Aflevering 5

Gepubliceerd op 1 juli 2014

WetgevingsoverzichtBijgewerkt op: 30-09-2024

HIP 2014/121 - Sign. - Onderverhuur aan Bart Smit

Aflevering 5, gepubliceerd op 01-07-2014
De verhuurder van een bedrijfsruimte in de zin van artikel 7:290 BW heeft de huurovereenkomst opgezegd op grond dat zijn belangen bij beëindiging van de huurovereenkomst zwaarder wegen dan die van de huurder (Intrahof) bij voortzetting er van.

HIP 2014/122 - Sign. - Bedrijfsvoering coffeeshop

Aflevering 5, gepubliceerd op 01-07-2014
De verhuurder (een woningstichting) heeft de huurovereenkomst met betrekking tot een bedrijfsruimte waarin een coffeeshop geëxploiteerd wordt, opgezegd op grond dat de bedrijfsvoering van de huurder niet zou zijn geweest zoals een goed huurder betaamt.

HIP 2014/127 - Sign. - Dwaling?

Aflevering 5, gepubliceerd op 01-07-2014
De verhuurder van en bedrijfsruimte heeft betaling gevorderd van de huurachterstand, ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van de bedrijfsruimte.

HIP 2014/129 - Art. – Voorgenomen wijzigingen tijdelijke verhuur van woonruimte

Aflevering 5, gepubliceerd op 01-07-2014 geschreven door Mr. M.C. Muller
Op 11 april 2014 heeft de minister voor Wonen en Rijksdienst (de heer Blok) een brief1 aan de voorzitter van de Tweede Kamer gezonden over voorgenomen wijzigingen in de regelgeving voor het tijdelijk huren van woonruimte. De achtergrond van de voorgenomen wijzigingen is de algemene en door de economische crisis verergerde ontevredenheid over het functioneren van de woningmarkt. In dit artikel worden de voorgenomen wijzigingen besproken en wordt – waar relevant – in gegaan op de huidige regelgeving en de jurisprudentie.

HIP 2014/130 - Art. – Wat zijn de regels met betrekking tot schotelantennes in een flatgebouw?

Aflevering 5, gepubliceerd op 01-07-2014 geschreven door Mr. D. de Vries en Mr. M. Scheeper
Een professionele verhuurder van een woning of meerdere woningen houdt rekening met de uitstraling van zijn woningbezit. Zeker als het een flatgebouw betreft, leidt dit nogal eens tot discussies. Dat geldt misschien nog meer als er sprake is van een gemengd complex. Naast een woningcorporatie die verhuurder is van een deel van de appartementen in het flatgebouw, zijn er woningen in het flatgebouw die in eigendom zijn van particulieren. Tussen de eigenaren gelden dan aparte (Vereniging van Eigenaren) regels. Wat nu als een van de huurders een schotelantenne wil plaatsen? Wat zijn de mogelijkheden van een professionele verhuurder? Kan de verhuurder het plaatsen van een schotelantenne al bij het aangaan van de huurovereenkomst met de huurder verbieden? Kan de verhuurder het plaatsen van de schotelantenne in een specifiek geval verbieden? In deze bijdrage wordt ingegaan op de regelgeving omtrent schotelantennes.

HIP 2014/131 - Art. – Overgang van het huurderschap

Aflevering 5, gepubliceerd op 01-07-2014 geschreven door Mr. A. Bonder
Contractsvrijheid is een van de belangrijkste beginselen van burgerlijk recht. Zo geldt ook in huurrecht dat een verhuurder zelf mag kiezen aan wie hij verhuurt. Aan die keuze kunnen allerlei overwegingen ten grondslag liggen. Met name bij verhuur van woonruimte of bedrijfsruimte verschaft een verhuurder aan een huurder het bezit van een kostbaar onroerend goed dat (huurders)onderhoud en de zorg van een goed huurder vereist. Bovendien is dat onroerend goed vaak hypothecair gefinancierd. Een verhuurder kiest daarom vaak weloverwogen voor een bepaalde huurder. Die keuze dient in beginsel gerespecteerd te worden. Niettemin doen zich in de praktijk situaties voor waarbij een huurder zijn rechten en verplichtingen uit een huurovereenkomst over wil doen gaan op een ander. Hierna zal nader ingegaan worden op de diverse mogelijkheden waarop een dergelijke overgang kan plaatsvinden.

HIP 2014/132 - Art. – Maxeda/C.A.S.

Aflevering 5, gepubliceerd op 01-07-2014 geschreven door Mr.dr. M.B.J. Thijssen
In elke aflevering van HIP wordt een klassieker uit het huurrecht besproken. Het gaat telkens om een uitspraak die van grote betekenis is (geweest) voor het huurrecht. Steeds komt aan bod wat de aanleiding voor de procedure was, welke rechtsvraag ter beantwoording voor lag en of de uitspraak nog steeds relevant is. In deze aflevering het arrest van de Hoge Raad van 15 juni 2007, ECLI:NL:HR:2007:BA1955 over de vraag of een aan huurder verleend recht van koop van rechtswege overgaat op de rechtsopvolger van de verhuurder.