFM voorziet de brief daarom ook van aandachtspunten die moeten zorgen voor een verbeterslag.

FRP 2023/54 - Sign. - Onderzoek ex-ante kosteninformatie: beleggers vooraf niet goed geïnformeerd

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 8 december 2022 heeft de AFM gemeld dat uit onderzoek is gebleken dat de informatie over kosten aan beleggers voorafgaand aan een transactie vaak tekortschiet. De AFM verwacht van alle beleggingsondernemingen dat zij ervoor zorgen dat ze voldoen aan de kostentransparantievereisten. In de publicatie van het onderzoek geeft de AFM een uitgebreide toelichting op de onderzoeksresultaten alsmede handvatten per sector.

FRP 2023/55 - Sign. - Technische standaarden SFDR van kracht per januari 2023

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 8 december 2022 heeft de AFM gemeld dat de technische standaarden van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) per 1 januari 2023 van kracht zijn. Dit betekent onder meer dat aanbieders van duurzame fondsen verplicht zijn om aan de fondsprospectus een verplicht template met duurzaamheidsinformatie toe te voegen. Dit template hoeft niet vooraf te worden goedgekeurd door de AFM. De AFM gaat komend jaar onderzoek doen naar de naleving van de SFDR inclusief technische standaarden door beheerders en zal dan mogelijk ook informatie uitvragen bij beheerders.

FRP 2023/56 - Sign. - AFM consulteert aanvulling Leidraad en Sectorbrief inzake vergoeding vervroegde hypotheekaflossing

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 9 december 2022 is de AFM een consultatie gestart over een aanvulling van de Leidraad Vergoeding vervroegde hypotheekaflossing alsmede de Sectorbrief Hypotheekaanbieders inzake vergoeding vervroegde aflossing. Met de aanvulling wil de AFM verduidelijken op welk moment de vergelijkingsrente bij vervroegd aflossen wordt vastgesteld. De consultatie loopt tot 20 januari 2023.

FRP 2023/57 - Sign. - Wijzigingsbesluit Nrgfo: de vergelijkingskaart, essentiële-informatiedocument en regels voor vermogensscheiding

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 14 december 2022 heeft de AFM gemeld dat een aantal (toekomstige) wijzigingen in wetgeving leidt tot een aanpassing van de Nadere regeling gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft (Nrgfo). De wijzigingen hebben vooral betrekking op de introductie van de vergelijkingskaart, het essentiële-informatiedocument en regels over vermogensscheiding van beleggingsondernemingen. De AFM heeft hierover eerder een consultatie gehouden. In het feedbackstatement gaat de AFM in op de ontvangen reacties.

FRP 2023/58 - Sign. - AFM: reguliere vergunninghouders accountancysector moeten direct aan de slag met verbeteren clientacceptatieproces

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 15 december 2022 heeft de AFM de resultaten van het eerste onderzoek naar accountantsorganisaties met een reguliere vergunning bekend gemaakt. Hieruit blijkt dat zij snel aan de slag moeten met het verbeteren van hun clientacceptatieproces, dat een belangrijke eerste kwaliteitswaarborg is voor het uitvoeren van een goede wettelijke controle.

FRP 2023/59 - Sign. - AFM geeft nadere uitleg over toepassing NHG beheercriteria bij ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 21 december 2022 heeft de AFM gemeld dat het signalen heeft ontvangen dat sommige hypotheekaanbieders standaard de NHG-beheercriteria gebruiken om te toetsen of de financiële situatie na relatiebreuk verantwoord is. De AFM attendeert de sector op de regels die gelden bij ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid. De NHG-beheercriteria kunnen zonder nadere onderbouwing niet als vervanging dienen voor de reguliere normen in de Tijdelijke regeling hypothecair krediet (Trhk). Deze blijven altijd van toepassing. Maatwerk is mogelijk, maar moet goed worden onderbouwd.

FRP 2023/60 - Sign. - Onderzoek naar cryptoactiva: niet geschikt als geld

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 7 november 2022 heeft DNB het onderzoek ‘Cryptoactiva – evolutie en beleidsrespons’ gepubliceerd. Aanleiding voor het onderzoek is dat cryptoactiva de afgelopen twee jaar een opmerkelijke ontwikkeling hebben doorgemaakt. Dit roept vragen op als: Wat maakt cryptoactiva zo aantrekkelijk? Welke kansen en risico’s zijn er voor de samenleving? En hoe kunnen beleidsmakers ervoor zorgen dat de maatschappelijke risico’s worden beperkt en er tegelijkertijd ruimte wordt gegeven voor innovatie? Een van de conclusies uit het onderzoek is dat ongedekte cryptoactiva zoals de Bitcoin vooral worden gebruikt als speculatieve en risicovolle belegging en dat de waarde ervan voortdurend heftig op en neer gaat, waardoor Bitcoins niet geschikt zijn als betaalmiddel, oppotmiddel of rekeneenheid en daarmee niet als geld.

FRP 2023/62 - Sign. - Lessen van de jaren zeventig en tachtig voor de Nederlandse bankensector

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 14 november 2022 heeft DNB een onderzoek gepubliceerd getiteld ‘Lessen van de jaren zeventig en tachtig voor de Nederlandse bankensector’. In dit onderzoek analyseert DNB hoe de Nederlandse bankensector de oliecrises van de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw doorstond en worden lessen getrokken voor de huidige economische situatie van fors toegenomen inflatie en economische veranderingen.

FRP 2023/63 - Sign. - Terugkoppeling uitkomsten tweede uitvraag over de transitie naar een nieuwe pensioenregeling

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 21 november 2022 heeft DNB de uitkomsten gedeeld van de tweede uitvraag in juni 2022 over de transitie naar een nieuwe pensioenregeling. Het algemene beeld is dat het gros van de sector goed uit de startblokken is gekomen, een planning heeft gemaakt en volgend jaar start met het vaststellen van de risicohouding. Daarnaast zijn er in de gehele sector nog aandachtspunten, zoals het op orde brengen van de datakwaliteit, het borgen van voldoende tijd, kennis en kunde om tot goede besluitvorming te komen, de benodigde aanpassing van IT-systemen en het borgen van een adequate aansluiting tussen het pensioenbeheer en het vermogensbeheer. De uitkomsten van de tweede uitvraag neemt DNB mee in het op risico gebaseerde toezicht. De ontvangen informatie kan een aanleiding vormen om het risicoprofiel van een instelling te herzien, een verdiepend onderzoek te doen of een brief te sturen met de geconstateerde aandachtspunten.

FRP 2023/65 - Sign. - Reikwijdte meldplicht Regeling toezicht Sanctiewet

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 25 november 2022 heeft DNB nadere toelichting verschaft op de reikwijdte van de sanctiemeldplicht in de zin van art. 3 Regeling toezicht Sanctiewet 1977 (RtSw). In eerdere berichtgeving is niet expliciet gecommuniceerd dat een meldingsplichtige instelling slechts bij de eerste keer dat een gesanctioneerde relatie wordt geïdentificeerd, een sanctiemelding bij DNB dient te doen. Niet iedere transactie met een gesanctioneerde relatie die vervolgens gesignaleerd en tegengehouden wordt, hoeft dus bij DNB gemeld te worden.

FRP 2023/66 - Sign. - DNB voert nieuwe UFR-methode in per 1 januari 2023

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 30 november 2022 heeft DNB bekendgemaakt dat de rentetermijnstructuur waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige pensioenverplichtingen berekenen, vanaf 1 januari 2023 wordt gebaseerd op parameters van de zogeheten Ultimate Forward Rate (UFR) methode. DNB volgt hiermee het advies van de Commissie Parameters.

FRP 2023/67 - Sign. - DNB ziet cyberdreiging toenemen terwijl basismaatregelen niet altijd op orde zijn

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 30 november 2022 heeft DNB gemeld dat uit eigen onderzoek blijkt dat de cyberdreigingen voor instellingen die onder toezicht van DNB staan toenemen. Voortdurende aandacht voor dreigings- en risicoanalyse blijft daarom voor instellingen belangrijk om hun basismaatregelen op niveau te houden. DNB ziet er ook in 2023 op toe dat instellingen hun cyberweerbaarheid op orde hebben en houden. Hierbij heeft DNB ook aandacht voor de beheersing van de uitbestedingsrisico’s en de voorbereidingen op de implementatie van de nieuwe wet- en regelgeving op dit gebied, in het bijzonder de Digital Operational Resilience Act (DORA). DNB doet bij een selectie van pensioenfondsen en verzekeraars onderzoek in de vorm van uitvragen en gerichte onderzoeken op locatie. Daarnaast verwacht DNB aandacht te besteden aan de ontwikkelingen op het gebied van Quantum-computing en de invloed hiervan op huidige en toekomstige systemen.

FRP 2023/68 - Sign. - DNB bevestigt de O-SII buffers

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
Op 1 december 2022 heeft DNB gemeld dat de systeemrelevantiebuffers voor Other Systemically Important Institutions (O-SII buffers) van toepassing blijven. DNB wijzigde in 2020 de samenstelling van de systeembuffers, om deze in lijn te brengen met de herziene richtlijn kapitaalvereisten (CRD V). De systeemrisicobuffer (SRB) werd toen opgeheven en de O-SII buffers werden waar nodig bijgesteld. Conform art. 105c van het Besluit prudentiële regels Wft (Bpr), in samenhang met art. 131 van de CRD, vindt voor de O-SII buffer ten minste een jaarlijkse evaluatie plaats. Deze evaluatie heeft DNB uitgevoerd en leidt niet tot aanpassingen in de toepasselijke O-SII buffers. Een volgende evaluatie van de buffers is voorzien in het voorjaar van 2023.

FRP 2023/69 - Sign. - Resultaten consultatie Q&A Retentievergoedingen

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 2 december 2022 heeft DNB de resultaten van de consultatie van de concepttekst van de Q&A Retentievergoedingen bekendgemaakt in een feedbackstatement. Ook heeft DNB de consultatiereacties van de Association of Proprietary Traders (APT) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) gepubliceerd.

FRP 2023/70 - Sign. - DNB publiceert Good Practice Betaalinstellingen Gambling & Gaming

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 7 december 2022 heeft DNB de Good Practice Betaalinstellingen Gambling & Gaming gepubliceerd, die handvatten biedt voor hoe integriteitsrisico’s kunnen worden beheerst door betaalinstellingen die diensten aanbieden aan de online Gambling & Gaming sector. In 2021 en 2022 heeft DNB een themaonderzoek uitgevoerd bij betaalinstellingen die betaaldiensten aanbieden aan de online Gambling en Gaming sector. DNB heeft met dit themaonderzoek willen vaststellen of de onderzochte instellingen de integriteitsrisico’s voldoende beheersen die zijn verbonden zijn aan hun dienstverlening aan deze sector. De uitkomsten van het themaonderzoek hebben geleid tot deze Good Practice.

FRP 2023/71 - Sign. - Nieuwe beleidsinvulling opties en discreties CRD en CRR

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 9 december 2022 heeft DNB gemeld dat de gewijzigde Regeling specifieke bepalingen CRD en CRR op 8 december 2022 in werking getreden. In deze regeling heeft DNB vastgelegd hoe zij omgaat met opties en discreties voortvloeiend uit de Richtlijn kapitaalvereisten (CRD) en de Verordening kapitaalvereisten (CRR) die zich lenen voor een generieke toepassing.

FRP 2023/73 - Sign. - Uitkomsten SG onderzoeken bij pensioenfondsen en verzekeraars

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 21 december 2022 heeft DNB de uitkomsten teruggekoppeld van onderzoek naar de integratie van Environmental, Social & Governance (ESG) risico’s in het beleid en de strategie van pensioenfondsen en verzekeraars. DNB wil instellingen aanmoedigen om op de vaak goede ingeslagen weg door te gaan en wijst op de Gids voor de beheersing van klimaat- en milieurisico’s voor extra handvatten en voorbeelden van good practices.

FRP 2023/75 - Sign. - Consultatie concept beleidsuitingen DNB over de Wet toekomst pensioenen

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 23 december 2022 is DNB een consultatie gestart van twee toezichthouderregelingen en diverse beleidsuitingen gebundeld in vijf thema’s. Met deze concept beleidsuitingen beoogt DNB te verduidelijken hoe zij toezicht gaat houden op (de transitie naar) het nieuwe pensioenstelsel en geeft DNB antwoord op enkele vragen die verband houden met het wetsvoorstel. De consultatie loopt tot en met 24 februari 2023.

FRP 2023/76 - Sign. - Aanvullende eisen voor de mogelijkheid om af te wijken van het bonusplafond voor niet-CAO personeel

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 29 december 2022 heeft DNB gemeld dat met de inwerkingtreding van de Wet nadere beloningsmaatregelen financiële ondernemingen per 1 januari 2023 aanvullende eisen worden gesteld aan het gebruik van de uitzonderingsregel van het tweede lid van art. 1:121 Wft. Eén van deze aanvullende eisen is de meldplicht voor instellingen die gebruikmaken van de uitzonderingsregel.

FRP 2023/77 - Sign. - Verslag vergadering 10 november 2022

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 2 december 2022 heeft het FSC het verslag van de vergadering van 10 november 2022 gepubliceerd. Het FSC constateert dat de Nederlandse economie ondanks de recente afkoeling een goede uitgangspositie heeft, maar dat tegelijkertijd de economische en financiële situatie met grote onzekerheden is omgeven waardoor risico’s voor de financiële stabiliteit toenemen. Het FSC spreekt zijn zorgen uit over de hoge inflatie, met als gevolg oplopende rentes en onderschrijft de oproep van de ESRB dat banken prudent moeten omgaan met de beschikbare kapitaalruimte.

FRP 2023/78 - Sign. - Banken ondertekenen Green Deal duurzame zorg

Aflevering 1, gepubliceerd op 27-02-2023
Op 7 november 2022 heeft de NVB bekendgemaakt dat banken op 7 november 2022 de Green Deal ‘Samen werken aan duurzame zorg’ hebben ondertekend. In de nieuwe Green Deal committeren de partijen zich aan meer inzet om de zorg verder te vergroenen. De bankensector zet via deze Green Deal verdere stappen om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen.

FRP 2023/79 - Sign. - NVB position paper: digitale euro vereist maatschappelijk debat

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 18 november 2022 heeft de NVB haar position paper over de digitale euro gepubliceerd, waarin de NVB stelt dat de mogelijke invoering van de digitale euro vraagt om een breed politiek en maatschappelijk debat. Voor een mogelijke invoering van de digitale euro dient de meerwaarde te zijn aangetoond, ook voor het grote publiek dat er uiteindelijk gebruik van gaat maken. Immers, in Nederland kunnen consumenten al veilig, snel en efficiënt betalen, aldus de NVB.

FRP 2023/80 - Sign. - NVB en Verbond van Verzekeraars: registratie hypotheken BKR onnodig

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 8 december 2022 hebben de NVB en het Verbond van Verzekeraars gemeld dat het naar hun mening geen goed idee is om woninghypotheken te registreren bij het BKR. Om consumenten te beschermen tegen overkreditering is het van belang dat geldverstrekkers kunnen achterhalen of er een hypotheek is. Dat kan eenvoudig bij het Kadaster, waardoor registratie bij BKR niets toevoegt. Daarnaast biedt de voorgestelde registratiewijze geen toegevoegde waarde omdat alleen nieuwe hypotheken worden geregistreerd. Daarmee is het register bij voorbaat onvolledig. Tot slot zou registratie bij het BKR onnodig stigmatiserend kunnen werken, aldus de belangenverenigingen.

FRP 2023/81 - Sign. - Oplossing voor klantonderzoek derdengeldrekeningen notarissen

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 23 december 2022 heeft de NVB gemeld dat er een oplossing is gevonden voor het dilemma bij het verrichten van klantonderzoek bij derdengeldrekeningen van notarissen. In het kader van hun wettelijke verplichtingen moeten banken soms informatie vragen aan notarissen ten aanzien van hun derdengeldenrekeningen. Vanwege de notariële geheimhoudingsplicht kunnen notarissen vaak niet voldoen aan een dergelijk informatieverzoek. Daarom is in overleg met DNB, het Bureau Financieel Toezicht, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Financiën besloten dat de bank niet langer zelf onderzoek hoeft te doen naar het geld op zulke derdengeldrekeningen, maar mag vertrouwen op een verklaring die een notaris daarover zelf afgeeft. De verklaring van de notaris bevat feitelijke informatie over het Wwft-cliëntenonderzoek dat de notaris zelf heeft uitgevoerd. Notarissen moeten elke verklaring melden bij het BFT.

FRP 2023/82 - Sign. - Verbond is positief over DNB rapport over verzekeraars

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 16 november 2022 heeft het Verbond van Verzekeraars positief gereageerd op het rapport van De Nederlandsche Bank (DNB) genaamd ‘Verzekeraars in een veranderende wereld’. Het rapport gaat nader in op de kansen en risico’s voor verzekeraars in tijden van klimaatverandering, digitalisering en inflatie. Het Verbond onderschrijft de oproep in het rapport om te werken aan het verzekeren van overstromingsrisico’s en werkt momenteel aan concrete voorstellen daaromtrent. Ook voelt het Verbond zich gesterkt door de aanbeveling vanuit de DNB-studie om data over cyberincidenten beter te ontsluiten. Dit is een randvoorwaarde voor verdere groei van de cyberverzekeringsmarkt.

FRP 2023/83 - Sign. - Bijna alle verzekeraars voldoen aan zelfregulering

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 23 november 2022 heeft het Verbond van Verzekeraars het tweede Verslag Verantwoording Zelfregulering gepubliceerd. Het verslag is geschreven op basis van de onderzoeksresultaten van de onafhankelijke Stichting toetsing verzekeraars. Uit het verslag blijkt dat bijna alle getoetste verzekeraars voldoen aan de zelfregulering van het Verbond.

FRP 2023/84 - Sign. - Verbond van Verzekeraars en Pensioenfederatie: maak de financiële sector onderdeel van één uniforme Europese due diligence wet

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 1 december 2022 hebben het Verbond van Verzekeraars en de Pensioenfederatie een oproep gedaan aan Europese beleidsmakers. De verzekerings- en pensioensectoren ondersteunen de invoering van uniforme due diligence-vereisten voor financiële dienstverleners en investeerders. Het is volgens de belangenverenigingen van groot belang dat de CSDDD wordt afgestemd op de OESO-richtlijnen. Daarnaast dringen de belangenvereniging er op aan om vast te houden aan één enkel due diligence-kader voor financiële instellingen, in plaats van het opleggen van verschillende sectorale vereisten.

FRP 2023/85 - Sign. - Reactie Pensioenfederatie op onderzoek AFM naar implementatie SFDR en Taxonomieverordening

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 10 november 2022 heeft de Pensioenfederatie gereageerd op de onlangs gepubliceerde uitkomsten van het onderzoek van de AFM naar de implementatie van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) en de Taxonomieverordening door pensioenfondsen en PPI’s. De AFM concludeert dat de sector duidelijk stappen heeft gezet om de SFDR te implementeren. Het rapport geeft de sector daarnaast concrete aanknopingspunten om verbeteringen door te voeren. De Pensioenfederatie herkent dat er nog werk aan de winkel is, maar vindt dat tegelijkertijd ook logisch, omdat de secundaire wetgeving pas voor 1 januari 2023 geïmplementeerd moet worden. Het is daarom begrijpelijk dat pensioenuitvoerders niet een eigen gedetailleerde rapportagesystematiek hebben opgetuigd in afwachting van secundaire wetgeving. De Pensioenfederatie betreurt het gefaseerde implementatietraject nog steeds. In combinatie met tussentijdse aanpassingen van de Taxonomie en interpretatie via Q&As van de Europese Commissie, ervaart de sector het traject als schieten op een bewegend doel. De AFM zet vraagtekens bij het feit dat sommige aan het IMVB-Convenant deelnemende pensioenfondsen toch voor art. 6 gekozen hebben. De Pensioenfederatie beaamt dat deze combinatie onlogisch is.

FRP 2023/86 - Sign. - Aandachtspunten bij voorstel herziening EMIR

Aflevering 1, gepubliceerd op 06-02-2023
Op 7 december 2022 heeft de Pensioenfederatie een aantal aandachtspunten gesignaleerd met betrekking tot het voorstel van de Europese Commissie tot herziening van de European Market Infrastructure Regulation (EMIR). EMIR bevat regels over derivatentransacties en de afwikkeling (clearing) van derivatencontracten via centrale tegenpartijen. Pensioenfondsen sluiten met name derivaten af om de financiële risico’s van rentedaling af te dekken.

FRP 2023/87 - Sign. - Eén op de drie juridische entiteiten heeft UBO’s nog niet geregistreerd

Aflevering 1, gepubliceerd op 27-02-2023
Op 7 november 2022 heeft de KNB bekend gemaakt dat het aantal juridische entiteiten dat per 1 oktober haar ultimate beneficial owners (UBO’s) heeft geregistreerd de 67,5% nadert. Dat betekent dat bijna één op de drie entiteiten dat nog niet heeft gedaan, ondanks de deadline van 27 maart dit jaar. Dat blijkt uit een brief van de minister van Financiën, Sigrid Kaag, aan de Tweede Kamer.

FRP 2023/88 - Sign. - KNB positief over initiatiefnota sociaal notariaat

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
Op 16 november 2022 heeft de KNB positief gereageerd op de initiatiefnota voor het sociaal notariaat dat het Tweedekamerlid Michiel van Nispen (SP) heeft ingediend. De beroepsorganisatie vindt dat het notariaat toegankelijk moet zijn voor iedereen, werkt daar zelf ook aan en vindt dat (een deel van de) notariële dienstverlening onder de rechtsbijstand zou moeten vallen.

FRP 2023/89 - Sign. - AFM-trendrapport: ‘Nieuwe beheersingsrisico’s voor accountantsberoep’

Aflevering 1, gepubliceerd op 27-02-2023
Op 3 november 2022 heeft de NBA aandacht besteed aan het onderdeel over het accountantsberoep in het onlangs gepubliceerde rapport Trendzicht 2023 van de AFM. In de publicatie analyseert de toezichthouder risico’s, knelpunten en beheersmaatregelen binnen de eigen toezichtsgebieden, waaronder het accountantsberoep. Digitalisering en verduurzaming veranderen de aard van gecontroleerde ondernemingen en leiden tot nieuwe materiële risico’s. Wat betreft de concrete toezichtsrisico’s op het accountantsberoep gaat het onder meer over de inrichting van het toezicht, nu de AFM sinds dit jaar ook het toezicht op de reguliere vergunninghouders moet invullen. Ook waarschuwt de AFM voor integriteitskwesties en mogelijk crimineel gedrag in de financiële sector en voor integriteitsincidenten zoals betrokkenheid bij corruptie of fraude van controlecliënten.

FRP 2023/90 - Sign. - NBA consulteert gewijzigde Handreiking 1118 over actievere houding van accountant in aandeelhoudersvergadering

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
Op 14 november 2022 is de NBA een consultatie gestart over een nieuw concept van Handreiking 1118, over het optreden van de externe accountant in de aandeelhoudersvergadering. Belangrijkste wijziging in de handreiking is dat de NBA accountants vraagt om, na afstemming met de voorzitter van de algemene vergadering, meer transparantie te geven over de bevindingen van de accountant tijdens de controle. Nieuw in de handreiking is de ‘opdracht voor de accountant’, die is toegevoegd om te zorgen dat het controleplan voor de jaarrekening vooraf in de algemene vergadering besproken wordt. Dat geldt ook voor andere opdrachten, zoals bijvoorbeeld een ESG-rapportage. De accountant heeft ook de mogelijkheid om vragen over de bevindingen uit de controle te beantwoorden, al blijft de onderneming zelf hiervoor verantwoordelijk. De consultatie eindigt op 24 december 2022.

FRP 2023/92 - Sign. - Sustainable Finance: draft sustainability reporting standards for companies mark another step forward in the transition to a sustainable economy

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 23 November 2022 the European Commission announced that it welcomes the submission of draft sustainability reporting standards from the European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG). Once adopted, these reporting standards will be used by companies subject to the Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Mandatory reporting standards will ensure that companies are fully transparent about their impact on people and the environment, as well as the risks they face from climate change and other sustainability issues.

FRP 2023/93 - Sign. - Commission sends Statement of Objections to Deutsche Bank and Rabobank over Euro-denominated bonds trading cartel case

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 6 December 2022 the European Commission informed Deutsche Bank and Rabobank of its preliminary view that they breached EU antitrust rules by colluding to distort competition when trading Euro-denominated Sovereign, SSA (Supra-Sovereign, Foreign Sovereign, Sub-Sovereign/Agency), Covered and Government Guaranteed bonds. The Commission has concerns that between 2005 and 2016 the two banks, through some of their traders, exchanged commercially sensitive information and coordinated their pricing and trading strategies when trading these bonds in the secondary market in the European Economic Area. If the Commission’s preliminary view was confirmed, such behaviour would violate EU rules that prohibit anticompetitive business practices.

FRP 2023/94 - Sign. - Capital Markets Union: new proposals on clearing, corporate insolvency and company listing to make EU capital markets more attractive

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 7 December 2022 the European Commission put forward measures to further develop the Capital Markets Union: (i) to make EU clearing services more attractive and resilient, supporting the EU’s open strategic autonomy and preserving financial stability, (ii) to harmonise certain corporate insolvency rules across the EU, making them more efficient and helping promote cross-border investment and (iii) to alleviate – through a new Listing Act – the administrative burden for companies of all sizes, in particular SMEs, so that they can better access public funding by listing on stock exchanges.

FRP 2023/95 - Sign. - Derivatives clearing: review of the European Market Infrastructure Regulation

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 9 December 2022 the European Commission launched a feedback period for (i) the proposal for a Directive amending Directives 2009/65/EU, 2013/36/EU and (EU) 2019/2034 as regards the treatment of concentration risk towards central counterparties and the counterparty risk on centrally cleared derivative transactions and (ii) the proposal for a Regulation amending Regulations (EU) No 648/2012, (EU) No 575/2013 and (EU) 2017/1131 as regards measures to mitigate excessive exposures to third-country central counterparties and improve the efficiency of Union clearing markets. The feedback period runs until 6 February 2023.

FRP 2023/97 - Sign. - Listing Act: making public capital markets more attractive for EU companies and facilitating access to capital for SMEs

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 9 December 2022 the European Commission launched a feedback period for the proposal for a Directive amending Directive 2014/65/EU to make public capital markets in the Union more attractive for companies and to facilitate access to capital for small and medium-sized enterprises and repealing Directive 2001/34/EC. The feedback period runs until 6 February 2023.

FRP 2023/98 - Sign. - Implementing Act adopted: ITS on reporting of risk concentration and intra-group transactions for financial conglomerates

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 14 December 2022 the European Commission adopted Commission Implementing Regulation (EU) 2022/2454 of 14 December 2022 laying down implementing technical standards for the application of Directive 2002/87/EC of the European Parliament and of the Council with regard to supervisory reporting of risk concentrations and intra-group transactions.

FRP 2023/99 - Sign. - Sustainable Finance: Commission provides additional guidance to companies on what and how to report about environmental performance under EU Taxonomy

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 19 December 2022 the European Commission adopted two (1, 2) further guidance documents, addressing frequently asked questions on the interpretation and implementation of the EU Taxonomy. Some 4000 large companies will be reporting as of 1st January 2023 according to the EU Taxonomy framework, which establishes a common language for ‘sustainable economic activities’ for financial market participants and investors. The Commission’s focus is on helping market participants with the implementation of the EU Taxonomy. The two documents will help the companies concerned prepare their first mandatory reporting exercise, which will be used by financial market participants in their own disclosures concerning the sustainability aspects of financial products. Both documents are currently adopted as draft Commission notices and will be applicable and effective against third parties following the official adoption, once all languages are available.

FRP 2023/100 - Sign. - Banking sector: Council agrees its position on the implementation of Basel III reforms

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 8 November 2022 the European Council announced that it reached its position (general approach) on the proposals amending the capital requirements directive and the capital requirements regulation. The EU plans to finalise the implementation of Basel III international agreements into EU law. The Basel III agreements were reached by the EU and its G20 partners in the Basel Committee on Banking Supervision to make banks more resilient to possible economic shocks. Basel III comprises a number of measures to enhance prudential regulatory standards, supervision and risk management of banks as a response to the global financial crisis of 2007/2008.

FRP 2023/101 - Sign. - Council adopts Digital Operational Resilience Act

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 28 November 2022 the European Council adopted the Digital Operational Resilience ACT (DORA). Given the ever-increasing risks of cyber attacks, the EU is strengthening the IT security of financial entities such as banks, insurance companies and investment firms. DORA creates a regulatory framework on digital operational resilience whereby all firms need to make sure they can withstand, respond to and recover from all types of ICT-related disruptions and threats. The European Supervisory Authorities (ESAs) will develop technical standards for all financial services institutions to abide by, from banking to insurance to asset management. The respective national competent authorities will take the role of compliance oversight and enforce the regulation as necessary.

FRP 2023/102 - Sign. - Council and European Parliament agree to improve protection for consumers applying for credit

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 2 December 2022 the European Council and the European Parliament reached a provisional agreement on consumer credit directive. The revised legislation repeals and replaces the current 2008 directive on consumer credit agreements. The consumer credit directive will make sure that consumers can make an informed choice when applying for credit. Before signing a credit agreement, the lender must make sure that consumers have easy access to all necessary information and that they are informed about the total cost of the credit. On top of that, lenders must assess a consumer’s creditworthiness, where they should assess if someone is able to repay their credit.

FRP 2023/104 - Sign. - Financial Markets: member states agree position to revise EU rules on central securities depositories

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 20 December 2022 the European Council reported that EU member states settled their negotiating position on a proposed update of the central securities depositories regulation (CSDR). The planned review will make EU securities settlement more efficient by simplifying requirements and clarifying authorisation processes among other things. Today’s agreement will allow the Council to start negotiations with the European Parliament to agree on a common text. The European Parliament is still in the process of adopting its position.

FRP 2023/105 - Sign. - Capital Markets Union: Council agrees negotiating mandate on proposal to strengthen market transparency

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 20 December 2022 the European Council reported that it agreed on a mandate to start negotiations with the European Parliament concerning a review of the Markets in Financial Instruments Regulation (MiFIR) and of the second Markets in Financial Instruments Directive (MiFID II). The priorities for this review are to improve transparency and availability of market data, improve the level-playing field between execution venues and ensure that EU market infrastructures can remain competitive at international level. On the basis of this mandate, negotiations with the European Parliament can begin with a view to reaching a final agreement on the future legislation.

FRP 2023/106 - Sign. - ESAs launch joint Call for Evidence on greenwashing

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 15 November 2022 the ESAs (EBA, EIOPA, ESMA) published a Call for Evidence on greenwashing to gather input from stakeholders on how to understand the key features, drivers and risks associated with greenwashing and to collect examples of potential greenwashing practices. Due to the growing demand for sustainability-related products and the rapidly evolving regulatory regimes and sustainability-related product offerings, the call is also motivated by the need to better understand which areas may become more prone to greenwashing risks. In addition, the call seeks input on potential greenwashing practices relevant to various segments of the sustainable investment value chain and of the financial product lifecycle. The ESAs will consider all comments received by 10 January 2023.

FRP 2023/107 - Sign. - ESAs publish joint advice to the EU Commission on the review of the securitisation prudential framework

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 12 December 2022 the ESAs (EBA, EIOPA, ESMA) published a joint advice (executive summary, banking, insurance) in response to the European Commission’s October 2021 call for advice on the review of the securitisation prudential framework. The ESAs welcome the current review as an opportunity to assess the performance of the current framework and support the objective of reviving the EU securitisation market. The targeted proposals in the advice aim at improving the consistency and risk sensitivity of the capital framework for banks whereas the liquidity framework for banks and the prudential framework for (re)insurers should be maintained as it currently stands. However, the ESAs believe that re-calibrating the securitisation prudential framework would not be a solution that in itself would ensure the revival of the securitisation market.

FRP 2023/108 - Sign. - EBA publishes assessment on the application of the supporting factor to infrastructure lending

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 3 November 2022 EBA published a Report which analyses some qualitative as well as quantitative aspects of the lending trends and riskiness of infrastructure loans which have benefitted from a capital reduction due to the introduction of the so-called infrastructure supporting factor (ISF) under the Capital Requirements Regulation (CRR). While data on infrastructure lending is scarce overall, the EBA analysis relied on information received from a sample of banks that participated in a survey launched in April 2022. The data collected is not sufficient to conclude on the impact of ISF on lending or the consistency of the riskiness of the affected loans with the own funds requirements. At the same time, from a broader prudential perspective, and in line with previous EBA recommendations, the continued application of the ISF could be questioned.

FRP 2023/109 - Sign. - EBA publishes methodology and draft templates for the 2023 EU-wide stress test

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 4 November 2022 EBA published the final methodology, draft templates and template guidance for the 2023 EU-wide stress test along with the milestone dates for the exercise. The methodology and templates cover all relevant risk areas and have considered the feedback received from industry. The stress test exercise will be launched in January 2023 with the publication of the macroeconomic scenarios. The results will be published by the end of July 2023.

FRP 2023/110 - Sign. - EBA clarifies the operationalisation of intermediate EU parent undertakings of third country groups

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 7 November 2022 EBA published an Opinion to clarify the framework applicable to the set-up and operationalisation of intermediate EU parent undertakings (IPUs) by third country groups (TCGs) operating in the EU. This Opinion, which is addressed to the competent and resolution authorities, aims to ensure a harmonised and effective application throughout the Union of the requirement introduced by Article 21b of the revised Capital Requirements Directive (CRD5).

FRP 2023/111 - Sign. - EBA reasserts its commitment to contribute to a more resilient and sustainable financial system

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 9 November 2022 EBA published its environmental statement in the context of the 2022 United Nations Climate Change Conference (COP27), highlighting its work aimed at increasing sustainability in the banking sector by enhancing market transparency and discipline and by translating sustainability considerations into risk management practices and supervision. EBA also presented its priorities and activities to ensure a robust management of ESG (environmental, social and governance) risks and adequate supervision.

FRP 2023/112 - Sign. - EBA publishes final RTS on the measurement of liquidity risks for investment firms

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 14 November 2022 EBA published its final Regulatory Technical Standards (RTS) on specific liquidity measurement for investment firms under the Investment Firms Directive (IFD). These RTS will ensure that all competent authorities follow the same harmonised approach when adopting the decision to impose further liquidity requirements to an investment firm.

FRP 2023/113 - Sign. - EBA consults on Guidelines to institutions and resolution authorities on resolvability testing

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 15 November 2022 EBA launched a public consultation on its draft Guidelines addressed to institutions and resolution authorities on resolvability testing. The Guidelines aim to set-out a framework to ensure that resolvability capabilities developed to comply with the resolvability and transferability Guidelines are fit for purpose and effectively maintained. The consultation runs until 15 February 2023.

FRP 2023/114 - Sign. - EBA publishes Guidelines on remote customer onboarding

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 22 November 2022 EBA published its final Guidelines on the use of remote customer onboarding solutions. These Guidelines set out the steps credit and financial institutions should take to ensure safe and effective remote customer onboarding practices in line with applicable anti-money laundering and countering the financing of terrorism (AML/CFT) legislation and the EU’s data protection framework. The Guidelines apply to all credit and financial institutions that are within the scope of the Anti-money Laundering Directive (AMLD).

FRP 2023/115 - Sign. - EBA consults on new Guidelines to tackle de-risking

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 6 December 2022 EBA launched a public consultation on new Guidelines on the effective management of money laundering and terrorist financing (ML/TF) risks when providing access to financial services. Through these Guidelines, the EBA aims to ensure that customers, especially the most vulnerable ones, are not denied access to financial services without valid reason. This consultation runs until 6 February 2023.

FRP 2023/116 - Sign. - EBA launches consultation to amend the data collection for the benchmarking exercise in 2024

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 8 December 2022 EBA launched a consultation to amend the Implementing Regulation on the benchmarking of credit risk, market risk and IFRS9 models for the 2024 exercise. The most significant change is the roll out of the data collection for the benchmarking of accounting metrics (IFRS9) to high default portfolios (HDP). For market risk it is proposed to add new templates for the collection of additional information, notably the Default Risk Charge (DRC) and the Residual Risk Add-On (RRAO). For credit risk, only minor changes are proposed. The consultation runs until 28 February 2023.

FRP 2023/117 - Sign. - EBA publishes its roadmap on sustainable finance

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 13 December 2022 EBA published its roadmap outlining the objectives and timeline for delivering mandates and tasks in the area of sustainable finance and environmental, social and governance (ESG) risks. The roadmap explains the EBA’s sequenced and comprehensive approach over the next three years to integrate ESG risks considerations in the banking framework and support the EU’s efforts to achieve the transition to a more sustainable economy.

FRP 2023/119 - Sign. - EBA publishes its first thematic review on the transparency and level of fees and charges for retail banking products in the EU

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 14 December 2022 EBA published a thematic review on the transparency and level of fees and charges levied by financial institutions (FIs) on the retail banking products in the EU. Overall, the review finds that fees and charges vary greatly in terms of level and type not only across the EU market, but also across FIs within the same jurisdiction. Furthermore, the variety of types for fees and charges cause different levels of detriment to consumers, and, with the exception of payment accounts, fees and charges are difficult to compare between providers.

FRP 2023/120 - Sign. - EBA publishes its closure report of Covid-19 measures and repeals its Guidelines on Covid-19 reporting and disclosure

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 16 December 2022 EBA published its closure report of Covid-19 measures, which provides an overview of the wide range of policy measures taken on the back of the pandemic, their state of play and the path out of policy support. Although the EU banking system proved overall resilient, the ample support provided does not give room to complacency, and the framework is to be further strengthened with a loyal and prompt implementation of Basel III. The publication is accompanied by an update to the list of public guarantee schemes (PGS) and general payment moratoria schemes issued in response to the pandemic. Finally, the EBA Guidelines on Covid-19 reporting and disclosure have been repealed in response to the decreasing relevance of the related public support measures, and the overall EBA proportionate approach to reporting.

FRP 2023/121 - Sign. - EBA standardises information requirements to support sales and transfers of non-performing loans

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 16 December 2022 EBA published its final draft Implementing Technical Standards (ITS) specifying the requirements for the information that credit institutions selling NPL shall provide to prospective buyers. The objective of the draft ITS is to provide a common data standard for the NPL sales or transfers across the EU enabling cross-country comparison and thus reducing information asymmetries between the sellers and buyers of NPL, thus improving the functioning of NPL secondary markets.

FRP 2023/122 - Sign. - EBA publishes final RTS on the identification of a group of connected clients

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 21 December 2022 EBA published its final draft Regulatory Technical Standards (RTS) on the identification of a group of connected clients (GCC) under the Capital Requirements Regulation (CRR). These draft RTS, in conjunction with the EBA Guidelines on connected clients, provide the complete framework for the identification of two or more natural or legal persons who are so closely linked by idiosyncratic risk factors, that it is prudent to treat as a single risk.

FRP 2023/123 - Sign. - ESMA to withdraw the recognition decisions of six Indian CCPs

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 31 October 2022 ESMA announced that six central counterparties (CCPs) established in India will have their recognition decisions withdrawn in accordance with the European Market Infrastructure Regulation (EMIR). After conducting its assessment, ESMA established that not all of the cumulative conditions under EMIR for the recognition of these six TC-CCPs are met, as no cooperation arrangements (compliant with Art. 25(7) of EMIR) have been concluded between ESMA and each of the relevant Indian authorities, i.e. RBI, SEBI and IFSCA.

FRP 2023/124 - Sign. - ESMA consults on rules for passporting for investment firms

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 17 November 2022 ESMA launched a consultation on the review of the technical standards under Article 34 of the Markets in Financial Instruments Directive (MiFID II), covering the provision of investment services across the EU. The main amendments proposed add the following items to the information that investment firms are required to provide at the passporting stage: (i) the marketing means the firm will use in host Member States; (ii) the language(s) for which the investment firm has the necessary arrangements to deal with complaints from clients from each of the host Member States in which it provides services; (iii) in which Member States the firm will actively use its passport as well as the categories of clients targeted; and (iv) the investment firm’s internal organisation in relation to the cross-border activities of the firm. The consultation runs until 17 February 2023.

FRP 2023/125 - Sign. - ESMA publishes Guidelines on resolvability and cooperation arrangements for CCP’s

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 17 November 2022 ESMA published two Final Reports including Guidelines on the central counterparties (CCPs) Resolution Regime under the CCP Recovery and Resolution Regulation (CCPRRR). The Guidelines on the assessment of resolvability set out common aspects to be assessed by resolution authorities when evaluating the extent to which a CCP may be resolved without relying on certain types of external financial support, including public financial support or central bank assistance. The Guidelines on the cooperation arrangements specify provisions to be included in cooperation arrangements that shall be entered into between competent or resolution authorities and third-country authorities. These arrangements relate to EU CCPs that provide services to clearing members and clients located in third countries as well as to third-country CCPs that provide services to clearing members and their EU-based clients.

FRP 2023/126 - Sign. - ESMA launches a consultation on Guidelines for the use of ESG or sustainability-related terms in funds’ names

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 18 November 2022 ESMA launched a consultation on draft Guidelines on the use in funds’ names of ESG or sustainability-related terms. Funds’ names are a powerful marketing tool. In order not to mislead investors, ESMA believes that ESG- and sustainability-related terms in funds’ names should be supported in a material way by evidence of sustainability characteristics or objectives that are reflected fairly and consistently in the fund’s investment objectives and policy. ESMA is particularly seeking stakeholders’ feedback on the introduction of quantitative thresholds for the minimum proportion of investments sufficient to support the ESG or sustainability-related terms in funds’ names. The consultation runs until 20 February 2023.

FRP 2023/128 - Sign. - ESMA proposes amendment to simplify cash penalties process for cleared transactions under CSDR

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 21 November 2022 ESMA published a Final Report on amending the regulatory technical standards (RTS) on the Settlement discipline, to simplify the cash penalties process by putting the CSDs in charge of collection and distribution, including for CCP-cleared transactions. The proposed amendment would remove the CCP-run separate process established in Art. 19 of the RTS for the collection and distribution of cash penalties for settlement fails on cleared transactions. It would also put the CSDs in charge of the entire process of collecting and distributing penalties according to Art. 16, 17 and 18 of the same regulation, establishing a single harmonised process for all transactions.

FRP 2023/130 - Sign. - ESMA amends and consults on standards for benchmark administrator applications

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 28 November 2022 ESMA published a Final Report on the review of the regulatory technical standards (RTS) on the form and content of applications for recognition by non-EU benchmark administrators, and a consultation on amendments to the RTS on the information that EU benchmark administrators need to provide in applications for authorisation and registration. The Final Report includes draft RTS that aim at aligning the information provided in a recognition application with the amended BMR following the transfer of direct supervisory responsibilities to ESMA. In the consultation ESMA is seeking stakeholder views on proposed changes to the RTS on authorisation and registration. The objective is to safeguard equal treatment between EU and non-EU Benchmarks administrators by aligning the information requested in applications from EU administrators with the information requested in recognition applications from non-EU administrators. The consultation runs until 31 January 2023.

FRP 2023/131 - Sign. - ESMA welcomes NCAs’ work to maintain resilience of liability driven investment funds

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 30 November 2022 ESMA announced that it is welcoming the initiative of two National Competent Authorities’ (NCAs) in relation to Liability Driven Investment Funds (LDI Funds). The Central Bank of Ireland (CBI), and the Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF) published letters addressed to LDI fund managers asking them to maintain the current level of resilience and the reduced risk profile of GBP LDI funds. According to these letters, managers wanting to reduce GBP LDI Fund’s yield buffers below the current levels shall inform their NCA in advance and provide a justification. ESMA supports coordinated supervisory actions and information sharing among NCAs, as well as converging measures to address risks which may pose a potential threat to financial stability.

FRP 2023/133 - Sign. - ESMA provides guidance for supervision of cross-border activities of investment firms

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 14 December 2022 ESMA published a Supervisory Briefing to ensure convergence across the EU in the supervision of the cross-border activities of investment firms. The free provision of services in the EU rests on the supervision of the home National Competent Authorities (NCAs) and on the cooperation between home and host supervisors. To this end, this briefing covers the following areas: authorisation of firms with cross-border plans; processing of passport notifications and their impact on the supervisory approach applied to firms; arrangements in place to carry out ongoing supervisory activities; carrying out of ongoing supervision; and carrying out of investigations and inspections.

FRP 2023/134 - Sign. - ESMA promotes clarity to market participants on best execution reporting

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 14 December 2022 ESMA issued a Public Statement to promote coordinated action by National Competent Authorities (NCAs) under MiFID II. ESMA expects NCAs not to prioritise supervisory actions towards execution venues relating to the periodic reporting obligation on them to publish the RTS 27 reports, from 1 March 2023 until the forthcoming legislative amendment to the relevant Article of MiFID II applies.

FRP 2023/135 - Sign. - ESMA provides guidance to applications under the DLT pilot regime

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 15 December 2022 ESMA published a Final Report including Guidelines on standard templates, forms and formats to apply for permission to operate a DLT market infrastructure. The Guidelines will be published on the ESMA website in the EU official languages in the coming weeks. The comply or explain procedure for authorities will follow, in accordance with Art. 16(3) of ESMA Regulation. The Guidelines will enter into force on 23 March 2023.

FRP 2023/136 - Sign. - New ESMA Q&A’s available

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 16 December 2022 ESMA updated the following Questions and Answers on: (i) the application of AIFMD; (ii) the DLT Pilot Regime; (iii) the European crowdfunding service providers for business Regulation; and (iv) MiFID II and MiFIR market structures.

FRP 2023/140 - Sign. - EIOPA publishes its methodology for assessing value for money in the unit-linked market

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 31 October 2022 EIOPA published its methodology for assessing value for money in the unit-linked market. The methodology outlines a common European approach on how to identify unit-linked products which may offer poor or no value for money and require a close monitoring by national competent authorities (NCAs) to ensure risks are sufficiently identified, monitored and mitigated.

FRP 2023/141 - Sign. - EIOPA issues staff papers related to the Insurance Recovery and Resolution Directive (IRRD) proposal

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 10 November 2022 EIOPA published two staff papers to provide more clarity on recovery and resolution in insurance and thereby support a better understanding of the topic among stakeholders. The papers focus, in particular, on the proposal for an Insurance Recovery and Resolution Directive (IRRD) put forward by the European Commission in September 2021. In the first staff paper, EIOPA answers stakeholders’ most frequently asked questions relating to IRRD. The FAQ covers a wide range of topics such as pre-emptive actions, exemption from planning requirements for specific undertakings, cross-border insurers, EIOPA’s role in the process and the question of funding. In its second staff paper, EIOPA conducted a comparative analysis of IRRD and the Bank Recovery and Resolution Directive (BRRD) to identify similarities and differences between the two legal texts.

FRP 2023/142 - Sign. - EIOPA consults on cyber component in its insurance tress testing framework

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 24 November 2022 EIOPA launched a consultation on a Discussion Paper on Methodological Principles of Insurance Stress Testing with focus on Cyber Risk. This discussion paper contains a set of theoretical and practical approaches to support the design phase of potential future insurance stress tests with a focus on cyber risk. This should further enrich the bottom-up stress test toolbox with additional elements to be potentially applied in future exercises. The consultation runs until 28 February 2023.

FRP 2023/143 - Sign. - EIOPA outlines approaches to assess the prudential treatment of insurers’ sustainable assets and activities

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 5 December 2022 EIOPA published its discussion paper ‘Prudential Treatment of Sustainability Risks’ and is now seeking comments by stakeholders on the approaches presented. Since sustainability risks can have material implications on the investment and underwriting activities of insurance undertakings, EIOPA considers it important to ensure that Solvency II – as a risk-based and forward-looking framework – reflects sustainability risks appropriately. EIOPA is therefore taking a step-by-step approach to assessing whether a dedicated prudential treatment of assets and activities associated with environmental or social objectives under Solvency II would be warranted. The discussion paper outlines the intended scope, methodologies and data sources for this assessment exercise. Comments can be sent until 5 March 2023.

FRP 2023/144 - Sign. - EIOPA updates representative portfolios to calculate volatility adjustments to the Solvency II risk-free interest rate term structures

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 13 December 2022 EIOPA published the updated representative portfolios that will be used for calculation of the volatility adjustments (VA) to the relevant risk-free interest rate term structures for Solvency II. EIOPA will start using these updated representative portfolios for the calculation of the VA end of March 2023, which will be published at the beginning of April 2023. EIOPA publishes the updated representative portfolios now in order to allow (re)insurers sufficient time to prepare for this change.

FRP 2023/145 - Sign. - EIOPA’s first IORPs climate stress test shows material exposure to transition risks

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 13 December EIOPA published the results of its climate stress test of European Institutions for Occupational Retirement Provisions (IORPs). In the first climate stress test of the sector, EIOPA set out to assess the resilience of IORPs against a climate change scenario that simulates a sudden, disorderly transition to a green economy as a consequence of the delayed implementation of policy measures. While the stress test is not a pass or fail exercise, findings indicate that IORPs have a material exposure to transition risks.

FRP 2023/146 - Sign. - ECB sets deadlines for banks to deal with climate risks

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 2 November 2022 the ECB published the results of its thematic review on climate-related and environmental risks, which shows that banks are still far from adequately managing climate and environmental risks. The ECB is now setting staggered deadlines for banks to progressively meet all the supervisory expectations it laid out in its Guide on climate-related and environmental risks in 2020. The ECB also published a compendium of good practices observed in some banks, demonstrating that swift progress is possible and aiming to facilitate the improvement of practices across the sector.

FRP 2023/147 - Sign. - ECB joins European data and cloud network initiative

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 17 November 2022 the ECB announced that it became a member of Gaia-X, a non-profit organization advocating digital sovereignty for Europe. Gaia-X develops common standards for digital services like cloud services. This allows data to be collected and shared in an environment of trust. This will support the digital transformation of the economy and is in line with the European Commission’s digital strategy. These common standards make services interoperable, meaning that users can combine different digital services in the way that best meets their specific needs.

FRP 2023/148 - Sign. - ECB reschedules launch of new Eurosystem collateral management system

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 2 December 2022 the Governing Council of the ECB decided to reschedule the launch of the Eurosystem Collateral Management System (ECMS) from 20 November 2023 to 8 April 2024. This decision was taken to mitigate the impact of the rescheduled launch of T2, the Eurosystem’s new real-time gross settlement system and central liquidity management model, which was postponed by four months on 20 October 2022. The ECMS will be a unified system for managing assets used as collateral in Eurosystem credit operations. It will replace the existing individual systems of the euro area national central banks.

FRP 2023/149 - Sign. - ECB extends liquidity lines with non-euro area central banks until 15 January 2024

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 15 December 2022 the Governing Council of the ECB decided to extend its temporary swap line with Poland as well as its temporary repo lines with the central banks of Albania, Andorra, Hungary, North Macedonia, Romania and San Marino. The size and operational parameters of the individual agreements will remain unchanged. The swap and repo lines were due to expire on 15 January 2023 and are now extended until 15 January 2024.

FRP 2023/150 - Sign. - SRB bi-annual reporting note to Eurogroup

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 7 November the SRB published its bi-annual reporting note to the Eurogroup. The note reports on: (i) resolvability progress of SRB banks; (ii) the build-up of the Single Resolution Fund (SRF); and (iii) lessons learned from recent cases, for the benefit of the upcoming crisis management and deposits insurance (CMDI) discussions.

FRP 2023/151 - Sign. - SRB publishes its 2023 Annual Work Programme

Aflevering 1, gepubliceerd op 07-02-2023
On 17 November 2022 the SRB published its 2023 Annual Work Programme, setting out its objectives and priorities for the year ahead. It is the final year of the Multi-Annual Programme (MAP) for 2021-2023. The SRB is committed to ensuring banks make themselves fully resolvable by the end of the coming year, building on the progress achieved so far. The SRB priorities stay unchanged, in line with the SRB’s 2021-2023 Multi-Annual Programme. The focus for the year ahead will be on achieving resolvability of SRB entities and less significant institutions, fostering a robust resolution framework, carrying out effective crisis management, operationalising the Single Resolution Fund, and targeting improvements to areas such as IT and organisational structure.

FRP 2023/182 - Art. - Key Dutch regulatory aspects of financial sector acquisitions

Aflevering 1, gepubliceerd op 27-02-2023 geschreven door mr. B. Bierman en mr. M. Kuilman
In this article, we consider the most important regulatory aspects of an acquisition of a financial institution. We discuss certain key subjects to be considered in a due diligence (DD), which supervisors are involved and the declaration of no objection (no objection) as referred to in Section 3:95 of the Financial Supervision Act Wft. We conclude with a few practical tips.

FRP 2023/183 - Art. - Buy Now, Pay Later in de schijnwerpers

Aflevering 1, gepubliceerd op 27-02-2023 geschreven door mr. V.E. Mielekamp
SEO Metadescription Korte prikkelende samenvatting van het artikel met relevante trefwoorden t.b.v. beter resultaat bij een online zoekopdracht. Maximaal 155 tekens Buy Now, Pay Later staat steeds meer in de belangstelling. In dit artikel komen de ontwikkelingen ter sprake vanuit de rechtspraak, de Europese wetgeving en de Autoriteit Financiële Markten.