Aflevering 7-8

Gepubliceerd op 1 december 2011

WetgevingsoverzichtBijgewerkt op: 30-09-2024

HIP 2011, afl. 7-8 - Art. – Artikel 7:309 BW en onteigening

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-12-2011 geschreven door Mr. M.H.L. van DijkmAn en Mr. J.J. Hoekstra
in deze bijdrage wordt nader ingegaan op de voorwaarden waaronder een huurder aanspraak kan maken op een schadeloosstelling als bedoeld in art. 7:309 BW, aandacht besteedt aan de positie van huurder in geval van onteigening en vervolgens ingegaan op de wijze waarop de hoogte van de schadeloosstelling in geval van toepassing van art. 7:309 BW enerzijds en onteigening anderzijds moet worden vastgesteld.

HIP 2011, afl. 7-8 - Art. – BTW en (ver)huur

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-12-2011 geschreven door Prof. Mr. A.B. Blomberg
verhuur, huur en BTW zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de huurrechtpraktijk wordt BTW vaak als een moeilijk onderwerp gezien. In dit artikel wordt ingegaan op de belangrijkste gevolgen voor de heffing van omzetbelasting (BTW) bij (ver)huur van onroerende zaken. naast de inhoud van het begrip en de verschillen tussen het BTW-regime voor woningen en voor commercieel onroerend goed, wordt ook gekeken naar de gevolgen voor de BTW voor de verhuurder in het algemeen en meer in het bijzonder naar de gevolgen voor de BTW bij leegstand.

HIP 2011, afl. 7-8 - Art. – De rol van redelijkheid en billijkheid bij ontbinding van huurovereenkomsten

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-12-2011 geschreven door Mr. E.W. Kesler en Mr. drs. C.M. Offers
Onlangs heeft de voorzieningenrechter een vordering tot ontruiming afgewezen, ondanks een door de huurder van een winkelpand veroorzaakte huurachterstand van maar liefst twaalf maanden.1 Een verrassende uitspraak gezien het toepasselijke leerstuk van de ontbinding en de algemene lijn in de jurisprudentie. Ontbinding van een huurovereenkomst bij een huurachterstand van drie maanden is weliswaar geen automatisme, toch wordt deze maatstaf door kantonrechters regelmatig gehanteerd. naarmate de huurachterstand groter wordt dan die drie maanden, wordt ontruiming van het gehuurde (en in de bodemprocedure dus ook ontbinding van de huurovereenkomst) veelal gerechtvaardigd geacht. In voormeld geval waar sprake was van een huurachterstand van twaalf maanden, lag ontruiming dus voor de hand. De voorzieningenrechter in Tilburg dacht hier echter anders over. Past het Tilburgse vonnis in de wettelijke regeling en de geldende jurisprudentie, of heeft deze voorzieningenrechter - wellicht op grond van haar rechtvaardigheidsgevoel - een helpende hand toegestoken aan de huurder? Deze vraag staat centraal in dit artikel.

HIP 2011, afl. 7-8 - Art. – Mogelijkheden en gevolgen van vernietiging van de huurovereenkomst wegens bedrog en/of dwaling

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-12-2011 geschreven door Mr. D. de Vries
in dit artikel staat de vraag centraal in hoeverre huurder dan wel verhuurder de mogelijkheid heeft om een huurovereenkomst te vernietigen. Verder wordt ingegaan op de gevolgen van de vernietiging en in hoeverre in de dagelijkse praktijk van de vernietiging gebruik wordt gemaakt. in dit artikel zal met name worden stilgestaan bij bedrog en dwaling.

HIP 2011, afl. 7-8 - Sign. - Gebrekkig onderhoud

Aflevering 7-8, gepubliceerd op 01-12-2011
Twee (voormalige) huurders van winkelruimte in winkelcentrum De Bloemenkorf in Zaandam stellen dat het resultaat van hun winkels in de loop der jaren achteruit is gegaan als gevolg van verpaupering van het winkelcentrum.