Aflevering 3

Gepubliceerd op 1 mei 2014

WetgevingsoverzichtBijgewerkt op: 30-09-2024

HIP 2014/72 - Sign. - Onjuiste omzetprognoses

Aflevering 3, gepubliceerd op 01-05-2014
De huurder van een bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:290 BW heeft de huur/franchiseovereenkomst buitengerechtelijk vernietigd op grond van dwaling, omdat de verhuurder (Multivlaai) onjuiste omzetprognoses heeft verstrekt.

HIP 2014/74 - Sign. - Boetebeding nietig

Aflevering 3, gepubliceerd op 01-05-2014
De verhuurder van een woning vordert (onder andere) dat de huurder (die in persoon procedeert) veroordeeld wordt tot betaling van de huurachterstand en de op grond van de algemene bepalingen bij de huurovereenkomst verschuldigde boete.

HIP 2014/75 - Sign. - Asbest

Aflevering 3, gepubliceerd op 01-05-2014
De huurder/franchisenemer van een bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:290 BW vordert in kort geding dat de verhuurder/franchisegever (Bart’s Retail) veroordeeld wordt tot betaling van een voorschot op een schadevergoeding.

HIP 2014/94 - Art. – Overlast in gemengd beheer complexen

Aflevering 3, gepubliceerd op 01-05-2014 geschreven door Mr. E. Piepers-Westermeijer
Woonbron biedt een deel van haar woningen Te Woon aan. Dit houdt in dat een woningzoekende keuze heeft een woning te huren of te kopen al dan niet met korting. Onder kopen wordt verstaan een recht van erfpacht te verkrijgen onder bepaalde voorwaarden. Onder deze voorwaarden behoren onder meer een aanbiedingsplicht aan Woonbron bij voorgenomen verkoop, bij dreigende executie door de hypotheekhouder en na beslaglegging op het registergoed. Voorts behoren daartoe de zelfbewoningsplicht, verbod op verhuur en een verbod op hennepteelt. In complexen waarvan de woningen Te Woon worden aangeboden wonen huurders en erfpachters door elkaar. Bij problemen tussen huurders en erfpachters zoals burenruzie, geluidsoverlast, vervuiling, hennepkwekerijen en drugs dealen in zo’n gemengd beheer complex spelen verschillende rechtsgebieden en verschillende partijen een rol

HIP 2014/95 - Art. – Stelselwijziging en de roep om flexibel zorgvastgoed

Aflevering 3, gepubliceerd op 01-05-2014 geschreven door Mr. M.J. Pierik MBA
Het thema ‘zorgvastgoed’ heeft de afgelopen jaren tot veel discussie geleid. Uitingen van het Economisch Instituut voor de Bouw,1 waarin voor de komende jaren een forse nieuwbouwopgave wordt voorspeld voor de zorg, staan in schril contrast met de zorgen die bij de zorginstellingen zelf bestaan, zoals de afwaardering van hun vastgoed, de eerste tekenen van omzetdaling, als ook de dreigende leegstand van hun vastgoed. Zo blijkt ook uit de meest recente gegevens van de ING over de ouderenzorg dat als gevolg van de stelselherziening leegstand dreigt en het aantal verzorgingstehuizen de komende jaren aanzienlijk zal dalen.2 Oorzaak van deze veranderingen is het beleid van de overheid dat erop gericht is om zorgbehoevenden langer zelfstandig te laten wonen. Op deze manier kan de overheid besparingen in de uitgaven voor de zorg realiseren. Tegelijkertijd wordt met dit beleid een opdracht neergelegd bij de woningcorporaties om zorg te dragen voor woningen die aangepast en geschikt zijn voor deze zorgbehoevenden.

HIP 2014/96 - Art. – Doorbraak in de rechtspositie voor bewoners van woonboten

Aflevering 3, gepubliceerd op 01-05-2014 geschreven door Mr. F. Oostlander
Na een decennia lange discussie heeft de minister recent besloten tot een wetswijziging, die bewoners van woonboten huurbescherming zal gaan bieden. De opzegging door de verhuurder van het huurcontract voor een ligplaats zal worden gebonden aan wettelijke regels en formaliteiten en de huur zal nog slechts eenmaal per jaar kunnen worden verhoogd. Omdat ten aanzien van de huur van een ligplaats voor een woonboot rekening moet worden gehouden met de bijzondere eisen van goed waterbeheer, zal daarvoor een speciale opzeggingsgrond worden ingevoerd. In de nieuwe wet is uitdrukkelijk niet voorzien in huurprijsbescherming, omdat de minister van oordeel is dat bij de huur van een ligplaats ten behoeve van een woonboot moet worden aangesloten bij geliberaliseerde woonruimte.

HIP 2014/97 - Art. – Classic: Huismeester-arrest

Aflevering 3, gepubliceerd op 01-05-2014 geschreven door Mr. D. de Vries
In elke aflevering van HIP wordt een klassieker uit het huurrecht besproken. Het gaat telkens om een uitspraak die van grote betekenis is (geweest) voor het huurrecht. Steeds komt aan bod wat de aanleiding voor de procedure was, welke rechtsvraag ter beantwoording voorlag en of de uitspraak nog steeds relevant is. In deze aflevering wordt het arrest van de Hoge Raad van 22 juni 2007, WR 2007, 82, met noot van Z.H. Duijnstee-van Imhoff (ECLI:NL:HR:2007:AZ8743) behandeld over de reikwijdte van artikel 7:219 BW en de aansprakelijkheid van de huurder voor gedragingen van derden in of vanuit het gehuurde.