Aflevering 4-5

Gepubliceerd op 1 oktober 2010

WetgevingsoverzichtBijgewerkt op: 30-09-2024

HIP 2010, afl. 4-5 - Art. – Artikel 7:291 lid 2 BW en de inhoudelijke toets

Aflevering 4-5, gepubliceerd op 01-10-2010 geschreven door Mr. M.C. Van Genugten en Mr. B.P. Van Overeem
De bepalingen in afdeling 6 van titel 7.4 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek (middenstandsbedrijfsruimte) zijn van semi-dwingend recht. Van deze bepalingen (art. 7:290 t/m 7:310 BW) kan alleen ten nadele van de huurder worden afgeweken indien conform art. 7:291 lid 2 BW de afwijkende bedingen in de huurovereenkomst zijn goedgekeurd door de kantonrechter. Afwijkende bedingen waarvoor geen rechterlijke toestemming is verkregen zijn vernietigbaar.

HIP 2010, afl. 4-5 - Art. – De tweede woning als ‘sociale huurwoning’?

Aflevering 4-5, gepubliceerd op 01-10-2010 geschreven door Prof. mr. A.B. Blomberg en Mr. T.A. nieuwenhuijsen
De gemeente Amsterdam heeft afgelopen zomer honderden eigenaren van tweede woningen aangeschreven om deze woningen beschikbaar te stellen voor (sociale) verhuur, wat tot veel commotie heeft geleid. Dit artikel belicht waaraan de gemeente de bevoegdheid ontleent om te eisen dat bepaalde woningen als sociale huurwoning worden verhuurd (de gemeentelijke huisvestingsregels) en onder welke voorwaarden een eigenaar (tijdelijk) onder die verplichting uit kan komen. Betoogd wordt dat de Amsterdamse praktijk verder gaat dan is toegestaan en dat men er beter aan zou doen het werkelijke probleem, namelijk dat door scheefwonen te weinig sociale huurwoningen vrij komen, aan te pakken.

HIP 2010, afl. 4-5 - Art. – Straatverbod in plaats van of naast ontruiming

Aflevering 4-5, gepubliceerd op 01-10-2010 geschreven door Mr. D. de Vries
Het opleggen van een straatverbod is niet nieuw. Wat tegenwoordig wel vaker voorkomt is het opleggen van een straatverbod jegens een huurder of personen die zich in een huurwoning bevinden en overlast veroorzaken aan de omwonenden. Daar waar geen ontruiming kan worden gevorderd, is een alternatief en/of cumulatief middel een straat- en/of wijkverbod (of soms ook een contactverbod). in dit artikel kijken we naar een aantal uitspraken op dit gebied.

HIP 2010, afl. 4-5 - Art. – Verhuurverbod voor eigenaren van appartementen in akte van splitsing mogelijk?

Aflevering 4-5, gepubliceerd op 01-10-2010 geschreven door Mr. J.A. Vermeulen
Onlangs heeft de rechtbank Groningen geoordeeld dat een algeheel verbod tot verhuur opgenomen in het splitsingsreglement geldig is. Wanneer een algeheel verhuurverbod is opgenomen in het splitsingsreglement, is het een appartementseigenaar niet toegestaan zijn appartement te verhuren. Op grond van de wet kunnen in het splitsingsreglement wel beperkingen aan de mogelijkheid tot verhuur worden gesteld. uit de parlementaire toelichting op de wettekst en de literatuur blijkt echter dat een algeheel verhuurverbod een te grote inbreuk maakt op het eigendomsrecht. Het is dan ook maar de vraag of deze uitspraak stand zal houden.

HIP 2010, afl. 4-5 - Sign. - Gebruiksvergoeding

Aflevering 4-5, gepubliceerd op 01-10-2010
De onderhuurder van een bedrijfsruimte verzoekt de verhuurder van die ruimte om rechtstreeks een huurovereenkomst met haar aan te gaan op het moment dat de huurovereenkomst tussen de huurder en de verhuurder eindigt.

HIP 2010, afl. 4-5 - Sign. - Kooistra mag niet ontruimen

Aflevering 4-5, gepubliceerd op 01-10-2010
Een van de door Kooistra bestuurde vennootschappen vordert in het onderhavige kort geding dat de pachter van een van haar horecaondernemingen veroordeeld wordt die ondernemingen te ontruimen nadat de rechtbank de pachtovereenkomst met betrekking tot die horecaonderneming heeft ontbonden.

HIP 2010, afl. 4-5 - Sign. - Vennootschap overleden Kooistra moet ontruimen

Aflevering 4-5, gepubliceerd op 01-10-2010
Op dezelfde dag dat bekend is geworden dat Kooistra dood is gevonden, heeft de voorzieningenrechter zowel een van de door Kooistra bestuurde vennootschappen als Kooistra zelf (als hoofdelijk medeschuldenaar) veroordeeld tot betaling van de huurachterstand met betrekking tot een aantal van de door die vennootschap van Heineken gehuurde cafés.