Aflevering 8

Gepubliceerd op 1 december 2012

WetgevingsoverzichtBijgewerkt op: 30-09-2024

HIP 2012, afl. 8 - Art. – Classic: De Poolse en de Nederlandse kwestie

Aflevering 8, gepubliceerd op 17-12-2012 geschreven door Mr. A.M. Langeloo en H. Keemink
In elke uitgave van HIP wordt er een klassieker uit het huurrecht besproken, dat wil zeggen een uitspraak die van grote betekenis is (geweest) voor het huurrecht. In dit themanummer een Europese uitspraak. In de arresten inzake Hutten-Czapska heeft het EHRM geoordeeld dat de strenge Poolse huurwetgeving in strijd was met artikel 1 van het Eerste Protocol van het EVRM, waarin staat dat een ieder recht heeft op het ongestoord genot van zijn eigendom. Wat is de relevantie van de arresten van het EHRM in de Poolse kwestie voor de Nederlandse huurrechtpraktijk en is mogelijk ook de Nederlandse huurwetgeving in strijd met het EVRM?

HIP 2012, afl. 8 - Art. – Energieprestatiecertificaat

Aflevering 8, gepubliceerd op 17-12-2012 geschreven door Mr. D. de Vries en H. Keemink
Eerder in dit nummer heeft u een artikel kunnen lezen over de invoering van energieprestatiecertificaten in Nederland. In het artikel is uitgebreid stilgestaan bij het belang van een EPC. Maar hoe komt een EPC tot stand? Hier treft u een interview aan met de heer H. Keemink, directeur van Keemink Vastgoed Inspectarium B.V. (www.keemink-vastgoed.nl).

HIP 2012, afl. 8 - Art. – Kraak onder invloed van Europese regelgeving

Aflevering 8, gepubliceerd op 17-12-2012 geschreven door Mr. J.M. de Bruin
Het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) heeft rechtstreekse werking voor de bij dit verdrag aangesloten landen, waaronder Nederland.1 Met een beroep op het EVRM hebben krakers zich in diverse procedures verzet tegen een ontruiming door de Staat. Dat bleek op een bepaald moment effectief. Op 9 oktober 20092 oordeelde de Hoge Raad dat de toenmalige wetgeving onvoldoende wettelijke basis bood voor een inbreuk op het huisrecht van de kraker. De Staat trok aan het kortste eind en daarmee leek een einde te zijn gekomen aan de reeds lang bestaande praktijk van strafrechtelijke ontruimingen. Sindsdien was de Nederlandse regelgeving omtrent kraak sterk in beweging. Inmiddels lijkt een en ander in rustiger vaarwater terecht te zijn gekomen.

HIP 2012, afl. 8 - Art. – Schotelantennes, artikel 10 EVRM en de belangenafweging

Aflevering 8, gepubliceerd op 17-12-2012 geschreven door Mr. J.M. Dijkman-Uulders
Schotelantennes op met name huurwoningen houden de gemoederen nu al enkele jaren bezig. Veelal met een beroep op het in artikel 10 EVRM vervatte grondrecht proberen huurders claims van verhuurders tot verwijdering te pareren. Artikel 10 EVRM ziet op de vrijheid van meningsuiting, waaronder ook de vrije informatiegaring wordt begrepen.

HIP 2012, afl. 8 - Art. – Toegelaten instellingen en het (Europese) staatssteunrecht

Aflevering 8, gepubliceerd op 17-12-2012 geschreven door Mr. J.M. Dijkman-Uulders
Op 15 december 2009 nam de Europese Commissie ('de Commissie') een besluit (‘het Commissiebesluit’) in een tweetal kwesties betreffende staatssteun aan woningcorporaties.1 Het Commissiebesluit is (deels) in Nederland geïmplementeerd door middel van de Tijdelijke regeling diensten van algemeen economisch belang toegelaten instellingen volkshuisvesting ('de Tijdelijke regeling'). In deze bijdrage wordt ingegaan op het Commissiebesluit en de Tijdelijke regeling en de daaruit voortvloeiende consequenties voor woningcorporaties.

HIP 2012, afl. 8 - Sign. - Geen leegstandschade

Aflevering 8, gepubliceerd op 01-12-2012
Het hof heeft bij tussenarrest een deskundige benoemd die vragen dient te beantwoorden over de schade die de verhuurder stelt te hebben geleden doordat het gehuurde (door KPN gehuurde kantoorruimte) niet is gebruikt.

HIP 2012, afl. 8 - Sign. - Uitleg begrip ‘normale premie’

Aflevering 8, gepubliceerd op 01-12-2012
De verhuurder van bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:290 BW vordert op grond van de bij de huurovereenkomst horende algemene bepalingen (artikel 15.5) naar het model van de Raad voor de Onroerende Zaken bijbetaling door de huurder (Heineken) van de premie die zij voor de brandverzekering van de ruimte betaalt.