Aflevering 6

Gepubliceerd op 1 september 2013

WetgevingsoverzichtBijgewerkt op: 30-09-2024

HIP 2013, afl. 6 - Art. – Bart Smit/Intrahof

Aflevering 6, gepubliceerd op 19-09-2013 geschreven door Mr. D. de Vries
In elke aflevering van HIP wordt een klassieker uit het huurrecht besproken. Het gaat telkens om een uitspraak die van grote betekenis is (geweest) voor het huurrecht. Steeds komt aan bod wat de aanleiding voor de procedure was, welke rechtsvraag ter beantwoording voorlag en of de uitspraak nog steeds relevant is. In deze aflevering behandelen we het arrest van de Hoge Raad van 27 april 2007, WR 2007, 71, ECLI:NL:HR:2007:AZ6638 (Bart Smit/Intrahof).

HIP 2013, afl. 6 - Art. – Bedingen die overgaan bij overdracht van het gehuurde

Aflevering 6, gepubliceerd op 19-09-2013 geschreven door Mr. F. Oostlander
Op grond van artikel 7:226 lid 1 BW gaan de rechten en verplichtingen van de verhuurder, die na overdracht van de verhuurde zaak opeisbaar worden, over op de verkrijger. Het wetsartikel vormt aldus een (specifiek voor het huurrecht geldende) afwijking van de regel dat een overeenkomst alleen rechten en verplichtingen doet ontstaan voor de partijen die haar aangingen. Deze afwijking wordt wel samengevat in het bekende adagium ‘koop breekt geen huur’.

HIP 2013, afl. 6 - Art. – Bodemverontreiniging: de regeling in de ROZ-modellen voor 290-bedrijfsruimte en 230a-bedrijfsruimte

Aflevering 6, gepubliceerd op 19-09-2013 geschreven door Mr. drs. M.C. de Smidt
De algemene bepalingen van het ROZ-model huurovereenkomst winkelruimte en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:290 BW en de algemene bepalingen van het ROZ-model huurovereenkomst kantoorruimte en andere bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:230a BW bevatten een regeling met betrekking tot bodemverontreiniging van het gehuurde. In dit artikel bespreek ik deze bepalingen in relatie tot enkele relevante begrippen en bepalingen uit de Wet bodembescherming (Wbb).

HIP 2013, afl. 6 - Art. – Faillissement van de huurder en opleveringsschade

Aflevering 6, gepubliceerd op 19-09-2013 geschreven door Mr. A.M. Langeloo
Het is in deze tijd geen ongebruikelijk beeld: de huurder van bedrijfsruimte die failliet gaat. In die ongelukkige situatie geeft de Faillissementswet aan de curator de mogelijkheid om de huurovereenkomst op te zeggen, mits dat in het belang van de failliete boedel is. De vanaf dat moment nog te betalen huur zal dan uit de faillissementsboedel worden voldaan, dat geeft de verhuurder enige zekerheid. Maar niet zelden blijft de verhuurder bij het einde van de huurovereenkomst met schade zitten, omdat het gehuurde niet correct wordt opgeleverd. Zijn deze herstelkosten dan net als de huur boedelschuld en heeft de verhuurder nog enige kans op verhaal? Of zal de verhuurder met zijn schadevergoedingsvordering naast alle andere schuldeisers in de rij moeten gaan staan?

HIP 2013, afl. 6 - Sign. - Beëindiging huurafhankelijk opstalrecht

Aflevering 6, gepubliceerd op 01-09-2013
De verhuurder (een garage) heeft gevorderd dat voor recht verklaard wordt dat hij de huurovereenkomst met betrekking tot de grond rechtsgeldig heeft opgezegd en dat het recht van opstal met betrekking tot de op de grond gelegen opstallen eveneens is geëindigd en dat de huurder (Tinq) die opstallen dient te verwijderen.

HIP 2013, afl. 6 - Sign. - Exploitatieplicht

Aflevering 6, gepubliceerd op 01-09-2013
De huurder van een bedrijfsruimte als bedoeld in artikel 7:290 BW vordert in kort geding te worden ontheven uit de in de huurovereenkomst en de daarbij horende algemene bepalingen opgenomen exploitatieplicht, althans de daaraan gekoppelde boete te matigen tot nihil.