Aflevering 7

Gepubliceerd op 1 november 2013

MP 2013, afl. 7 - Art. - Gap filling – de beoordeling van unilaterale effecten in recente fusiezaken

Aflevering 7, gepubliceerd op 01-11-2013 geschreven door mr. G.R. Hakopian en mr. J.K. de Pree
Onder de oude concentratieverordening (Vo. 4064/98/EEG) kon de Europese Commissie slechts ingrijpen bij fusies als zij een economische machtspositie creëerden of leidden tot collusie tussen ondernemingen. De Commissie en nationale mededingingsautoriteiten hadden echter naar wordt aangenomen niet de bevoegdheid om fusies aan te pakken die weliswaar niet leidden tot een machtspositie of gecoördineerde effecten, maar die door unilaterale effecten toch significante mededingingsbeperkende effecten konden hebben. Als gevolg daarvan bestond lange tijd het risico dat mogelijk nadelige fusies toch doorgang konden vinden als er geen dominantie of coördinatie kon worden vastgesteld. Deze lacune in de oude concentratieverordening werd doorgaans aangeduid als de ‘gap’.

MP 2013, afl. 7 - Art. - Gezamenlijke inkoop volgens de ACM: concurrentie is een keuze

Aflevering 7, gepubliceerd op 01-11-2013 geschreven door Mr. M. van de Hel
De Autoriteit Consument en Markt (‘ACM’) heeft op 3 juni 2013 de klacht van Brink’s tegen Geldservice Nederland afgewezen. Het gezamenlijk tellen en sorteren van bankbiljetten en inkopen van geldtransport door banken in Nederland is toegestaan, omdat dit een kostenbesparing oplevert. Het besluit bevestigt dat inkoopcombinaties zelden een probleem vormen. Dat er voldoende (rest)concurrentie overblijft, is iets waarvoor een inkoopcombinatie volgens de ACM zelf verantwoordelijk is.

MP 2013, afl. 7 - Art. - MP kroniek rechtspraak Gerecht en Hof van Justitie EU eerste helft 2013

Aflevering 7, gepubliceerd op 01-11-2013 geschreven door Mr. Y.E. de Muynck en mr. D.J.M. de Grave
Deze kroniek betreft de uitspraken van het Hof en het Gerecht gewezen in de eerste helft van 2013. In deze periode zijn weer meer dan vijftig arresten op dit terrein gewezen zodat een selectie is toegepast. In deze periode heeft het Hof een relatief groot aantal uitspraken gedaan in hogere voorziening, terwijl het aantal uitspraken van het Gerecht in eerste instantie gering is. Verder is een stijging te zien in het aantal prejudiciële vragen van nationale rechters naar aanleiding van boetebesluiten van nationale mededingingsautoriteiten. Daarbij komt een variëteit van vragen aan de orde zoals de waarde van juridisch advies en van beschikkingen van nationale autoriteiten. Verder zijn er verschillende uitspraken over reglementen van beroepsordes.

MP 2013, afl. 7 - Sign. - ACM hoeft geen onderzoek te doen naar misbruik machtspositie PostNL

Aflevering 7, gepubliceerd op 01-12-2013
Bij brief van 24 oktober 2007 heeft postbezorgingsbedrijf Sandd een klacht ingediend bij ACM (toen nog NMa) wegens inbreuken op artikel 6 en 24 Mw door PostNL (toen nog TNT Post). De klacht heeft betrekking op gedragingen op de markt voor het bezorgen van pakketten in het niet-tijdkritische segment van de postmarkt, meer specifiek op koppelverkoop en/of bundeling, roofprijzen, marktafscherming door exclusieve contracten, prijsdiscriminatie en kruissubsidiering.

MP 2013, afl. 7 - Sign. - ACM publiceert strategie: consumentenbelang staat centraal

Aflevering 7, gepubliceerd op 01-12-2013
De ACM, op 1 april 2013 ontstaan uit de fusie van de NMa, de OPTA en de Consumentenautoriteit, heeft haar strategie geformuleerd. De missie die daarin centraal staat is: “ACM bevordert kansen en keuzes voor bedrijven en consumenten”. ACM wil de positie van consumenten versterken zodat zij beter geïnformeerd zijn en in staat weloverwogen keuzes te maken.

MP 2013, afl. 7 - Sign. - Door zich garant te stellen handelt de gemeente als een onderneming

Aflevering 7, gepubliceerd op 01-12-2013
Eisers, die oefenstudio’s verhuren aan muziekgroepen, vorderen een verklaring voor recht dat de gemeente onrechtmatig jegens hen heeft gehandeld door zich garant te stellen jegens FGH Bank voor een verstrekte lening aan een stichting die een concurrerende oefenstudio, genaamd MuzyQ, moest ontwikkelen voor de gemeente. Eisers vorderen daarnaast dat de afgegeven garanties nietig worden verklaard. Eisers hadden het muziekcentrum aanvankelijk ook willen realiseren, maar haakten wegens de onhaalbaarheid van de realisatie/ exploitatieplannen af.

MP 2013, afl. 7 - Sign. - Het Hof van Justitie bevestigt boete-aansprakelijkheid van aandeelhouders van full-function joint-venture

Aflevering 7, gepubliceerd op 01-12-2013
In december 2007 heeft de Commissie in totaal € 2.478 miljoen aan boetes opgelegd aan de leden van het chloropreenrubber-kartel, waaronder Dupont Dow Elastomers (‘DDE’). Gedurende een deel van de overtreding was DDE een full-function joint-venture tussen Dow Chemicals en DuPoint. De Commissie stelde beide moedermaatschappijen medeaansprakelijk voor de overtreding begaan door de joint-venture.

MP 2013, afl. 7 - Sign. - Hof Amsterdam is van oordeel dat het Masterfoods-arrest de rechter niet tot aanhouding van een follow-on schadevergoedingszaak verplicht

Aflevering 7, gepubliceerd op 01-12-2013
In het hoger beroep inzake de follow-on procedure van Equilib tegen KLM e.a., heeft het Hof Amsterdam geoordeeld dat KLM e.a. moeten toelichten dat het beroep bij de Unierechter tegen de Commissiebeschikking redelijk is en weergeven wat de verweren zijn, opdat de nationale rechter kan beoordelen of en in hoeverre de beoordeling van die verweren afhangt van de geldigheid van het besluit van de Commissie.

MP 2013, afl. 7 - Sign. - Hof Arnhem-Leeuwarden acht rechtbank vonnis niet uitvoerbaar bij voorraad in follow-on procedure

Aflevering 7, gepubliceerd op 01-12-2013
In eerste aanleg had Rechtbank Arnhem ABB c.s. aansprakelijk gehouden voor de schade die TenneT TSO geleden had naar aanleiding van het Gas-Insaluted Switchgear kartel (GIS) waarvan de Europese Commissie in haar besluit had geoordeeld dat ABB c.s. erbij waren betrokken. De rechtbank had de procedure verwezen naar de schadestaatprocedure, een en ander uitvoerbaar bij voorraad. ABB c.s. hebben hoger beroep ingesteld tegen dit vonnis en bij incident schorsing van de uitvoerbaarheid gevorderd.

MP 2013, afl. 7 - Sign. - Hof bevestigt analyse van Commissie van machtspositie van printerfabrikanten op markt voor inktcartridges

Aflevering 7, gepubliceerd op 01-12-2013
Producenten van white label inktcartridges voor printers – verenigd in de European Federation of Ink and Ink Cartridge Manufacturers (EFIM) – hadden geklaagd bij de Commissie over vermeend misbruik van machtspositie op de markt van inktcartridges door producenten van printers Hewlett-Packard, Lexmark, Canon en Epson. De inktcartridge markt is een afgeleide markt van de markt voor printers.

MP 2013, afl. 7 - Sign. - Nederlandse Staat krijgt geen toegang tot vertrouwelijke versie van de beschikking in het Bitumenkartel

Aflevering 7, gepubliceerd op 01-12-2013
Het Koninkrijk der Nederlanden (Staat) heeft bij de Commissie toegang tot de vertrouwelijke versie van de beschikking in het bitumenkartel (COMP/38.456) verzocht. De Commissie heeft dit verzoek afgewezen. Wel is in augustus 2009 een uitgebreidere openbare versie gepubliceerd. De Staat is in beroep gegaan bij het Gerecht. Het Gerecht oordeelt over de verhouding tussen toegang tot stukken van het dossier van de Commissie op grond van Verordening 1049/2001 en Verordening 1/2003.

MP 2013, afl. 7 - Sign. - Reactie Minister op de zienswijze van de ACM op de afspraak in het Energieakkoord

Aflevering 7, gepubliceerd op 01-12-2013
Bij brief van 1 oktober 2013 informeert de Minister van EZ de Tweede Kamer over de zienswijze van de ACM op de afspraak in het Energieakkoord voor Duurzame Groei over de sluiting van vijf oude kolencentrales. Concreet betreft de voorgenomen afspraak een gecoördineerde sluiting van de elektriciteitscentrales Amer 8, Borssele, Maasvlakte I, Maasvlakte II en Gelderland-13 (per 1 januari 2016 of 1 juli 2017).

MP 2013, afl. 7 - Sign. - Rechtbank Amsterdam wijst beroep op kartelverbod af wegens bewijsgebrek ten aanzien van merkbaarheid

Aflevering 7, gepubliceerd op 01-12-2013
Drachten Storage is franchisenemer van het opslagconcept City Box. City Box exploiteert een franchiseformule op het gebied van ‘self storage’. De franchiseovereenkomst van Drachten Storage omvatte onder meer een verbod om marketingcampagnes te voeren in het gebied van City Box Heerenveen, een andere franchisenemer. Ook mochten haar tarieven niet meer dan 15% afwijken van die van City Box Heerenveen. City Box Holding had deze overeenkomsten beëindigd omdat Drachten Storage niet aan de kwaliteits- en veiligheidseisen zou voldoen.