Aflevering 7

Gepubliceerd op 1 december 2010

WetgevingsoverzichtBijgewerkt op: 30-09-2024

HIP 2010, afl. 7 - Art. – Financiele gevolgen van verboden onderverhuur

Aflevering 7, gepubliceerd op 01-12-2010 geschreven door Mr. P.C. Veerman
Art. 7:221 BW geeft als hoofdregel dat het de huurder is toegestaan het gehuurde aan een ander in gebruik te geven, tenzij hij moest aannemen dat de verhuurder hiertegen redelijke bezwaren zal hebben. Art. 7:244 BW stelt evenwel voorop dat het de huurder van woonruimte niet is toegestaan, deze geheel of gedeeltelijk aan een derde in gebruik te geven. Voor de huurder van een zelfstandige woning, die in deze woning zijn hoofdverblijf heeft, geldt daarop weer een uitzondering. Deze mag een deel daarvan aan een ander in gebruik geven. Genoemde regels zijn van regelend recht. In de praktijk wordt daarvan doorgaans afgeweken en zullen onderverhuur en andere vormen van ingebruikgeving meestal slechts met toestemming van de verhuurder mogen plaatsvinden. In het hierna volgende zal worden besproken wat de financiele gevolgen van verboden onderverhuur zoal kunnen zijn.

HIP 2010, afl. 7 - Art. – Indeplaatsstelling en ‘handel in huurcontracten’

Aflevering 7, gepubliceerd op 01-12-2010 geschreven door Mr. A. Bonder
Het Nederlandse winkelbestand is erg eenvormig. In het artikel wordt besproken of het recht van indeplaatsstelling er toe leidt dat verhuurders buiten spel komen te staan bij de inrichting van het winkellandschap. Uit recente rechtspraak op het gebied van indeplaatsstelling blijkt dat kantonrechters de belangen van verhuurders bij het brancheren van hun winkelbestand onderkennen en regelmatig zwaarder gewicht achten dan het zwaarwichtig belang van de huurder bij indeplaatsstelling.

HIP 2010, afl. 7 - Art. – Is dringendheid vereist bij renovatie met voortzetting huurovereenkomst?

Aflevering 7, gepubliceerd op 01-12-2010 geschreven door Mr. G.I. Beij
Art. 7:220 BW geeft de verhuurder de mogelijkheid om renovatiewerkzaamheden te verrichten die de huurder moet gedogen. Indien de verhuurder wil renoveren met voortzetting van de huurovereenkomst, moet er op grond van art. 7:220 lid 2 BW aan de huurder een redelijk voorstel worden gedaan. De vraag is of een dergelijke renovatie ook dringend moet zijn.

HIP 2010, afl. 7 - Sign. - Geen medehuurderschap vanwege meer verhaalsmogelijkheden

Aflevering 7, gepubliceerd op 01-12-2010
Geen medehuurderschap vanwege meer verhaalsmogelijkheden Het hof oordeelt dat de rechter “anders dan bij de echtgenoot of de geregistreerd partner van de huurder” van woonruimte “op grond van artikel 7:267 lid 3 aanhef en onder c BW het verzoek om 'een andere persoon” medehuurder te laten worden, [dient] af te wijzen indien die vanuit financieel oogpunt onvoldoende waarborg biedt voor een behoorlijke nakoming van de huur.

HIP 2010, afl. 7 - Sign. - Renovatie andere dan standaardwerkzaamheden

Aflevering 7, gepubliceerd op 01-12-2010
Het gaat in het onderhavige hoger beroep (kort gezegd nog) om de vraag of de verhuurder (een woningstichting) bewezen heeft dat de werkzaamheden die aan de woningen van de huurders zijn uitgevoerd van dien aard zijn geweest dat zij het voor die huurders noodzakelijk maakten hun woningen tijdelijk te verlaten (en hun intrek in een wisselwoning te nemen met alle extra kosten van dien).