Aflevering 2

Gepubliceerd op 1 juni 2010

WetgevingsoverzichtBijgewerkt op: 22-08-2024

REP 2010, afl. 2 - Art. - Terugkeer naar land van herkomst bij internationale kinderontvoering, tenzij...

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010 geschreven door mw. mr. A.J. Nederveen
Internationale kinderontvoering komt steeds vaker voor. Het Haags Kinderontvoeringsverdrag 1980 – hierna te noemen: HKOV – evenals het Europees Kinderontvoeringsverdrag (dat in Nederland nauwelijks wordt gebruikt) beogen internationale kinderontvoeringen te voorkomen of wanneer er sprake is van een ongeoorloofde overbrenging of vasthouding de status quo zo snel mogelijk te herstellen. Een snel herstel van de aan de ontvoering of vasthouding voorafgaande situatie dient de schadelijke gevolgen hiervan voor het kind te beperken. Maar hoe wordt door de Nederlandse gerechten in de praktijk geoordeeld over beroepen die door de ontvoerende ouder op artikel 13 lid 1 sub b HKOV worden ingesteld?

REP 2010, afl. 2 - Art. - Tremanormen in de mediationpraktijk 2: de verdeling van de kosten van de kinderen - Een drieluik over de knelpunten in de Tremanormen in de mediationpraktijk

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010 geschreven door mr. drs. J.P.M. Bol
Dit is het tweede artikel in een serie van drie over het gebruik van de Tremanormen in de juridische mediationpraktijk. In het eerste artikel is aandacht geschonken aan de knelpunten bij de vaststelling van de behoefte van kinderen. Dit tweede artikel gaat in op de verdeling van de kosten onder de onderhoudsplichtigen. Ook hierbij doen zich knelpunten voor die de acceptatie van de normen door de partijen die het betreft bemoeilijkt.

REP 2010, afl. 2 - Sign. - Afwijking van gerechtigheid in huwelijkse voorwaarden benadeelt schuldeisers

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010
In het overgelegde concept huwelijkse voorwaarden tussen partijen is afgeweken van een gelijke gerechtigdheid. Naar het concept is het afhankelijk van een onzekere toekomstige gebeurtenis, namelijk of het huwelijk ooit ontbonden zal worden door echtscheiding of overlijden van een echtgenoot, of een echtgenoot recht heeft op de helft, een derde of tweederde deel van de huwelijksgoederengemeenschap.

REP 2010, afl. 2 - Sign. - Asielzoekster en baby belanden niet op straat

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010
Een uitgeprocedeerde Chinese asielzoekster en haar eenjarige dochter hoeven het asielzoekerscentrum te Aalten niet te verlaten. Moeder en kind dreigden op straat te belanden om ruimte te maken voor nieuwe asielzoekers. De rechter was het daar niet mee eens. De belangen van het jonge kind wegen in dit geval zwaarder.

REP 2010, afl. 2 - Sign. - Behoefte jongmeerderjarige

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010
De man is vader van een jongmeerderjarig kind. Na de scheiding is hem een alimentatieplicht jegens zijn kind opgelegd. De man verzoekt om beëindiging en (tijdens de zitting) om matiging van zijn onderhoudsplicht jegens zijn zoon. De man heeft er op gewezen dat het gebrek aan inkomen aan de jongmeerderjarige zelf kan worden verweten en dat de man ook om deze reden niet meer onderhoudsplichtig is.

REP 2010, afl. 2 - Sign. - Beoordeling deskundige

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010
De vader verzoekt het Arnhemse Hof het deskundigenrapport van de heer Y buiten beschouwing te laten. Deze suggereert ten onrechte dat hij psycholoog is, maar hij is pedagoog. Het hof ziet het echter anders en oordeelt dat hoewel de heer Y psycholoog is, hij voldoende deskundig is om het betreffende onderzoek te voeren.

REP 2010, afl. 2 - Sign. - Berekenen huwelijksgerelateerde behoefte alimentatie gewezen echtgenoten, gouden handdruk

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010
Partijen zijn in september 1979, onder huwelijkse voorwaarden houdende uitsluiting van iedere gemeenschap van goederen, met elkaar gehuwd. In 1982 werd hun zoon geboren. In 1999 zijn zij feitelijk gescheiden gaan leven. In augustus 2003 werd hun huwelijk door echtscheiding ontbonden, waarbij werd bepaald dat de man aan ex-partner alimentatie zou betalen ƒ 6.500,- per maand.

REP 2010, afl. 2 - Sign. - De verstrekkende gevolgen van artikel 61 Faillissementswet

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010
De auteur bespreekt de uitspraak van de Rechtbank Rotterdam van 19 augustus 2009 (LJN BJ8456), betreffende een geschil over artikel 61 Fw. Naar aanleiding van deze uitspraak bespreekt hij in dit artikel deze bepaling, met name de opbouw, strekking en het toepassingsgebied. Daarnaast komt met name lid 4 van artikel 61 Fw aan bod. In zijn conclusie wijst de schrijver op het belang van een goede en volledige administratie (met het oog op het aantonen van financiering met eigen middelen).

REP 2010, afl. 2 - Sign. - Duurzaam gescheiden levende echtgenoten: is korter dan zes maanden gezamenlijk een huishouding voeren het onderscheidende criterium voor toepassing van artikel 1.2 lid 1 aanhef en onder a Wet IB 2001?

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010
Schrijver bespreekt de conclusie van A-G van Ballegooijen van 8 februari 2001, 09/03677, LJN BL7267 naar aanleiding van het beroep in cassatie van de staatssecretaris tegen het oordeel van het Hof Arnhem van 4 augustus 2009, NTFR 2009/2002.

REP 2010, afl. 2 - Sign. - Echtscheidings- en ouderschapsplan online

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010
De Raad voor Rechtsbijstand voorziet online een echtscheidings- en ouderschapsplan. Het echtscheidings- en ouderschapsplan is ontwikkeld op verzoek van de Raad voor Rechtsbijstand door de Universiteit van Tilburg ontwikkeld in samenwerking en met input van advocaten, mediators, rechters en burgers. Het gebruik ervan is gratis en anoniem.

REP 2010, afl. 2 - Sign. - Echtscheidingsbemiddeling en ouderschap

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010
In dit opiniestuk brengt de auteur de discussie aan de gang over de wijze waarop het echtscheidingsproces idealiter zou moeten worden ingericht. Hij bespreekt hierbij twee stellingen in het licht van de vraag hoe de veiligheid van ouders en kinderen het beste gewaarborgd kunnen worden.

REP 2010, afl. 2 - Sign. - Europese Commissie neemt met tien landen initiatief om kinderen en ouders in internationale huwelijken rechtszekerheid te geven

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010
Ieder EU-land heeft zijn eigen regels om te bepalen van welk land het recht van toepassing is op echtscheidingen, om die reden raken jaarlijks duizenden Europeanen in moeilijke situaties. De Europese Commissie heeft hiertoe een oplossing voorgesteld: een wet die echtgenoten de mogelijkheid biedt te kiezen van welk land het recht van toepassing is op hun echtscheiding.

REP 2010, afl. 2 - Sign. - Geen gezinsverband: lagere kinderalimentatie

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010
Het stel is uiteengegaan vlak voor de geboorte van het kind en heeft na de geboorte nog drie weken samengewoond. Het hof is van oordeel dat de periode dat de minderjarige in gezinsverband met beide ouders heeft samengeleefd zodanig kort is geweest dat in redelijkheid niet kan worden gezegd dat zij, met een zekere mate van bestendigheid, in gezinsverband met beide ouders heeft samengeleefd.

REP 2010, afl. 2 - Sign. - Gevolgen van niet meewerken aan ouderschapsonderzoek

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010
Op grond van het bepaalde in artikel 198 lid 3 Rv zijn partijen verplicht mee te werken aan een onderzoek door deskundigen. Voldoen partijen niet aan deze verplichting, dan kan de rechter daaruit de gevolgtrekking maken die hij geraden acht. Het hof overweegt dat door de huidige opstelling van de moeder geen ruimte wordt geboden voor het nakomen van een omgangsregeling, aangezien zij niet wil meewerken aan enig compromis met de vader.

REP 2010, afl. 2 - Sign. - Gezamenlijk ouderlijk gezag na ontbinding geregistreerd partnerschap

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010
De man en de vrouw vragen de rechtbank te bepalen dat hun geregistreerd partnerschap wordt ontbonden en te bepalen dat zij na de ontbinding van het geregistreerd partnerschap gezamenlijk met het gezag over hun kinderen (van 4 en 1 jaar oud) worden belast. Hun kinderen zijn tijdens het geregistreerd partnerschap geboren en door de man erkend (althans dat moet worden afgeleid uit deze summier gemotiveerde beslissing nu de rechter spreekt van ‘ouders’).

REP 2010, afl. 2 - Sign. - Hoge Raad beoordeelt grenzen rechtsstrijd

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010
De echtelijke woning is gemeenschappelijk eigendom en is met geleend geld gefinancierd. Het hof heeft de woning en de daarop rustende hypothecaire schulden toegescheiden aan de vrouw, en ten laste van de vrouw een vergoeding wegens overbedeling gebracht. Deze beslissingen zijn in cassatie niet bestreden.

REP 2010, afl. 2 - Sign. - Hoge Raad beoordeelt verknochtheid inkomstenbelastingschuld

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010
De man en de vrouw waren gehuwd in algehele gemeenschap van goederen. In 1999 hebben zij huwelijkse voorwaarden opgesteld waarbij iedere gemeenschap van goederen is uitgesloten. De man heeft een aantal aan hem opgelegde belastingaanslagen in de inkomstenbelasting over de jaren 1997 tot en met 1999 niet betaald. In 2004 stelt de Ontvanger de vrouw op grond van artikel 1:102 BW voor de helft aansprakelijk voor de belastingschuld van de man. De Hoge Raad verwerpt de stelling van de vrouw dat een aansprakelijkstelling op grond van artikel 1:102 BW uitsluitend in rechte geldend kan worden gemaakt door dagvaarding voor de burgerlijke rechter. In casu is de vrouw door de Ontvanger aansprakelijk gesteld op de voet van artikel 49 lid 1 Invorderingswet 1990 en volgens artikel 49 lid 3 Invorderingswet 1990 wordt dan de procedure voor de fiscale rechter gevolgd. Het betoog van de vrouw – dat onderhavige belastingschulden in verband met hun bijzondere aard en karakter dienen te worden aangemerkt als schulden die zijn verknocht aan de echtgenoot in de zin van artikel 1:94 lid 3 BW en daarom niet in de gemeenschap vallen – gaat niet op. De Hoge Raad oordeelt dat de verknochtheid niet enkel volgt uit de omstandigheid dat het hier gaat om belastingschulden van de echtgenoot. De Hoge Raad (25 juni 1993, NJ 1994, 31) oordeelde eerder: "Een dergelijke verknochtheid volgt echter niet uit de omstandigheid dat het hier gaat om belastingschulden, ook niet nu de vrouw daarvoor zelfstandig wordt aangeslagen en de rechtbank bij de vaststelling van de voorlopige bijdrage ervan is uitgegaan dat de in verband daarmee verschuldigde belasting en premies voor rekening van de vrouw zouden komen. Verknochtheid van deze schulden kan evenmin worden gebaseerd op de omstandigheid dat de belasting en premies geheven zijn ter zake van de aan de vrouw betaalde alimentatie, aangezien betaalde alimentatietermijnen onverkort tot de gemeenschap behoren en niet kunnen worden gezien als aan de alimentatiegerechtigde verknochte baten." De vrouw heeft geen feiten gesteld die verknochtheid meebrengen in verband met de aard van de baten waarop die schulden betrekking hebben. Dat de verschuldigde belasting over de desbetreffende baten bij wijze van schatting is vastgesteld, verandert niets aan de vaststelling of de schulden verknocht zijn.

REP 2010, afl. 2 - Sign. - Huwelijk duurzaam ontwricht?

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010
De man verweert zich tegen het uitspreken van de echtscheiding in deze procedure. Volgens hem is de vrouw niet-ontvankelijk, omdat het huwelijk niet duurzaam is ontwricht. Zowel de rechtbank als het hof stelt de man in het ongelijk. Het hof oordeelt dat voor de vraag of een huwelijk duurzaam is ontwricht niet van belang is hoe de echtgenoten hun huwelijkse samenleving hebben vormgegeven.

REP 2010, afl. 2 - Sign. - Kinderalimentatie en verdiencapaciteit

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010
In geschil is de door de vader en de moeder te betalen bijdrage in de kosten van verzorging en opvoeding van hun minderjarige kind. De moeder vordert € 180, de vader verweert zich daartegen. Het hof laat zich expliciet uit over het verweer van de man, die stelt dat de moeder een verdiencapaciteit heeft waarmee zij haar werkzaamheden kan uitbreiden en 50% van de kosten van het kind kan dragen, zodat er geen grond is voor kinderalimentatie.

REP 2010, afl. 2 - Sign. - Kinderalimentatie volgens Verdeelschema Kosten Kinderen (Methode Bol), draagkrachtpercentage partneralimentatie

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010
In geschil is onder andere de door de vader aan de moeder te betalen bijdrage in de kosten van de minderjarige kinderen. Met toepassing van het Verdeelschema Kosten Kinderen (Methode Bol) komt het hof tot de volgende berekening. Allereerst stelt het hof op grond van het netto-gezinsinkomen het budget van de kinderen vast. Dit is het tabelbedrag verhoogd met de kinderbijslag en 16% dubbele woonlasten wegens co-ouderschap.

REP 2010, afl. 2 - Sign. - Kinderen in de kou: Gebrek aan onderdaksgarantie minderjarige illegalen schendt ESH

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010
De annotator Antoine Buyse voorziet de uitspraak van het Europees Comite voor Sociale Rechten inzake Defence for Childeren/Nederland (nr. 47/2008) van commentaar. DCI klaagde bij het ECSR over het gebrekkige Nederlandse opvangbeleid van minderjarigen zonder verblijfsvergunning. De annotator bespreekt de ontvankelijkheidsvraag in deze zaak, waarna de uitleg van het Europees Sociaal Handvest aan bod komt. Voorts komt de beoordeling van het ECSR uitgebreid aan bod. De annotator bespreekt naast de interpretatietechniek de inhoudelijke beoordeling.

REP 2010, afl. 2 - Sign. - Kunstmatige inseminatie met onbekende donor

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010
Een Nederlands lesbisch stel heeft voor een behandeling tot kunstmatige inseminatie gekozen in België. In de verklaring van het Belgische ziekenhuis is onder meer aangegeven dat donoren anoniem zijn, de identiteit van deze donor kan niet achterhaald worden. Dit is echter in strijd met de Nederlandse wetgeving, de Rechtbank Groningen verbindt hieraan door het belang van het kind bepaalde gevolgen.

REP 2010, afl. 2 - Sign. - Moeder krijgt eenhoofdig gezag over X

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010
De rechtbank heeft beslist dat de moeder van X alleen het ouderlijk gezag over X krijgt. De reden hiervoor is dat het voor de ouders onmogelijk is geworden gezamenlijk het gezag over X uit te oefenen. De ouders communiceren niet meer met elkaar, voeren talloze juridische procedures en er is sprake van een zeer diep wantrouwen over en weer.

REP 2010, afl. 2 - Sign. - Na procedure van zeven jaar: omgangsregeling niet in het belang van het kind

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010
Op 2 november heeft de vader, de niet-verzorgende ouder, een verzoekschrift ingediend tot vaststelling van een omgangsregeling tussen hem en het kind. Gedurende de ruim zeven jaar durende procedure zijn verschillende mogelijkheden onderzocht, om te komen tot een goed verlopende omgangsregeling tussen de vader en de minderjarige (begeleide omgangscontacten, verwijzing naar omgangshuis).

REP 2010, afl. 2 - Sign. - Ontheven ouder heeft recht op informatie en consultatie

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010
De Raad voor de Kinderbescherming verzoekt de rechtbank de ouders te ontheffen van het gezag. De moeder heeft aangevoerd dat mensen fouten kunnen maken en daarvan kunnen leren, en dat iemand daarom niet levenslang veroordeeld zou moeten worden. Een ontheffing – hoe pijnlijk ook voor de ouders – is echter geen straf voor gemaakte fouten, maar een maatregel in het belang van de kinderen.

REP 2010, afl. 2 - Sign. - Pilot LBIO: berekening hoogte alimentatie

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010
Het LBIO zal medio 2010 als tijdelijk project adviezen gaan geven over de hoogte van de te betalen alimentatie (kosten: € 50). Er zullen alleen verzoeken in behandeling worden genomen als beide partijen hierom vragen. Het LBIO zal hierbij dezelfde berekeningsmethode gaan hanteren als de rechters en de meeste advocaten, namelijk berekeningen volgens de zogeheten Tremanormen.

REP 2010, afl. 2 - Sign. - Scheiding broer en zus na echtscheiding

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010
Vader en zoon klagen over de contactregeling die de Turkse rechter in het kader van de echtscheiding van de vader en zijn ex-vrouw heeft getroffen. Uit het huwelijk van de vader en de moeder zijn twee kinderen geboren. Na de echtscheiding kreeg de moeder het gezag over de dochter en de vader over de zoon.

REP 2010, afl. 2 - Sign. - Toepassing naamrecht

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010
De ambtenaar van de burgerlijke stand weigert de inschrijving van de (derde) voornaam: ‘Donker’, omdat dit ook de geslachtsnaam van de moeder is. De rechtbank is van oordeel dat de ambtenaar juist heeft gehandeld. De vader gaat met succes in beroep.

REP 2010, afl. 2 - Sign. - Vergaande gevolgen onterechte beschuldiging vader van seksueel misbruik in strijd met artikel 8 EVRM

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010
R.K., de dochter van M.A.K., heeft een zeldzame huidziekte waardoor zij vlekken heeft op haar huid. De kinderarts had echter een foute diagnose gesteld en verdacht M.A.K. van seksueel misbruik. De dokters hadden medische testen gedaan bij R.K. (bloedafname en foto’s) zonder toestemming van de ouders, nadat M.A.K. expliciet had aangegeven dat ze op de moeder moesten wachten voor verdere testen.

REP 2010, afl. 2 - Sign. - Verlenging OTS met oog op tot stand brengen omgangsregeling

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010
De kinderrechter heeft de jongen in 2009 onder toezicht gesteld, omdat hij een zeer afwijzende houding naar zijn moeder heeft, door middel van hulpverlening zou worden toegewerkt naar een situatie waarin beide ouders een rol spelen in het leven van de jongen. Bureau Jeugdzorg heeft zich neergelegd bij het feit dat de zoon geen contact wil met de moeder en heeft besloten de OTS niet te verlengen.

REP 2010, afl. 2 - Sign. - Verlenging van termijn waarbinnen persoon afstand kan doen van gemeenschap

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010
De man en de vrouw waren gehuwd in de wettelijke gemeenschap. Door overlijden van de man is het huwelijk geëindigd en de gemeenschap ontbonden. Het saldo van de huwelijksgemeenschap is (zeer) waarschijnlijk negatief. De erfgenamen, de vrouw en een zoon en een dochter van de man uit een eerder huwelijk, hebben de nalatenschap beneficiair aanvaard. De vrouw overweegt afstand van de gemeenschap te doen.

REP 2010, afl. 2 - Sign. - Wie betaalt kosten DNA-onderzoek?

Aflevering 2, gepubliceerd op 01-06-2010
De man stelt dat de rechtbank ten onrechte een DNA-onderzoek heeft bepaald ter beantwoording van de vraag of hij de biologische vader van het kind kan zijn en hem daarbij ten onrechte heeft verwezen in de kosten van dit onderzoek. Het biologisch vaderschap is uitdrukkelijk door de man erkend en is nimmer door de moeder ontkend.